Masaüstü bilgisayarda BIOS güncelleme gerekli mi?

1

Masaüstü bilgisayarı aldığımdan beri biosu hiç güncellemedim. Bios güncellemek gereklimidir? Ne gibi faydaları vardır? Bilgisayarın anarkartı Asus P5KPL-AM SE

lion lion (595)
5 yıl önce sordu

  • Güzel sorular soruyorsun, tebrikler hakan 5 yıl önce
  • Teşekkürler ツ lion 5 yıl önce

Toplam 4 Cevap


0

Eğer sistemin açılmasında ve çalışmasında BIOS ile alakalı bir problem yoksa, donanımlar falan normal çalışıyorsa BIOS güncellemek gerekmeyebilir. 

"BIOS, (Basic Input-Output System) (Temel Giriş-Çıkış Sistemi). EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek (Read Only Memory, tr: Salt Okunur Bellek) biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden (H.d.d, CD-ROMvb.) yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler." (Vikipedi)

Bazı hallerde BIOS güncellemek sistemin çalışmasında hiç bir katkı sağlamaz, hiç bir değişikliğe yol açmaz. Ama eğer sistemde ve özellikle sistemin açılışında ve donanımların uyumunda problemler oluyorsa BIOS güncellemek çok önemli ve gereklidir. Mesela sistem için yeni bir donanım satın alırsın, yükseltme yaparsın (upgrade) ama bu yeni donanım mevcut olan BIOS yazılıyla tam uyumlu olmazsa, yeni donanımın sistemle uyumunda problemler gösterirse bu defa BIOS yazılımını elbette güncellemek gerekir, hatta bu zorunlu olur. 

BIOS Yazılımının yeni sürümünün olup olmadığını markalı PC'lerde ürünün üreticisinin veya satıcısının resmi destek sayfalarından -modeline göre- arayabilirsin. Markasız PC'lerde ise (bunlar daha çok desktop PC'ler olur)  bu defa sistem anakartının üreticisi veya satıcısı destek sayfalarından aranır, sorgulanır.

 

Bios sürümü nasıl öğrenilir? (tıkla)

BIOS güncellemenin çeşitli yolları vardır ve genellikle bu yollar ile güncellemede kullanılan araçlar PC'nin yada anakartın modeline göre değişiklik gösterir (Bazı BIOS güncellemeleri anakart üreticisinin bu işler için özel olarak çıkardığı küçük yazılımlar, programcıklar aracılığıyla yapılır. En kolay güncel BIOS sorgulamaları ve güncellemeleri bu yollardan yapılabilmektedir).

"BIOS Nasıl güncellenir?" uzmanım net araması sonuçları (tıkla)

Benim Asus laptop'umun BIOS sürüm bilgileri ve Asus ürünlerde BIOS sürümünü güncellemek için kullanılan WinFlash uygulamasından ekran görüntüsü:

temmuz temmuz (12505)
5 yıl önce cevaplandı

  • Öncelikle cevabınız için teşekkürler @temmuz şuan bilgisayarın açılışında yada donanım uyumunda bir sorun yok ben bilgisayarın çalışmasına dair bir katkı sağlarsa diye güncellemeyi düşündüm yazınızda da okuduğum kadarıyla sistemin çalışmasına faydası yokmuş o zaman biosu yükseltmeye gerekte yok bu arada bilgilendirici yazınız içinde ayrıca teşekkürler. lion 5 yıl önce
  • Asusun resmi sayfasında anakartın ile alkalı BIOS sürüm bilgileri linkteki gibidir: https://www.asus.com/tr/Motherboards/P5KPLAM_SE/HelpDesk_BIOS/ Orada 26-08-2010 Tarihli 0702 sürüm olarak görülüyor ve büyük ihtmalle senin BIOS'unda aynı sürüm olmalı . Kendi sürümüne bak ve karşılaştır istersen. Bu sürüm dışında webde bu anakarta ait daha ileri sürümlere rastlarsan onlara şüpheyle yaklaşmalısın. Esas alınması gereken üreticinin / satıcının resmi bilgilendirmeleri ve resmi destek sayfalarından paylaşımlarıdır. Ama büyük ihtimalle dediğim gibi aynı sürümde olmalılar. Zaten anlaşıldığı kadarıyla senin sisteminde BIOS güncellemesi gerektiren bir durumda yok. Kolay gelsin @lion temmuz 5 yıl önce

1

BIOS güncelleme gerekli mi sorusu çok muamma bana sorarsan hiç gerekli değil. Ben bu konuda bilirkişi değilim açıkçası, ama BIOS güncellemediğim için bir dezavantajla karşılaşmadım. Ben genellikle "bir şey çalışıyorsa onu kurcalamayacaksın" mantığıyla hareket ederim :)

omercik omercik (9418)
5 yıl önce cevaplandı

  • Bende sistemin daha iyi çalışmasına dair faydası olurmu acaba diye düşündüm @temmuz'un yazısından okuduğum kadarıyla da yokmuş dediğiniz gibi "bir şey çalışıyorsa onu kurcalamayacaksın" mantığıyla hareket edeceğim ツ lion 5 yıl önce

1

Anakartınız eski bir model, eğer herşey düzgün ve sorunsuz ise macera aramaya gerek yok, güncellemenize muhtemelen gerek olacak bir durum olmayacak.

ismailsarp ismailsarp (6010)
5 yıl önce cevaplandı

    1

    Masaüstü bilgisayara da BIOS güncellemesi yapılabilir. Laptopdan hiç bir farkı yok. Her ikisinde de anakart  var sonuçta.

    Ben de diğer arkadaşlara katılayım: Bios güncellemesi gerekli değilse yapılmamalıdır.

    Ne demek gerekli değilse? Örneğin Anakartına SSD ile ilgili bir BIOS güncellemesi çıktı. Ama sende SSD yok ve almayı düşünmüyorsan. O zaman o bios güncellemesinin sana bir faydası olmaz. Yapmasan da olur.

    Yine diyelim ki anakartın 16GB belleği desteklerden BIOS güncellemesi ile 32GB 'a yükseltildi. Sen 4 GB kullanıyorsan bu hiç bir işine yaramaz.

    Senin anakartına 2010/08/26 tarihinde bir defa BIOS güncellemesi gelmiş. Onda da CPU Q-Fan Control özelliği varsayıln olarak açık hale getirilmiş. 

    CPU Q-Fan Control, özelliği zaten BIOS'da olan bir ayar. Fakat bilgisayarı aldığında bu varsayılan kapalı geliyormuş. Dilersen BIOS güncellemesi yapmadan da BIOS'a girerek açabilirsin. CPU Q-Fan Control,  İşlemcin destekliyorsa fan sesini azaltmaya yarayan bir özellikmiş. 

    hakan hakan (15424)
    5 yıl önce cevaplandı

    • İşlemcin ve anakartın destekliyorsa fan devir hızını düşürebilirsin ve bunun sonucunda fanın çıkardığı sesi azaltabilirsin ama diğer yanıyla bu işemin işlemcinin soğutulmasını azaltmasıda söz konusu olacaktır. Fan ne kadar hızlı dönerse o kadar fazla ses çıkar ama o kadarda soğutma yapar. Fan pervanesinin dönme hızı azalırsa hem ses hemde soğutma azalır. Dönme hızı artarsa ise bunun tam tersi olur. Yani bu değişmeler doğru orantılıdır, bunuda gözönüne almak lazım. İşlemcinin soğutulması iyi ise, bunda problem yoksa sesi azaltmak için fan devri az bir şey düşürülebilir (Dengeli, deneyerek azar azar..). Ama işlemcinin soğutulması çok iyi değilse devir düşürme düşünülmemelidir. Aslında en iyisi fan dönme devrinin ihtiyaca göre otomatik gerçekleştiği sistemlerdir ve genellikle laptoplarda bu destek mevcuttur (Bazı desktop anakartlarıda bunu destekler). Bunlarda göz önünde bulundurularak fan devrinin azaltılmasına yada çoğaltılmasına karar verilmelidir @lion Tamamlayıcı olarak bu bilgiyide ilave etmeyi uygun gördüm, yoksa eksik olabilirdi @hakan, temmuz 5 yıl önce
    • Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ツ@hakan lion 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol