laptop bataryası

0

MERHABA ABİLER Bİ SORUM OLUCAK 

BEN LAPTOPUMUN ŞARJ ALETİNİ SÜREKLİ TAKIYORUM VE BATARYADA TAKILI LEPTOPA YANİ SABAH 8 DEN AKŞAM 12 YE KADAR TAKILI KALIYOR ÇIKARMAK İSTEMİYORUM TAKINTI GİBİ BİŞEY DİYEYİM BATARYAMA ZARARI OLURMU ACABA BU YAPTIĞIM ŞEYİN OLURSADA  BATARYAYI ÇIKARSAM LEPTOPDAN TAKILI KALSA SORUN OLURMU PERFORMANS AÇISINDAN GRAFİK AÇISINDAN FLAN 

efecan375 efecan375 (9)
9 yıl önce sordu

  • Efecan sorularını küçük harfle yazmanı rica ediyorum. gereksiz kullanılan büyük harf oldukça çirkin görünüyor. hakan 9 yıl önce

Toplam 4 Cevap


0

Bataryanızın ömrünü kısaltmış olursunuz laptoplarıda tıpkı telefonlar gibi düşünmeliyiz mesela nasıl telefonuzumuzun şarjı bittiği zaman şarja takarsak şarj dolduğu zaman çıkarırsak batarya ömrünü uzatmış oluyorsak laptoplar veya diğer ...toplar içinde aynı şey geçerlidir. şarj yüzde 10'un altına düştüğünde (En kötü ihtimal) takın. 100 de 100 olduğunda çıkarın. akşama kadar şarjda durması çok sağlıksız.
 

feritarslan feritarslan (303)
9 yıl önce cevaplandı

  • Ferit yanlışın var. Telefonlar ve laptopları aynı düşünmek hatalı olur. Telefonlar özellikle pil üzerinden çalışmak için tasarlanmıştır. hakan 9 yıl önce
  • bunu birebir denemiş adamım dostum benden söylemesi feritarslan 9 yıl önce

0

şarj olurken oynamak ne kadar sakıncalı

yüzde 10 a düştü şarja taktım bi yandanda pc açık takılıyorum sıkıntı olurmu dolunca  çıkarırım

 

efecan375 efecan375 (9)
9 yıl önce cevaplandı

    0

    Sıkıntı falan olmaz, devam et :-) Hatta pili hiç çıkarmadan ve şarja takılı kullanmayı herzaman için sürdürebilirsin. Batarya dolduktan sonra şarj devam eder ve bataryaya zarar gelir diye korkma. Zira artık teknoloji ilerlemiştir ve batarya dolunca -adaptör fişte takılı kalsada- şarj, otomatik duracaktır. İçin rahat olsun..

    Fakat dikkat etmen gereken mevzular vardır. Çok uzun süre geçirmemek kaydıyla belirli sürelerde (ayda bir olabilir) laptopu elektrik fişinden bağlantısını keserek batarya boşalana kadar kullanmalsın. Bataryanın boşalmasından en az %7-8 gibi bir şarj seviyesine inilmesini anlamalısın. Yani %10' veya %7, 8'ler seviyelerine kadar kullanmalı (deşarj etmeli) ve sonra yeniden şarja bağlamalısın. Bu, pilin seviye hesaplamalarında tembelleşmemesi ve hatalı seviyeler göstermemesi için gereklidir. Yani bu muhtevada hassasiyetini koruyabilmesi için gereklidir. Fakat bataryayı kullanırken ve deşarj ederken, % 7 altlarına inmemeye mutlaka dikkat edilmelidir. Zira sonuna kadar deşarj olması, bataryanın dolum hücrelerine zarar verir ve onu kullanılmaz hale getirebilir.     

    temmuz temmuz (12505)
    9 yıl önce cevaplandı

    • çok teşekkürler ama ilk cevapta zararlıdır dedi hangisini yapayım anlamadım :) efecan375 9 yıl önce
    • iyi öyle olsun bakalım benden söylemesi feritarslan 9 yıl önce

    0

    Sürekli şarjda olmasında bir sakınca yok. Piliniz %100 doluyken piliniz artık şarj edilmez. Sistem otomatik olarak şarj etme işlemini bitirir. Aksine pili çıkartır çalıştırırsanız elektrik kesintisi ve ve dalgınlıkla fişten çekmelerde sistem sorunları yaşarsınız.

    Ayrıca piller konusunda biraz ek bilgi vermek isterim.

    Notebook bataryalarının yani pillerinin ömrünün en büyük düşmanı yaş (pilinizim yaşı), şarj olum sayısı (deşarj ve ardından şarj) ve yüksek ısıdır.

    Eğer pilinizi çok az kullanıyorsanız ve notebook'unuzun bir pil yönetim yazılımı varsa pilinizi en düşük %40 en yüksek %50 oranında şarjda tutun ve limitleyin. Pilinizi %100 şarj etmeyin. Bunun için yazılımlar söz konusu örneğin Lenovo'nun Battery Management yani Pil Yönetim yazılımı ile maksimum şarj oranının ayarlayabiliyorsunuz. Elektrik çok kesiliyor ve pili fazlaca kullanmanız gerekiyorsa maksimum şarj oranını %80 olarak ayarlayın. 

    Notebook bataryalarının tasarım kapasitesi %80'dir. %80'in üzerindeki şarj etmeler pilin ömrünü azaltır.

    Ayrıca pilinizin, cihazınızın ısısını kontrol altında tutun ve çok ısınmasına izin vermeyin.

    Bunun dışında pili sökük çalışmanın bir faydası olmaz aksine elektrik kesintisinde ya da dalgınlıkla fişten çekmelerde bilgisayarınız zarar görür.

    Pillerin bir ömrü vardır. Hiç takılı olmasada o pil bir zaman sonra kendiliğinden özelliğini kaybedecektir.

    Yukarıda yazdıklarım Lenovo'nun notebook pilin ömrünü uzatmak için önerdikleridir.

    hakan hakan (15409)
    9 yıl önce cevaplandı

    • tamamdır teşekkürler efecan375 9 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol