1
Masaüstü bilgisayarı aldığımdan beri biosu hiç güncellemedim. Bios güncellemek gereklimidir? Ne gibi faydaları vardır? Bilgisayarın anarkartı Asus P5KPL-AM SE
0
Eğer sistemin açılmasında ve çalışmasında BIOS ile alakalı bir problem yoksa, donanımlar falan normal çalışıyorsa BIOS güncellemek gerekmeyebilir.
"BIOS, (Basic Input-Output System) (Temel Giriş-Çıkış Sistemi). EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek (Read Only Memory, tr: Salt Okunur Bellek) biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden (H.d.d, CD-ROMvb.) yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler." (Vikipedi)
Bazı hallerde BIOS güncellemek sistemin çalışmasında hiç bir katkı sağlamaz, hiç bir değişikliğe yol açmaz. Ama eğer sistemde ve özellikle sistemin açılışında ve donanımların uyumunda problemler oluyorsa BIOS güncellemek çok önemli ve gereklidir. Mesela sistem için yeni bir donanım satın alırsın, yükseltme yaparsın (upgrade) ama bu yeni donanım mevcut olan BIOS yazılıyla tam uyumlu olmazsa, yeni donanımın sistemle uyumunda problemler gösterirse bu defa BIOS yazılımını elbette güncellemek gerekir, hatta bu zorunlu olur.
BIOS Yazılımının yeni sürümünün olup olmadığını markalı PC'lerde ürünün üreticisinin veya satıcısının resmi destek sayfalarından -modeline göre- arayabilirsin. Markasız PC'lerde ise (bunlar daha çok desktop PC'ler olur) bu defa sistem anakartının üreticisi veya satıcısı destek sayfalarından aranır, sorgulanır.
Bios sürümü nasıl öğrenilir? (tıkla)
BIOS güncellemenin çeşitli yolları vardır ve genellikle bu yollar ile güncellemede kullanılan araçlar PC'nin yada anakartın modeline göre değişiklik gösterir (Bazı BIOS güncellemeleri anakart üreticisinin bu işler için özel olarak çıkardığı küçük yazılımlar, programcıklar aracılığıyla yapılır. En kolay güncel BIOS sorgulamaları ve güncellemeleri bu yollardan yapılabilmektedir).
"BIOS Nasıl güncellenir?" uzmanım net araması sonuçları (tıkla)
Benim Asus laptop'umun BIOS sürüm bilgileri ve Asus ürünlerde BIOS sürümünü güncellemek için kullanılan WinFlash uygulamasından ekran görüntüsü:
1
BIOS güncelleme gerekli mi sorusu çok muamma bana sorarsan hiç gerekli değil. Ben bu konuda bilirkişi değilim açıkçası, ama BIOS güncellemediğim için bir dezavantajla karşılaşmadım. Ben genellikle "bir şey çalışıyorsa onu kurcalamayacaksın" mantığıyla hareket ederim :)
1
Anakartınız eski bir model, eğer herşey düzgün ve sorunsuz ise macera aramaya gerek yok, güncellemenize muhtemelen gerek olacak bir durum olmayacak.
1
Masaüstü bilgisayara da BIOS güncellemesi yapılabilir. Laptopdan hiç bir farkı yok. Her ikisinde de anakart var sonuçta.
Ben de diğer arkadaşlara katılayım: Bios güncellemesi gerekli değilse yapılmamalıdır.
Ne demek gerekli değilse? Örneğin Anakartına SSD ile ilgili bir BIOS güncellemesi çıktı. Ama sende SSD yok ve almayı düşünmüyorsan. O zaman o bios güncellemesinin sana bir faydası olmaz. Yapmasan da olur.
Yine diyelim ki anakartın 16GB belleği desteklerden BIOS güncellemesi ile 32GB 'a yükseltildi. Sen 4 GB kullanıyorsan bu hiç bir işine yaramaz.
Senin anakartına 2010/08/26 tarihinde bir defa BIOS güncellemesi gelmiş. Onda da CPU Q-Fan Control özelliği varsayıln olarak açık hale getirilmiş.
CPU Q-Fan Control, özelliği zaten BIOS'da olan bir ayar. Fakat bilgisayarı aldığında bu varsayılan kapalı geliyormuş. Dilersen BIOS güncellemesi yapmadan da BIOS'a girerek açabilirsin. CPU Q-Fan Control, İşlemcin destekliyorsa fan sesini azaltmaya yarayan bir özellikmiş.
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol