Kullandığımız bilgisayarı sanallaştırmak mümkün mü?

0

Evimizde, ofisimizde kullandığımız normal PC, masaüstü bilgisayarı sanallaştırmak mümkün mü?

Normal bir bilgisayarda sanal bilgisayarlar oluşturabilir miyim?

feritarslan feritarslan (303)
10 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Genelde hep kendi bilgisayarlarımıza sanal bilgisayarlar kurarak ve onlar üzerinde çeşitli denemeleri rahatlıkla yapabiliyorduk. Yine bir ihtiyaçtan iki adet bilgisayarın başka bir kişinin bilgisayarında çalışır hale getirmem gerekti. Ne yapabiliriz diye düşünürken bir de baktım ki VMware’ i yapan ustalar VMware Converter adında harika bir program yazmışlar. Program fiziksel olan bir bilgisayarı sanal bir bilgisayar haline getirebiliyor hem de kaç tane sürücünüz varsa tamamı ya da istediklerinizle birlikte dönüştürebiliyor. Bu sırada yapılan işlemleri aşağıda anlatıyorum. Umarım sizin işinize de yarayacaktır.

    Öncelikle http://www.vmware.com/download/converter/download.html adresinden programımızı indiriyoruz. Bizden öncelikle kayıt olmamızı istiyor. Basit bir formu doldurduktan sonra download sayfasına ulaşarak programın Starter Edition olarak geçen ücretsiz versiyonunu çekebiliyoruz. Programın kurulumu basit. Kurulumdan sonra işlemlere başlıyoruz. Buradan Import Machine butonuna tıklayarak ya da File –> New –> Import yolu ile yeni bir sanal bilgisayar oluşturmaya başlayalım.

    Karşımıza dönüştürme işlemini sorunsuz bir şekilde yapmamızı sağlayacak sihirbaz çıkıyor. Next ile devam ediyoruz.

    Burada ne tarz bir sistem kaynağının kullanılacağını belirliyoruz. Biz fiziksel bir bilgisayarı sanal yapmak istediğimiz için ilk seçenek olan Physical Computer seçeneğini seçerek next diyoruz.

    Burada bilgisayara nasıl bağlanılacağını seçiyoruz. İstersek uzaktaki bir bilgisyara da bağlanıp onun imajını alabiliyoruz. Biz kendi bilgisayarımızı alacağımız için This Computer seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

    Bu ekranda ise o an sanal hale getirilecek bilgisayarda bulunan disklerin listesi görülüyor. Burdan istediğimiz diskleri ya da hepsini seçerek ileri diyoruz. İlginç olan ise bu ekranda toplam 200 GB olmasına rağmen ilerde sanal hale geldikten sonra boyutun oldukça düştüğünü göreceğiz. Bu kısmı oldukça ilginç aslında :o)

    Bu ekranda da ileri diyerek oluşturduğumuz sanal disklerin nerede oluşturulacağını, hangi versiyon VMware için olduğunu belirliyoruz.

    Daha sonra da oluşturulan sanal disklerin boyutu kadar alanı diskte bloke olmasını ya da ihtiyaç oldukça disk boyutlarının büyüyebilmesini ile ilgili seçeneklerden istenileni seçerek ileri diyoruz.

    Network kartı ile ilgili seçeneği de next ile geçiyoruz.

    Burada ise Install VMware Tools seçeneğini seçerek bu yazılımın otomatik olarak yüklenmesini sağlıyoruz. Bu yazılımın sağladığı en büyük fayda arada network olarak bir bağlantı olmasa bile sanal bilgisayarı host eden bilgisayar ile host edilen bilgisayar arasında direk bir paylaşılan klasörün oluşturulabiliyor olması ki bu harika bir seçenek.

    Daha sonra next diyerek işlemi başlatıyoruz ve bittiğinde de elimizde fiziksel bilgisayarımızın aynısı sanal olarak karşımızda oluyor.

    Fiziksel bir bilgisayarı sanal hale getirdikten sonra donanım değişikliği nedeniyle Windows XP aktivasyon işlemi isteyebilir. Lisanslı olan bir bilgisayarı sanal hale getirildiği için aktivasyonun işlemi gerçekleştirilerek kullanmaya başlanabilir. Saygılarımla...

    taha6161 taha6161 (-99453)
    10 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol