NTFS mi FAT32 mi exFAT mi? Hangi dosya sistemi daha iyi?

0

Format atarken hangi dosya sistemini seçmeliyim?

NTFS mi daha iyi yoksa FAT32 mi?

NTFS mi hızlı yoksa FAT32 mi?

FAT32 mi hızlı yoksa exFAT mi?

murat murat (12492)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    NTFS mi FAT32 mi exFAT mi?

    Format yani biçimlendirme işleminde en önemli işlemlerden birisi dosya sisteminin belirlenmesidir. Windows bize NTFS, FAT32 gibi seçenekler sunar.

    Dosya Sistemi Nedir?

    Dosya sistemi bilgisayar dünyasında, bilgi depolamanın nasıl yapılacağını ifade eder.  Bilgisayarda binlerce dosya ve klasör bulunur. Dosya sistemi bu dosyaların diske nasıl kaydedileceğini, kaydedilirken kayıt parçalarının boyutlarını,
    bu dosyaların güvenliklerini, yerleşim hiyerarşisini belirler.  Bir HDD, USB bellek farklı dosya sistemlerine sahip olabilirler. Çok farklı dosya sistemleri vardır.

    Windows dünyasında NTFS, FAT, FAT32, exFAT en çok bilinen dosya sistemleridir. Farklı işletim sistemleri farklı dosya sistemleri kullanırlar. 

    FAT (File Allocation Table) yani dosya ayrıştırma tablosu anlamına gelir.  FAT 1977 yılında Microsoft tarafından geliştirilmiştir. MS DOS gibi çok eski işletim sistemleri FAT dosya sistemini kullanıyordu.

    Farklı bir işletim sistemi olan Linux, ext2, ext3, ext4 gibi çok farklı dosya sistemlerini destekler ve kullanır.

    Her dosya sisteminin kendine göre avantajları ve dez avantajları vardır. Windows 8 işletim sistemine kadar FAT dosya sistemi aktif şekilde kullanıldı.


    NTFS (New Technology Files System) - Yeni Teknoloji Dosya Sistemi, nispeden daha yeni bir dosya sistemidir. Yeni diyorum ama  NTFS ilk 1993 yılında duyuruldu. Windows 7 ve Windows 8 ile birlikte NTFS standart dosya sistemi oldu. NTFS, güvenlik özellikleri ve işletim sistemine sağladığı avantajlar açısından çok daha gelişmiş bir dosya sistemidir.
    NTFS dosya sistemi özel güvenlik yetenekleri olan bir sistemdir.

    FAT32 en fazla 2TB bölüm destekler. Ayrıca en büyük dosya boyutu 4GB olabilir. Yani Fat32 sistemde 8GB bir dvd filmi tek parça saklayamazsınız.
    NTFS teorik olarak 16EB (Exabyte) Terabyte < PetaByte < ExaByte şeklinde ilerler. 1 Exabyte 1 milyon Gigabyte demektir.

    exFAT, FAT32'nin iyileştirilmiş halidir. ExFat 2006 yılında Windows XP ve Windows Vista sistemlerine yaoılan güncelleme ile hayatımıza girdi. exFat sisteminde 4GB dosya limit yoktur. Böylelikle çok daha büyük dosyalar tek parça halinde saklanabilir.
    ExFAT'in bir artısı da diğer sistemler ile uyumludur. Mesela MAC, Linux gibi farklı sistemler ExFat dosya sistemini okuyabilir ve yazabilir.
    ExFat harici sürücüler için idealdir. USB Bellekler exFat ile formatlanabilir.

    NTFS mi FAT32 mi ExFAT mi hangisi hızlı?

    Yapılan testlerde NTFS sistemi, daha az CPU kullanımı ve daha az sistem kaynağı kullanıyor.
    İşletim sistemi kurulan sistem diskleri için NTFS daha uygun ve hızlı bir dosya sistemidir.

    NTFS mi FAT32 mi exFAT mi seçmeliyim?

    • FAT32 dosya sistemi: Eğer 4GB dan düşük dosyalar ile çalışacaksanız, USB harici sürücüler için uygun. Bunun dışında özel bir sebebi yoksa kullanmayın. Bana kalırsa hiç kullanmayın.
    • ExFAT dosya sistemi: 4GB dan büyü dosyalarınız varsa, film arşivi yapıyoranız mesela, harici USB diskler için uygun. Yine USB Flash diskler için ExFAT kullanabilirsiniz.
    • NTFS dosya sistemi:  Sistem diskleri, Windows'un kurulacağı disk için en uygun dosya sistemi. Format atıyorsanız ve kurulum sırasında dosya sistemi seçmeniz gerekirse mutlaka NTFS seçin.
    murat murat (12492)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol