MAC Adresi ile çalınan laptop bulunabilir mi? IP adresinden MAC adresi bulunabilir mi?

0

Laptopun çalındı polis MAC adresiyle bulabileceğimi söyledi. Elimde maç adresi yok ama önceki gmailimden oturum açtım diye ip adresini buldum seri numarası elimde. Eğer işe yarıyacaksa önceden o pc den youtube'da video paylaşmıştım. MAC adresini bulma şansım var mı.

hamzasoyler0 hamzasoyler0 (1)
6 yıl önce sordu

  • Bunları polis'mi size söyledi? Ne yani polis memuruna gittiniz leptop'ım çalındı dediniz ve size dediki: "Mac adresinden bulabilirsin" yani bi nevi git kendin halllet der gibi. Bir yanlışlık olmasın? Gerekli bilgilerini polislere verdiğin zaman zaten sizin için tüm işlemleri yaparlar öyle değil mi? notify 6 yıl önce
  • Geçmiş olsun @hamzasoyler0 Çalınan laptop'ının bulunabilmesini ümit ediyor ve diliyorum. temmuz 6 yıl önce

Toplam 3 Cevap


0

@temmuz'un cevabı üzerine cevabımı düzenleme hissettim. Yazdıklarım "teknik" olarak hatalı olmuş.

Ben doğrudan "MAC adresi ile internet üzerinden laptop bulma" gibi bir algı ile cevabı yazmıştım. Aşağıda düzeltilmiş cevabı bulabilirsiniz.

MAC adresi denilen adres, bilgisayarınızın ağ kartının içine üretim aşamasında gömülen bir adrestir. 

MAC adresi ile çalınan / kaybolan bir laptop'u şu yöntem / şartlar ile bulabilirsiniz:

  1. Bilgisayarınız internete bağlanacak.
  2. MAC adresiniz çalan kişiler tarafından değiştirilmemiş olacak.
  3. Bağlandığı servis sağlayıcı (ISP), Türk Telekom, Vodafone gibi, bağlantı aşamasında MAC adresini loglayacak. Bu yasal mı değil mi emin değilim. Yani Türkiye'deki servis sağlayıcılar MAC adreslerini topluyor mu emin değilim. Fakat polis MAC adresi sorduğuna göre topluyorlar. Bunu da öğrenmiş olduk.
  4. Polis servis sağlayıcılardan MAC adresini sorgulatacak ve hangi kullanıcı tarafından kullanıldığı bilgisini isteyecek.

Siz ip üzerinden MAC adresi bulmayı sormuşsunuz. IP adresi değişen bir adrestir. Fakat madem servis sağlayıcılar MAC adreslerini logluyor, sizinde elinizde bağlantı saati ve tarihi belli bir IP adresi var, o zaman polis servis sağlayıcınızdan "Şu tarih ve saatte X.X.X.X ip adresini kullanan bilgisayara ait MAC adresi nedir" gibi bir sorgu ile servis sağlayıcıdan MAC adresinizi alabilir. Daha sonrada Türkiyedeki tüm servis sağlayıcılara bu MAC adresi çalıntı bir laptop'a aittir, bağlantı yapıldığı anda tarafımıza bilgi verilsin gibi istekde bulunabilir.

Belki polis ve servis sağlayıcılar arasında bir otomasyon sistemi bile vardır.

Diğer yöntem;

Kayıp / çalıntı laptop bulmak için programlar var. Ama bunu önceden bilgisayara yüklemiş olmanız gerekiyor. Laptop'u çalan kişi internete bağlandığında size IP adresini, çalan kişinin web cam ile çekilmiş fotoğrafını filan gönderebiliyor.

Çalan kişi internete bağlanmadan bilgisayar formatlar ve yeniden işletim sistemi kurarsa bu programlar işe yaramıyor.

 

 

hakan hakan (15424)
6 yıl önce cevaplandı

  • Bu daha doğru ve daha detaylı açıklamaya vesile olmak beni sevindirdi, iyiki o kısa mesajı yazmışım. Laptop'ımın MAC adresini bir kenara not aldım, şeytan kulağına kurşun ama belki birgün ihtiyaç olabilir :) Bu arada konuyu açtığı için @hamzasoyler0 ve bizlere verdiğin bu faydalı bilgiler için sana @hakan, çok teşekkürler.. temmuz 6 yıl önce
  • @hamzasoyler sayesinde bizde MAC adreslerinin kayıt altına alındığını öğrenmiş olduk . @temmuz hakan 6 yıl önce

0

Durum şöyleki polis umursamadı sadece mac adresinız varmı elinizde diye sordu kayıtlı yok dedim ve tutanak tutum gitti önceden telefonum çalındığında sisteme bile girilmemiş böyle basit ihbarlarda çalan net belli değil ise ugrasmıyorlar. Bende mac adresimi bulup vermeye çalışıyorum bana mac adresi bilinirse internete bağlanır bağlanmaz yeri tespit edilebilir demisti.

 

hamzasoyler0 hamzasoyler0 (1)
6 yıl önce cevaplandı

  • Geçmiş olsun. Bu arada "maç" değil "mac".. :) temmuz 6 yıl önce
  • Kusura bakma otomatik düzeltme 😂 hamzasoyler0 6 yıl önce
  • Tamam, düzeltirim şimdi :) temmuz 6 yıl önce
  • Düzelttim. temmuz 6 yıl önce

0

MAC adresi ethernet değişmediği sürece internette IP gibi değişken olarak gezmez. Eğer uygun program varsa MAC ile takip bir servera yükleyip sürekli sorgulama yaptırılabilir, sonucta bir domainde adresine rastlanabilirmiş

Ve eğer bir kez yakalanırsa (rast gelirse) yerini tespit etmek fazla sürmezmiş.

Konuyu bildiğimden değil. Web'de bu bilgileri okudum ve buraya aktarıyorum. Doğru bilgiler ise işe yarayabilir.

Not: MAC adresleri bazı yöntem ve programlar ile değiştirilebiliyor diye biliyorum. Ama hırsız bunu bilmiyorsa problem olmaz. Değiştiremez yani.

temmuz temmuz (12505)
6 yıl önce cevaplandı

    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol