Macbook Air M1 Pil Sağlığı İçin Neler Yapmak Gerekir?

1

Arkadaşlar merhaba, 2021 eylül ayında macbook air m1 16gb ram 512gb ssd satın aldım. O günden bugüne şarja genelde %15 e düştüğünde takıp %100 e geldiğinde çekiyordum. İnternette gezerken şarjı minimum 20 de tutup 80 de çekmek gerektiği yazıyordu emin olamadım ve sizlere de danışmak istedim. Pil döngüm 350 ve batarya sağlığı %89 gözüküyor. Bu değer iyi mi kötü mü?  Pil sağlığı %80 olduğunda batarya değişimine göndermem gerekir mi? Alalı 2 yılı  geçtiği için garanti kapsamında değil ve bataryalar bir hayli pahalanmış. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. İyi günler.

https://hizliresim.com/l2if2xa

ahakan ahakan (100)
3 ay önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Batarya laptopları ile ilgili bazı doğru bilinen yanlışlar var. Aklıma gelenleri yazayım.

     

    1. Öncelikle bataryadan çalışma zorunluluğu yoksa, her zaman bilgisayarın şarja takılı şekilde olsun ve bu şekilde çalış. Zorunda olmadıkça prize takılı olmadan, uzun süreli batarya enerjisi kullanarak çalışma. Örneğin evdesin ve 8 saat çalışacaksın. O zaman prize takılı çalış. Hem bilgisayarın hızı daha iyi olacaktır. Öteki türlü batarya ömrünü uzun tutmak için performanstan ödün verecektir.
    2. Laptop'u uzun süre kullanmayacaksan bataryasını tam şarj et ve sonra da bilgisayardan sök. Uzun süre kullanmayacaksandan kastım; örneğin 1 ay bilgisayara dokunmayacaksın o zaman bataryasını sök, prize de takılı olmasın.  Kullanacağın zama bataryayı takarsın.
    3. Sürekli şarj kablosunu çek-tak yapma. Sürekli çek - tak yaparsan bataryanın ömrünü azaltırsın.
    4. Çok sıcak ortamlara maruz bırakmayaya çalış. Mesela dizinin üzerinde, altan hava alamayacak şekilde çalıştırma.
    5. Günümüz bataryaları eski aptal bataryalar gibi değil. Fişe takılıyken zaten %100 şarj etmez. %99 gibi bir oranda şarj işlemini durdurur.  Yine bataryadan çalışıyorsan ve bataryanın şarja takılma ihtiyacı varsa seni uyarır. Zorunda değilsen uyarı geldiğinde yakınında priz varsa prize tak. %10 altında sadece batarya üzerinden kullanmamaya çalış.

    Eski laptop teknolojilerinde bataryalar aşırı şarj olabiliyordu. Modern laptoplarda bu sorun yok.

    alattin alattin (16999)
    3 ay önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol