Laptoptan elektrik çarpıyor

1

Merhaba,

Laptopumunu elektrik çarpması sorunu var ama her zaman değil, şöyle ki; normalde kullandığım herhangi bir prizde çarpma yok. Koşu bandına bindiğimde karşımdaki rafa laptopu da birşeyler izlemek için koyuyorum. Bu sırada bilgisayar koşu bandının da takılı olduğu üçlü prize takılı oluyor. Bu durumda iken, laptopa takılı olan kulak içi kulaklık tek taraftan ara ara çarpıyor. Kulaklık kullanmasam da bilgisayarın touchpad'ine dokunduğum anda çarpıyor.

Öncelikle bilgisayarda herhangi başka bir durumda böyle bir sorun olmadığı için problemin prizlerde olduğunu düşünüp aradaki uzatma prizleri değiştirdim (yeni üçlü priz alıp aynı kabloya taktırdım). Prizlerin ve evin hattının da topraklı olduğundan eminim (anlayan kişi öyle söylüyor daha doğrusu). Ancak durum değişmedi.

Sizce sorun ne olabilir ve nasıl çözebilirim?

ly03m055 ly03m055 (12)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Öncelikle topraklamanın mantığını anlatayım. Topraklama herhangi bir elektrikli cihazda olası bir elektrik kaçağının çarpılmaya neden olmaması için kullanılır. 

    Mesela, koşu bandında bir elektrik kaçağı var. Örneğin koşu bandının metal aksamına elektrik geliyor bir şekilde. Topraklama hattı bu metal aksama bağlı olduğu için doğrudan buraya gelen elektrik toprak hattı ile toprağa aktarılır ki sen o metal kısma dokunduğunda çarpılma diye.  Senin vücudun üzerinden toprağa erişmek daha fazla dirençli bir işlem olduğu için akım toprak hattını seçer.

    Bilgisayarın koşu bandı ile aynı prize bağlıysa koşu bandında kaçak var demektir. Sadece sorun koşu bandı ile aynı prize bağlandığında ortaya çıkıyorsa sorun koşu bandındadır. Öncelikle koşu bandını kontrol ettirin.

    Sen herhangi bir elektrikli cihaza dokunduğunda çarpılıyorsan cihazda elektrik kaçağı vardır,  o cihazın bağlı olduğu hatta topraklama yoktur ve / veya prizde / uzatmada  topraklama yoktur. Bu net.Topraklama dediğin şeyde toprak hattının bina dışında doğrudan metal bir plaka ile toprağa bağlanmasıdır.

     

    hakan hakan (15409)
    5 yıl önce cevaplandı

    • Veya bilgisayarının içinde kaçak var? @ly03m055 darkcrak 5 yıl önce
    • @darkcrak başka prizlerde sorun yaşamıyormuş. Sadece koşu bandının olduğu prize bağladığında sorun yaşıyormuş. Dolayısıyla bilgisayarda sorun olamaz. hakan 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol