0
NanoLocker ile şifrelenmiş dosyalar nasıl açılır?
NanoLocker nedir?
NanoLocker virüsü nasıl temizlenir?
NanoLocker virüsü ile şifrelenmiş dosyalar nasıl açılır?
0
NanoLocker virüsü nedir?
Son zamanlarda yaygın olan dosya şifreleme virüsleri bir çok kullanıcının başına dert olmuş durumda. Geçtiğimiz günlerde bu dosya şifreleme virüslerine bir yenisi daha eklendi. Virüsün adı ise NanoLocker. Neyse ki NanoLocker virüsü, daha önceki dosya şifreleme virüslerine kıyasla daha kolay bir şifreleme algoritması kullanıyor.
NanoLocker virüsü bilgisayarıma nasıl bulaştı?
NanoLocker virüsü, e-mail yolu ile gelen .pdf dosyası sayesinde bilgisayarınızdaki dosyaları şifreleyebiliyor. Bu .pdf dosyasını açmak istediğiniz karşınıza sahte bir hata mesajı çıkıyor. NanoLocker virüsü sahte hata mesajı sayesinde içerisinde barındırdığı algoritmayı çalıştırarak dosyalarınızı şifreliyor.
Daha sonra NanoLocker virüsü, şifrelediği dosyaları açmak için görseldeki gibi ekran açıyor ve sizden ücret talep ediliyor. Ücreti ödemediğiniz takdirde NanoLocker virüsü dosyaları şifreliyor.
NanoLocker virüsünün şifrelediği dosya uzantıları:
*.jpg, *.jpeg, *.tif, *.bmp, *.max, *.accdb, *.dbf, *.mdb, *.pdb, *.sql, *.*sav*, *.*spv*, *.*grle*, *.*mlx*, *.*game*, *.*slot*, *.dwg, *.dxf, *.cpp, *.php, *.asp, *.java, *.jar, *.class, *.aaf, *.aep, *.aepx, *.plb, *.prel, *.prproj, *.aet, *.ppj, *.psd, *.indd, *.indl, *.indt, *.indb, *.inx, *.idml, *.pmd, *.xqx, *.eps, *.svg, *.swf, *.fla, *.doc, *.dot, *.docx, *.docm, *.dotx, *.dotm, *.docb, *.rtf, *.wpd, *.wps, *.msg, *.pdf, *.xls, *.xlt, *.xlm, *.xlsx, *.xlsm, *.xltx, *.xltm, *.xlsb, *.xla, *.xlam, *.xll, *.xlw, *.ppt, *.pot, *.pps, *.pptx, *.pptm, *.potx, *.potm, *.ppam, *.ppsx, *.ppsm, *.sldx, *.sldm, *.wav, *.aif, *.iff, *.mid, *.mpa, *.wma, *.avi, *.mov, *.mpeg, *.asf, *.asx, *.flv, *.mpg, *.wmv, *.vob, *.csv, *.efx, *.sdf, *.vcf, *.xml, *.crt, *.pem, *.cer, *.pfx, *.odt, *.ods, *.odp, *.odm, *.odb, *.odc, *.xlk, *.dxg, *.pst, *.mdf, *.cdr, *.arw, *.dng, *.rar, *.zip, *.srf, *.bay, *.crw, *.dcr, *.kdc, *.erf, *.mef, *.mrw, *.nef, *.nrw, *.orf, *.raf, *.raw, *.rwl, *.ptx, *.pef, *.srw, *.der
NanoLocker virüsü, diğer fidye virüslerine göre daha basit bir algoritma kullanıyor. Şifrelediği dosyaları açmak için oluşturduğu anahtarı yine kendi oluşturduğu bir dosyada saklıyor. Deşifre için gerekli dosya ise %LocalAppData%\lansrv.ini dizininde bulunuyor.
NanoLocker virüsünün oluşturduğu dosyalar:
C:\Users\User\AppData\Local\lansrv.exe C:\Users\User\AppData\Local\lansrv.ini C:\Users\User\Desktop\ATTENTION.RTF
NanoLocker virüsünün kayıf defterinde oluşturduğu girdi:
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\LanmanServer
NanoLocker virüsünün şifrelediği dosyalar nasıl açılır?
NanoLocker virüsünün şifrelediği dosyaları açmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
NanoLocker_Decryptor.exe [Şifrelenmiş dosya yolu] [Deşifre edilecek dosya yolu ve adı] [lansrv.ini dosya yolu]
NanoLocker_Decryptor.exe "C:\Users\Public\Pictures\Sample Pictures\Desert.jpg" "C:\Users\Public\Pictures\Sample Pictures\Desert-good.jpg" %userprofile%\appdata\local\lansrv.ini
Tüm bu adımların ardından NanoLocker virüsünün şifrelediği dosyalar açılacaktır.
Ek olarak fidye virüslerinden nasıl korunabileceğinizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Fidye virüslerinden nasıl korunurum?
Kaynak: BleepingComputer
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol