MP3 dosyalarından virüs bulaşır mı?

0

Merhaba,

Ben internetten bir müzik indirdim müziği açtım çalıştı fakat sonra kapatıp antivirüs ile taradım bir şey çıkmadı ama sonrada masaüstü dondu yenilendi gibi bir şey oldu virüs mü bulaştı yani? Antivirüs: Emsisoft Anti-Malware bir de virustotal.com'a upload ettim dosyayı bir şey çıkmadı

toprak34 toprak34 (2026)
5 yıl önce sordu

Toplam 2 Cevap


0

Mp3 dosyaları doğrudan virüs içeremezler ama expolit yaratabilecek kodlar ilave edilebilir.  Örneğin Mp3 dosyalarını VLC player ile çalıştırıyor olabilirsin. VLC player da bir güvenlik açığına sahip olabilir. Bu güvenlik açığını kullacak ve uzaktan virüs indirmeye yarayacak bir kod ilave edilebilir.  Verdiğim cevap aslında mp3 içine kod yerleştirmenin ya da mp3 çalarak bir şeyi tetiklemenin mümkün olduğu.

exe dosyaları genelde en çok virüs saldırısına maruz kalan dosyalardır. Çünkü doğrudan çalıştırılabilir dosyalardır. Mp3 ise çalışmak için bir ara programa ihtiyaç duyar. Dolayısı ile mp3 için de virüs olmaz ama media player vs gibi bir programdaki güvenklik açığı kullanılabilir.

Buradan mp3 dosyalarını taratabilirsin virüs var mı yok mu sana bilgi verecektir:  Virüs Tarama

 

hakan hakan (15424)
5 yıl önce cevaplandı

  • @hakan Dosyayı yüklemeye çalıştım ancak virüs taramaya yüklenmedi. Virüs total'den bir şey çıkmadı. toprak34 5 yıl önce

0

Virüsler, zararlılar dünyasında küçük bir yer tutuyor. Bir zararlı yazılımın virüs olabilmesi için öncelikle kendi kendini çoğaltabiliyor olması lazım.  Yani bilgisayara bulaştığında, diğer çalışan dosyalara kendini ekleyebiliyor ve başka bilgisayarlara yayılmayı hedefliyor olması gerekiyor.

Mp3 dosyası üzerinden bu  tek hamlede yapılamaz. 

Günümüzde virüsler artık yayılmak için çok daha spesifik yollar izliyorlar.  Mp3 dosyalarına virüs yerleştirilemez fakat içine zararlı kod yerleştirilebilir.

Örneğin,  Media Player kullanıyor olabilirsin.  Media Player'de bir güvenlik açığı çıkabilir. Bu açığı kullanmak isteyen kötü niyetli kişiler bir mp3 dosyasının içine bu güvenlik açığını kullanacak bir kod yerleştirebilirler.  Bu kod güvenlik açığını kullanarak uzak bir sunucudan virüs, trojan indirebilir.

Bunlar hep ihtimal tabi. 

Sonuc olarak, mp3 üzerinden virüs bulaşması çok düşük bir ihtimal. Bir kaç şartın aynı anda gerçekleşmesi gerekir.

 

alattin alattin (16999)
5 yıl önce cevaplandı

    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol