Laptop nasıl yükseltilir?

0

Samsung Intel i7-3630QM CPU @ 2,40 GHz 6 gb ram, geforce gt630m ekran kartlı laptop'a sahibim. Laptoptan oldukça memnunum ve kullanmaya devam etmek istiyorum. Fotoğrafçılıkla profesyonel olarak uğraşmaya başladım ve oynadığım oyunların özellikleri arttı. Yeni laptop fiyatları da 4000 tl'ye yaklaştığından donanım güncellemeleriyle performans artışı sağlamak istiyorum. Ne yapabilirim? Ekran kartı mı alayım ne yapayım hiç bir bilgim yok. Laptop almak istediğimde 3200 tl'den başlayan fiyatlarla freedos ve i5 işlemcili laptoplar bulabiliyorum ancak. Tavsiyeniz nelerdir?

kullanici899020 kullanici899020 (3)
6 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    En fazla RAM upgrade yapabilirsin (O da anakartın destekliyorsa.. Ama herhalde desteklenir). İşlemci zaten i7.. Bunun upgrade'i sadece nesil yükseltme için olur ama astarı yüzünden pahalıya gelebilir.

    Bunlar dışında upgrade (donanım yükseltme) yapamazsın.

    Edit:

    Ekran kartı upgrade olabilirmi bilemiyorum, yetkili teknik servisine telefon ederek sormalısın. Ama yapılabilse dahi inanki çok pahalıya mal olabilir. Senin bu sevdadan vazgeçmen daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu masrafları göze almaktan ise ihtiyacın olan yeni bir PC alır ve mevcut olanınıda ikinci el satarak değerlendirirsin. Buda bir şekilde upgrade olur ve daha sağlıklı bir yoldur bence. Sonuçta senin düşündüğün upgrade'den çok farklıda bir maliyet olmaz herhalde.

    Edit 2:

    Evet, alt mesajda @ka4nklnc değinmişte banada hatırlatmış oldu. Laptop'ın için bir upgrade'de sistem diskinin değiştirilmesi olabilir. PC'den kullanılmakta olan sistem diski (sabit disk, harddisk) çıkarılarak onun yerine satın alınan bir SSD (Solid State Disk) takılabilir (Eğer PC ikinci disk destekliyorsa sabit diskin çıkarılmasına gerek kalmadan SSD sisteme ayrıca ilave edilebilir ve bu halde işletim sisteminin bu SSD'ye yüklenmesi tercih edilir, diğer disk ise veri, program, oyun vb yüklemelerine tahsis edilir). Bu upgrade en uygun maliyet ile en farkedilir hız ve performans artışı sağlayan bir upgrade olur.

    SSD upgrade'i sabit disk (diğer ismiyle harddisk) kullanılan bütün PC'lerde (daha çokta laptop'larda) yapılabilir. 

     

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Yanıt için teşekkürler. Ekran kartı yükseltme şansım var mıdır peki? Varsa faydası olur mu? RAM'i yükseltmek ihtiyaçlarımı ne ölçüde karşılar biraz daha detaylı bilgi verebilirseniz sevinirim. kullanici899020 6 yıl önce
    • Onu bilemiyorum, yetkili teknik servisine telefon ederek sormalısın. Ama yapılabilse dahi inanki çok pahalıya mal olabilir. Senin bu sevdadan vazgeçmen daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu masrafları göze almaktan ise ihtiyacın olan yeni bir PC alır ve mevcut olanınıda ikinci el satarak değerlendirirsin. Buda bir şekilde upgrade olur ve daha sağlıklı bir yoldur bence. Sonuçta senin düşündüğün upgrade'den çok farklıda bir maliyet olmaz herhalde @kullanici899020 temmuz 6 yıl önce
    • İlginize teşekkür ederim. İkinci el olarak bunu satma yoluna gitsem daha iyi olacak sanırım. kullanici899020 6 yıl önce
    • Bir şey değil. İkinci el satma dediğin gibi daha iyi bir düşünce ve yol olur. Kolay gelsin, iyi şanslar @kullanici899020 temmuz 6 yıl önce

    0

    Ben size kendi cihazlarımdan örnek vereyim daha açıklayıcı olacaktır. Elimde Casper H36 ve Monster T7 v5.3 bulunmakta.

    Casper baktığımız zaman 4 gb ram, nvidia 320m grafik yongası(1gb 64bit), i5 2.54ghz (450M diye hatırlıyorum) işlemci bulunmakta.
    Bu cihaz için güncelleme yapmaya kalkıştığım zaman sadece ram arttırabiliyorum o da anakartının desteklediği sınıra kadar olan 8gb. Ekran kartına baktığımda ise anakart üzerine gömülmüş bir yonga bulunuyor. Bunu değiştirmek herkesin yapabileceği iş olmadığı gibi yine bütün olay anakartta bitiyor en fazla güncelleneceği seri yine 300 serisi bir grafik yongası oluyor. işlemcisi için bir araştırma yapmamıştım birşey diyemeyeceğim.

    Monster olan cihazda ise 16gb ram, nvidia 970m ekran kartı(6gb 192bit), i7 6700k 4.00ghz işlemci bulunmakta.

    Bu cihazda güncelleme yapmaya kalkıştığımda 64 gb ram desteği bulunuyor. ekran kartında anakart üzerine gömülü bir yonga olmadığı için değişiklik yapabiliyorum ama 900 serisi bir kart alabiliyorum. En fazla nvidia 980 oluyor. işlemci için yine birşey söyleyemeyeceğim araştırmadığım için.

    Kısaca toplamak gerekirse. Cihazında güncelleme yapacaksan anakartın ne destekler onu iyi bilmen gerekiyor. Genel olarak cihazlarda yeni çıkan sistemler eski sistemlere uyumlu çıkmıyor laptop bölümünde. Telefon gibi 2 sene kullan sanki cihaz çöp moduna dönmüş gibi gelmeye başlıyor ama küçük bir ssd güncellemesi ile cihazın eski günlere döndüğünü göreceksin. :) Ekran kartı için alacağın cihazın ekran kartını güncellemek istiyorsan anakarta gömülü olmamasına dikkat etmelisin. 

    ka4nklnc ka4nklnc (21)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol