MSI Afterburner nedir? Nasıl kullanılır? Ne işe yarar?

0

MSI Afterburner nedir?

MSI Afterburner ne işe yarar?

MSI Afterburner nasıl indirilir?

MSI Afterburner nasıl kullanılır?

hydra hydra (3827)
3 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    MSI Afterburner nedir?

    MSI Afterburner bir hız aşırtma programıdır. Genel olarak Ekran kartınıza yazılımsal olarak performansını arttırmak için kullanılır.

    MSI Afterburner ne işe yarar?

    Yukarıda da belirtildiği üzere OC için kullanılır. OverClock risk taşıdığı için programı OverClock amaçlı kullanmak risklidir. Programın ikinci bir amacı da var, oyunlarda sistem bileşenlerinin sıcaklığını ve kullanım oranlarını görmek. Bunu yapmak için Programla beraber gelen RivaTunerStatisticsServer adlı yazılımı kurmanız gerekiyor, programı kurduysanız zaten bu otomatik olarak kurulmuş olması gerekli.

    MSI Afterburner nasıl indirilir?

    Aşağıdaki linke basarak direkt olarak indirme işlemini başlatabilirsiniz, ardından normal program kurar gibi programı kuracaksınız.

    MSI Afterburner nasıl kullanılır?

    Öncelikle programı açın.

    Overclock amaçlı kullanacaksanız karşımıza çıkan ekrandaki terimleri öğrenmemiz gerekli.

    • Power Limit: Güç limitini azaltarak çektiği Watt'ı azaltıyorsunuz.
    • Temp. Limit: Sıcaklık limiti, net bilmesem de ayarladığınız değere gelince sistem kapanıyor, net emin değilim.
    • Core Clock: Çekirdek saat hızı demek.
    • Memory Clock: Bellek saat hızı demek.
    • Fan Speed: Fan hızı. Elle sabitleyebilirsiniz ya da kendinize özel fan ayarı oluşturabilirsiniz.

    Her karta yapılan OC aynı olmadığı için burada nasıl ve ne türden bir OC yapacağınızı söyleyemem çünkü her ekran kartı aynı değildir ve her ekran kartı tasarımı da aynı değildir. O yüzden kendinize uygun ayarı deneyerek bulmalısınız, unutmayın ki Overclock risklidir ve yanlış bir şey yapıldığında bileşene zarar verebilir. Yukarıdaki ayarlar tamamen kişisel'dir, kendi ayarlarımdır siz bu ayarları yaparsanız stabil çalışmayabilir, çalışadabilir. Çekirdek hızını düşürüp, Power Limit'i düşürüp,ü bellek hızını arttırmamın sebebi mining yapıyor olmam, hem güç'ten tasarruf edip hem de daha fazla kazım gücü elde ediyorum. OC dışına çıkalım ve biraz programı öğrenelim. Öncelikle ana ekrandaki buton içerisindeki çark düğmesine basın;

    Kendinize özel fan ayarı oluşturmak istiyorsanız;

    Yukarıdaki sekmeden Fan sekmesine gelin ve "Kullanıcı ayarlı otomatik fan kontrolünü aç" butonuna tıklayın.

    Buradan Sıcaklığa göre Fan hızını ayarlayabiliyorsunuz. Örneğin benim ayarlarım bu şekildymiş kart 70 derece olduğu zaan fan %80'e çıkıyor ya da 60'da iken %62 civarlarına çıkıyor, buradan kendinize uygun ayarı yapabilirsiniz.

    Başta belirttiğim üzere oyunlarda FPS, Sıcaklık, kullanım gibi değerlerini görmek istiyorsanız yukarıdaki sekmeden "İzleme" sekmesine gelin ve buradan GPU Sıcaklığı, GPU kullanımı, CPU Sıcaklığı gibi ibarelerin yanında bulunan tik işaretine basın.

     

    OSD'de göster butonuna basın. Bu işlemi GPU kullanımı, CPU sıcaklığı ( CPU1 temperature ), CPU kullanımı ( CPU1 usage ), RAM kullanımı ( RAM usage ) bunlarada aynı şekilde yapın. Yaptıktan sonra yandaki Bilgi Ekranı (OSD) sekmesine tıklayın.

    Bilgi Ekranını Etkinleştir kısmını kendinize göre ayarlayın, bu şekilde sağ üstte çıkacak olan değerlerin ekranını etkinleştirebilirsiniz. Alttaki Bilgi Ekranını Göster ise o ekranı açıp kapatmanıza yarar.

    Benchmark sekmesi ise, oyunlarda benchmark yapmanızı sağlar. Mantık şu; 15 - 20 ya da kafanıza göre belirli bir yere kadar oynuyorsunuz size benchmark.txt dosyasında aldığınız ortalama FPS değeri, %1, %0.1, %0.01 FPS değerlerini sunuyor. Ancak Ana Menü'ye girmeyeceksiniz, yani tuşa bastınız ardından FPS'i yükseltecek ( Ana menü gibi ), FPS düşürecek ( Sinematik sahneler ) gibi işlevleri yapmayacaksınız.

    Ekran Görüntüsü alma sekmesi de adından anlaşılacağı üzere SS almanızı sağlar.

    Sağ altta yer alan monitör ise RivaTunerStatisticServer yaani asıl oyunlarda sağ üstte göreceğimiz değerler bu program sayesinde.

    hydra hydra (3827)
    3 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol