Nasıl yazılımcı olunur?

0

Merhaba,

Çook çook önce, uzmanim.net'de bununla ilgili bir soru açılmıştı, aradım ancak bulamadım. Hatta soru açıldığında üye bile değildim ben siteye. Neyse soruya geçeyim, yazılımcı olmak için üniversitede yazılım mühendisliği mi okumak gerekir yoksa kurslardan veya başka yerlerden aldığımız sertifikalar yeter mi? Şirketler hangisine bakar?

toprak34 toprak34 (2026)
5 yıl önce sordu

Toplam 2 Cevap


1

Şirketler senin neyi ne kadar bildiğine önem verir. 

Sertifikaların çok fazla etkisi yok. Fakat Microsoft, Oracle, Cisco vb kurumlardan alınan sertifikalar bu firmaların partneri olan şirketler tarafından istenebiliyor.  Örneğin Microsoft çözüm ortağı olan bir şirket yazılımcı arıyorsa şartlar arasında MCP, MCSD gibi sertifikası bulundurabiliyor.  Yine okul-bölüm iş ilanlarında ilk şart olabiliyor "Üniversitelerin ilgili bölümünlerinden mezun..." gibi.

Ama bunlar sadece aranılan özelliklerde tek bir madde.  Asıl bundan sonra "XX programlama dillerini bilen", "YY teknolojilerine hakim" gibi devam ediyor.

Tabi bahsettiğim bu istekler eğer bir şirkette çalışmak istiyorsan aranılan özellikler olabiliyor.

Eğer girişimciysen, kendi işini yapıyor, yapmak istiyorsan o zaman bildiklerin senin rehberin oluyor.

 "yazılımcı olmak için üniversitede yazılım mühendisliği mi okumak gerekir" hayır. Böyle bir şart yok elbette. Yazılım çok geniş bir dünya. Bu dünyada herkes kod yazmıyor. Çok farklı iş bölümleri var. Yine kod yazmak için mühendis olmaya gerek yok. Hatta kod yazanların büyük bölümü mühendis değildir. 

Her zaman söylerim okullar ve kurslar senin için bir araçtır. Öğrenmene, yeni şeyler keşfetmene olanak sağlar. Ama asla tek başına bir şey ifade etmez. Bu kurumlar sana yol gösterir. Bundan sonrası sana kalır. Kendini geliştirmek ve iyi bir yazılımcı olmak artık senin elindedir.

Evinde oturup, kitaplar ve online kaynaklarla çok iyi bir yazılımcı olabilirsin. İşinde gerçekten iyiysen, iyi projeler üretiyorsan, kendini sürekli geliştiriyorsan, kullanılan teknolojilere hakimsen iş ile ilgili bir sıkıntı yaşamazsın. 

Diploma, sertifika maalesef iş, proje üretmiyor. İş yapan senin bilgi birikimin, geliştirdiğin yeteneğin. Ben yanıma bir çalışan alacaksam benim öncelikli kriterlerim bilgi birikimi,gelişime açık olması ve tecrübedir.

Seninde amacın öğrenmek, kendini geliştirmek olmalı.  Diploma, sertifika sadece birer araç bunu aklından çıkartma. (Yazım hataları vs olabilir, bebek uyutmadı :))

alattin alattin (16999)
5 yıl önce cevaplandı

  • @alattin Ben kendi şirketimi kurmak isterim ama olurda başarısız olursam diye işsiz kalmamak için işimi sağlama alıcam :) Yani bir şirkette çalışmak için yazılım mühendisliği okumaya gerek yok değil mi? toprak34 5 yıl önce
  • @toprak34 hayır illa mühendis olmasın gibi bir zorunluluk yok toprak alattin 5 yıl önce

0

Üniversite okumak bu işin alt yapısını oluşturur . Yazılımın mantığını kavrarsın ama seni yazılımcı yapmaz öze şirketlere veya sertifika veren eğitim kurumları seni geliştirir sürekli merak ile araştırıp bulursun. Ama türkçe olan mühendislik okuma inglizce olan eğitm alın ülkemizde kimse bilgisini paylaşmıyor 

serdeni serdeni (1)
5 yıl önce cevaplandı

  • @toprak34 @serdeni bilgi paylaşımı konusunda haklı. Her meslekte olduğu gibi yazılım dünyasında da egosu yüksek ve bilgi paylaşmayı sevmeyen insanlar oldukça fazla. İyi bir ingilizceyle bu tür insanlara ihtiyaç duymazsın. alattin 5 yıl önce
üyelik gerektirir

Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol