Masaüstü pc açılma sorunu

0

Öncelikle herkese iyi günler. Üniversite için bulunduğum şehirde güç dalgalanması çok fazlaydı, bu yüzden PSU'mun aküleri bozulmuştu. Tabi bu sürede bu güç dalgalanmalarına pc doğrudan şahit oldu. Geri döndüğünde pc açılırken sorun yaratıyordu. Güç düğmesine bastığımda hiçbir şekilde açılmıyordu, bende PSU'nun (güç kaynağı) düğmesini kapatıp bekliyordum ve tekrar açıp güç düğmesine basınca ancak öyle açılıyordu. Bilgisayarı kullanırken rastgele sürelerde kendiliğinden kapanıyordu, daha sonra hiç tetik almamaya başladı. PSU arızalanmış değiştirdik ancak yeni aldığım PSU için aynı sorunlar geçerli hala. Yani bilgisayar PSU'nun güç düğmesini kapatıp içindeki gücü boşaltmadan açılmamaya devam ediyor. Ama işin ilginç tarafı bilgisayarı kapatırken meydana geliyor. Bilgisayarı kapat düğmesine tıkladığımda sistem kapanıyor ama bilgisayar hala çalışıyor. Ekranda hiçbir şey yok, simsiyah fakat ekran siyaha bürünüyor. Aynı zamanda fanlar da çalışıyor, yani PSU'nun düğmesini kapatmadığım sürece bilgisayar hiçbir şekilde kapanmıyor. 

dropdead dropdead (1)
6 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Sorununuzdan ilk anlaşıldığı elektriksel bir problem olduğu ve bilgisayarınızın bir donanımına zarar geleceği. Bilgisayarınızdaki ani kapanmalar neticesinde birçok donanıma zarar gelmiş olabilir. Donanım arızası yaşıyorsanız da yenisi ile değiştirmeden sorunu çözemeyeceksinizdir. @temmuz hocamın size daha ayrıntılı yardım edeceğini düşünüyorum, biraz emri vaki oldu kusura bakmayasın :)

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Bende senin gibi düşünüyorum ve tahmin ediyorum @ismailsarp, elektriksel ve donanımsal gibi problem ama ne, hangisi? PSU Problemide olabilir. Birde PSU değiştirerek denenmeli şeklinde düşünüyorum. Eğer PC'nin açılma ve/veya kapanma problemleri düzelmezse diğer donanımsal problemler ihtimali güçlenir. Bu vaziyette denemek için elde başka donanımsal parçalar -ve bu denemeleri tatbik etme hususunda gerekli tecrübe birikimi - yoksa, PC bir teknik servise gösterilmelidir. temmuz 6 yıl önce
    • zaten önceki psu da pc açılmıyordu hic bir şekilde sonra yenisini aldım şuan da sadece açılışta psuyu kapatıp açıyorum öyle giriyor ve bugün itibariyle pc 1 haftadır açık ve hic kapanmadi önceki psudayken açılırsa bazen açılırken bazen hic bir işlem yapmadan sistem yüklendikten 5 10 dk içinde bazende normal olarak kullanırken 1 2 saat içinde güç kestiğini gördüm dropdead 6 yıl önce

    0

    Elektriksel ve donanımsal gibi problem ama ne, hangisi? PSU Problemide olabilir. Birde PSU değiştirerek denenmeli şeklinde düşünüyorum. Eğer PC'nin açılma ve/veya kapanma problemleri düzelmezse diğer donanımsal problemler ihtimali güçlenir (En kötü ihtimalde bir anakart problemi/arızası olur). Bu vaziyette denemek için elde başka donanımsal parçalar -ve bu denemeleri tatbik etme hususunda gerekli tecrübe birikimi - yoksa, PC bir teknik servise gösterilmelidir.

    Edit:

    PSU Power Supply demektir ve PC'ye bir tansformatör vasıtasıyla güç beslemesi yapar. Bu parçanın aküleri olmaz. 

    UPS Kesintisiz Güç Kaynağı demektir ve içinde barındırdığı aküler vasıtasıyla elektrik kesintileri halinde PC'ye kapasitesi kadar belli bir süre daha kesintisiz olarak güç sağlamayı sürdürür, yarım kalan işlerin yok olması, veri kayıpları meydana gelmesi vs riskleri önler.

    Sen daha önce PSU problemi olduğunu ve akü değişikliği ile bunu giderdiğinizi belirtmişsin. Bu hatalı bir ifade oluyor bu halde. Herhalde PSU ve UPS kısaltmalarını karıştırdın, yanlış kullandın.

    Eğer UPS ise ve böyle bir kesintisiz güç kaynağı kullanmaktaysan ilk olarak bunu devre dışı bırakmalı (bypass etmeli), o halde sonuçları görmelisin. Eğer UPS devreden çıkarılarak doğrudan şehir şebekesinden (prizden) güç beslemesi yapılır ve PC açılma kapanma problemleri ortadan kalkarsa UPS arızalı sonucu çıkar. UPS'yi bir teknik servise gösterirsin. Ama eğer problemler yine devam ederse, daha öncede belirttiğim PC donanımları tetkik edilir ve gerekirse yine PC içinde bir teknik servis müdahalesi düşünülür.

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol