Meltdown ve Spectre açıklarından etkilendiğimi nasıl anlarım?

0

Meltdown ve Spectre güvenlik açıklarından bilgisayarımın etkilenip etkilenmediğini nasıl anlayabilirim? Bunun yolu var mıdır?

omercik omercik (9418)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Intel, AMD ve ARM işlemcilerde tespit edilen güvenlik açığından bilgisayarınızın etkilenip etkilenmediğini InSpectre programıyla çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. 

    InSpectre nedir?

    InSpectre, Gibson Research Corporation şirketinin geliştirdiği ve bilgisayarınızın donanımlarını inceleyip Meltdown ve Spectre güvenlik açıklarından etkilenip etkilenmediğinizi tespit edebilen bir analiz programıdır. Bu programı çalıştırarak Meltdown ve Spectre açıklarından bilgisayarınızın etkilenip etkilenmediğini öğrenebilirsiniz.

    InSpectre programı nereden indirilir?

    InSpectre programı sadece Windows 7/8/8.1 ve 10 için mevcuttur. Üreticisinin kendi sitesinden indirebilirsiniz: https://www.grc.com/files/InSpectre.exe

    InSpectre programı nasıl kullanılır?

    Sadece 124 KB (kilobayt) boyutunda olan program kurulum gerektirmeden kullanılabilir ve çok basittir.

    • Öncelikle indirdiğiniz InSpectre.exe dosyasını çift tıklayarak programı açın. Zaten yapmanız gereken hiçbir şey yok.
    • Açtıktan sonra aşağıdaki gibi bazı bilgilerin yer aldığı arabirim gelecek.

    Burada yer alan bilgilerin anlamlarını açıklamak gerekirse:

    • Vulnerable to Meltdown: Bu cümle bilgisayarın Meltdown güvenlik açığına karşı savunma durumu hakkında bilgi verir. Karşısında NO yazıyorsa açıktan etkilenmiyor, YES yazıyorsa etkileniyorsunuz demektir.
    • Vulnerable to Spectre: Bu cümle bilgisayarın Spectre güvenlik açığına karşı savunma durumu hakkında bilgi verir. Karşısında NO yazıyorsa açıktan etkilenmiyor, YES yazıyorsa etkileniyorsunuz demektir.
    • Performance: Burası da bilgisayarın Meltdown ve Spectre açıkları için yayınlanan güvenlik yamaları karşısındaki performans durumu hakkında bilgi verir. Eğer isterseniz alt taraftaki "Disable Meltdown Protection" ve "Disable Spectre Protection" seçeneklerini kullanarak (bilgisayarınızda yüklüyse) güvenlik yamalarını devre dışı bırakabilirsiniz.

    Meltdown ve Spectre açıklarından nasıl korunurum? konusundan bu güvenlik açıklarından nasıl korunacağınızla alakalı verdiğimiz tavsiyeleri de okuyabilirsiniz.

    omercik omercik (9418)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol