Küçük fanlar bilgisayar ısısını düşürür mü?

0

Merhaba,

Ben böyle küçük bir vantilatör yapacağım. Küçük bi' motor ile. Bu motor ile yaptığım vantilatörü bilgisayarın yanına koysam (laptop) bilgisayar sıcaklığını düşürür mü? Ne kadar fazla pil varsa o kadar hızlanıyor motorun hızı da.

toprak34 toprak34 (2026)
5 yıl önce sordu

Toplam 3 Cevap


0

Dışardan havalandırma içeriden olduğu kadar olmasada yine faydalı olabilir (Soğutucu fanlı altlıklar gibi). Fakat bunun için standart pil değilde şarj olabilen nikel kadminyum yada ni-mih pillerden (şarj aletide gerekir) veya pil yerine bir adaptör, transformatör gibi şehir şebekesinden (prizden) çıkışta voltajı dönüştüren / düşüren bir araç kullanmalısın. Yoksa pile para yetiştiremezsin.

Çok fazla pili seri bağlarsan veya olması gerektiğinden yüksek çıkışlı adaptör yada transformatör kullanırsan fan daha hızlı döner ama fazlası fan motorunu (motor içindeki bobini) yakabilir yada belki hemen yakmaz ama kullanım ömrünü düşürebilir, zamanla motorun yanmasına sebep olabilir. Bunuda dikkate almalısın.

temmuz temmuz (12505)
5 yıl önce cevaplandı

    0

    Etkisi çok az olur muhtemelen. Küçük bir fan ile ısı düşürmek zor. Birden fazla fan kullanırsan ve bunu doğru şekilde yerleştirirsen faydası olabilir. Örneğin fanları laptop'un hava deliklerinin olduğu yere doğru üfletirsen işe yarayabilir. Fakat içine doğru değil. İçinden çıkan sıcak havayı uzaklaştıracak şekilde olmalı. Fakat böyle bir şey fazla fantazi ürünü olur. 

    Laptoplar için harici soğutucular var. Onlar ergodinamik şekilde tasarlanır böylelikle hava üfleme şekilleri laptop ısısını daha iyi düşürür. Ya da büyük bir vantilatör ile ordamı serinletirsin bu daha faydalı olur. Sonuçta ortam ısısı düşerse laptop daha az ısınır.

    murat murat (12492)
    5 yıl önce cevaplandı

      0

      Kuracağın düzeneğin bir faydası olacağına inanmiyorum, denemek, yapmak öğrenmek için yapıyorsan elbette yap. 

      Soğutma işlemi oldukça zor bir işlem, bunu küçük bir vantilatör ile çözemezsin.

      hakan hakan (15394)
      5 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol