Laptop bataryalarının kullanılmasında dikkat gösterilmesi gereken hususlar nelerdir?

0

Bu mevzuda çeşitli düşünce ve anlayışlar olmakla birlikte bunlar ekseriyetle yanlış veya kısmen doğru şeylerdir. İlgili mevzunun doğru tekniğini alt mesajda anlatmaya çalışacağım.

temmuz temmuz (12505)
9 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Laptop piilerinin kullanılması mevzusunda en çok rastlanan yanlış bilgi, laptoptan pili çıkartarak fişe takılı şekilde kullanılmasıdır. Bu küllüyen yanlış bir bigi ve tavsiyedir. Bataryayı pil takılı vaziyette müsait hallerde elektrik fişine bağlı kullanmanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta pili hiç çıkarmadan sürekli olarak şarja takılı kullanmayı herzaman için sürdürebilirsiniz. Batarya dolduktan sonra şarj devam eder ve bataryaya zarar gelir diye korkmayın. Zira artık teknoloji ilerlemiştir ve batarya dolunca -adaptör fişte takılı kalsada- şarj, otomatik duracaktır; içiniz rahat olsun..

    Fakat dikkat etmeniz gereken mevzular vardır. Çok uzun süre geçirmemek kaydıyla belirli sürelerde (ayda bir olabilir) laptopu elektrik fişinden bağlantısını keserek batarya boşalana kadar kullanmalsınız. Ama bataryanın boşalmasındanda en az %7-8 gibi bir şarj seviyesine inilmesini anlamalısınız. Yani %10' veya %7, 8'ler seviyelerine kadar kullanmalı (deşarj etmeli) ve sonra yeniden şarja bağlamalısınız. Bu, pilin seviye hesaplamalarında tembelleşmemesi ve hatalı seviyeler göstermemesi için gereklidir. Yani bu muhtevada hassasiyetini koruyabilmesi için gereklidir. Fakat bataryayı kullanırken ve deşarj ederken, % 7 seviyesi altlarına inmemeye mutlaka dikkat edilmelidir. Zira sonuna kadar deşarj olması, bataryanın dolum hücrelerine zarar verir ve onu kullanılmaz hale getirebilir.

     

    Tamamlayıcı bilgi ( Hakan mesajından alıntı ): 

    ..piller konusunda biraz ek bilgi vermek isterim.

    Notebook bataryalarının yani pillerinin ömrünün en büyük düşmanı yaş (pilinizim yaşı), şarj olum sayısı(deşarj ve ardından şarj) ve yüksek ısıdır.

    Eğer pilinizi çok az kullanıyorsanız ve notebook'unuzun bir pil yönetim yazılımı varsa pilinizi en düşük %40 en yüksek %50 oranında şarjda tutun ve limitleyin. Pilinizi %100 şarj etmeyin. Bunun için yazılımlar söz konusu örneğin Lenovo'nun Battery Management yani Pil Yönetim yazılımı ile maksimum şarj oranının ayarlayabiliyorsunuz. Elektrik çok kesiliyor ve pili fazlaca kullanmanız gerekiyorsa maksimum şarj oranını %80 olarak ayarlayın. 

    Notebook bataryalarının tasarım kapasitesi %80'dir. %80'in üzerindeki şarj etmeler pilin ömrünü azaltır.

    Ayrıca pilinizin, cihazınızın ısısını kontrol altında tutun ve çok ısınmasına izin vermeyin.

    Bunun dışında pili sökük çalışmanın bir faydası olmaz aksine elektrik kesintisinde ya da dalgınlıkla fişten çekmelerde bilgisayarınız zarar görür.

    Pillerin bir ömrü vardır. Hiç takılı olmasada o pil bir zaman sonra kendiliğinden özelliğini kaybedecektir.

    Yukarıda yazdıklarım Lenovo'nun notebook pilin ömrünü uzatmak için önerdikleridir.

        

    temmuz temmuz (12505)
    9 yıl önce cevaplandı

    • Güzel olmuş emeğinize sağlık Temmuz, hakan 9 yıl önce
    • Faydalı olur ümit ederim. Senin verdiğin bilgilerde güzeldi ve tamamlayıcı oldu. temmuz 9 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol