Mining nedir? Nasıl yapılır? Kârlı mı?

0

Mining nedir?

Mining nasıl yapılır?

Tek ekran kartı ile mining yapılır mı?

Mining Kârlı mı?

Elektrik masrafı ne kadar?

hydra hydra (3800)
2 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Mining nedir?

    Mining, özel yazılım (HiveOS, PhoenixMiner, LolMiner) ve donanımlara sahip makinelerin/cihazların, bilgi işlem yaparak kriptopara transfer işlemlerini onaylaması ve bunun sonucunda kripto para ile ödüllendirilmesidir. Diğer adı da ödül madenciliğidir.

    Mining nasıl yapılır?

    Bunun birçok cevabı var. Yani CPU, ASIC, GPU madencilikleri mevcut. Bu konuda GPU madenciliğini anlatacağım. Aşağıda halihazırda Ethereum, Ravencoin, Ethereum Classic için oluşturulmuş konular var.

    Tek ekran kartı ile mining yapılır mı?

    Evet yapılır. Sanılanın aksine tek ekran kartı ile çok rahat mining yapılabilir ve bunun sonuucnda kâr yapabilirsiniz. Ancak eğer 4 GB ve altı bir VRAM'e sahip ekran kartı kullanıyorsanız Ethereum madenciliği yapamazsınız. Çünkü DAG sınırı Ethereum için 4 GB'ı çoktan geçti yavaş yavaş 5 GB'a doğru gidiyor. 4 GB ekran kartı ile ETC, RVN ve daha birçok altcoin kazımı yapabilirsiniz.

    Mining Kârlı mı?

    Bunun cevabını sizin ne tür bir donanıma sahip olduğunuz belirler. Eğer 30 MH/s'lık bir ekran kartı kullanıyorsanız günde yaklaşık bugün 20 TL civarı kazım yapabileceksiniz. Ethereum'un 34K olduğunda ben 30 MH/s'de tek günde 35 TL aldığımı hatırlıyorum, şu aan düşük olduğu için paylar da düştü ama endişelenmeyin, kazımı yapın yükseldiğinde satarsınız. Bazı insanlar ethereum düşünce miningin biteceğine inanıyor, onlar inanmaya devam etsin. Peki mining'den ne kadar gelir elde edeceğinize nereden bakacaksınız? Bunun için whattomine, minerstat ve havuzların kendi calculatorlarını kullanın. Örneğin Whattomine sitesine girdikten sonra Ethereum hesapla kısmına girip şu şekilde kartınızın Ethereum hashrate'ini giriyorsunuz. Bunun yanında bir alt kutucuğa kartınızın mining esnasında çektiği gücü yazıyorsunuz. Benim kartım 1660 Super ve 30 MH/s 80W~ civarı o yüzden bunları yazıyorum. Cost kısmına 0.12 yazın.

    Girdikten sonra Calculate kısmına tıklayın.

     

    Bu şekilde ne kadar gelir elde ettiğiniz yazıyor. Ancak sanki biraz abartmış gibi? Binance havuzunu bir kontrol edelim bakalım 30 MH/s'a ne kadar veriyor.

     

    Yaklaşık 20 TL veriyor. Havuzların kendi calculatorlarını, minerstat gibi sitelerden bakarsanız daha iyi olur. Benim kart şu an ortalama 22 TL falan veriyor. Poolin ethereum'da 5 dolar veriyor gözüküyor. Bazen 2 dolar görünüyor sırf bunun için havuz değiştiremem maalesef çünkü binance pool ödemeyi her gün yapıyor ancak diğer havuzlar 0.05 gibi kazım yaptığınızda ulaştırıyor.

    Elektrik masrafı ne kadar?

    Elektrik masrafı hesaplanırken PSU'nun Watt'ı dikkate alınmaz. Sistemin toplam çektiği güç dikkate alınır. Mining esnasında diğer bileşenler neredeyse hiç kullanılmıyor sadece GPU'lar kullanılıyor o yüzden GPU'nuzun mining esnasında çektiği güç değerini baz alacaksınız. TDP değerini de değil. Çünkü iyi bir UV ile çekilen güç miktarını azaltabilirsiniz. Bunun yanında OC yaparak ta daha fazla MH/s alabilirsiniz. Kendimden örnek vereyim 125 Watt TDP ancak mining esnasında 80~ Watt kullanıyor. Nereden hesaplanır sorusuna ise herhangi bir mining gelir hesaplama sitesine girin bu whattomine olur, minerstat olur hiç farketmez watt kısmına mining esnasında çekilen güç miktarını yazın, kW/h maliyetini yazdıktan sonra;

    Benim kart ay'da 46 TL elektrik masrafı getiriyor. Kazancım ise ortalama 700-800 TL civarı. Elektrik masrafının altından kalkamazsınız diyenler demeye devam etsin :)

    Son Söz: Mining kârlıdır aksini iddia eden havuzların dolmasını istemeyip paylarının azalmasını istemeyenlerdendir. Mining işine girip zararlı çıkan şu dönemde yoktur! Tek kartla bile iyi kâr yapılıyor siz bir de Rig'ini düşünün.

     

    hydra hydra (3800)
    2 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol