Overclock ne kadar yararlıdır ?

0

İnternet'de  overclock ile 8 & 9 ghz yapanlar gördüm bunun ne kadar katkısı oluyor  ? overclockta soğutma neden önemli işlemciler aşırı ısındığı için mi işlemcilerde overclocktan dolayı sorunlar oluyor ?

ahmet5847 ahmet5847 (92)
5 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    3

    Overclock yararlı değil. Bunu baştan söyleyeyim. Donanım üreticisi donanımının yavaş çalışmasını, sorunlu çalışmasını ister mi?

    Adamlar zaten sana işlemci verirken hızını belirliyor. Bunu da testlere göre belirliyorlar. Diyorki bu işlemci bu işlemci 9Ghz'e kadar çıkabiliyor ama bu hızda sorunlar oluşmaya başlıyor. O yüzden 8Ghz olarak piyasaya çıkıyor. İşlemcinin varsayılan desteklediği hız en sorunsuz çalıştığı hızdır. Bundan sonraki overclock denemeleri fantaziden başka bir şey değildir.

    Overclock yapıp da " abi uçuyor yeaa" diyenler sallıyorlar. Overclocksuz ve overclocklu iki makina versen aradaki hız farkını hissetmezler bile .

    murat murat (12492)
    5 yıl önce cevaplandı

    • En doğru cevap (çözüm) olarak ben işaretledim. Bu sorunun daha doğru bir cevabı olamazdı görüşündeyim :) temmuz 5 yıl önce
    • Sağol @temmuz :) murat 5 yıl önce
    • Asıl sen sağol @murat Güzel ve pekte faydalı bilgiler paylaştığın için.. :) temmuz 5 yıl önce

    0

    İşlemcinde Düzgün bir soğutma yoksa O.C Yapma derim O 8 & 9 GhZ'a kadar çıkaranların işlemcileri çok iyidir şu an ben internette 8 & 9 Ghz'a kadar çıkaran bir işlemci görmedim. İşlemci ısınmasa bile O.C yaptıktan sonra bir takım sorunlar çıkar ve düzeltilebilecek bir şey ise O.C'si geri çekilir ve öyle devam edilir.

    infinity infinity (402)
    5 yıl önce cevaplandı

    • stok fan ile 3.0 dan 3.4 yapanlar varmış yani en azından forumlarda rastladığım oldu tabi ki direk 3.4 yapmamışlar ahmet5847 5 yıl önce
    • gereksiz bir işlem @ahmet5847 infinity 5 yıl önce

    0

    Konuya ve soruya doğru cevap @murat mesajında açıklıkla verilmiş. 

    İlave olarak; overclock'un "başarılı" (tırnak işaretlerini gözardı etmemek gerekir) olması hallerinde bu nispi hız yada performans artışı overclock uygulanan donanımın kullanım ömrünü azaltacaktır ve belki ayrıca ilave soğutma tedbirleri için bazı masraflarda gerektirecektir.

    Sırf bu sebeplerle dahi overclock işlemleri doğru bir tercih olmayabilir. Öğrenme ve tecrübe kazanma maksatlı olmadıktan sonra bu türden fantastik arayışlara meyletmemelidir (Öğrenme ve tecrübe elde etmek maksatlı olarak overclock uygulanacak donanımında zaten buna müsait fazladan bir donanım olması gerekir diye düşünüyorum. Yoksaki sıfır yada kullanılmakta olan yeni bir donanım için asla böyle bir yola gitmemek gerekir).

    temmuz temmuz (12505)
    5 yıl önce cevaplandı

    • @temmuz Öncellikle bilgisayarım oldukça eski ama yeni bir bilgisayar alıcak kadar bütçem yok o yüzden o.c yoluna başvurdum işlemci o.c tan sonra sıcaklıkları normalse sıkıntı olmaz diye biliyorum oyunlarda 10-20 fps artış gözlemledim fakat gpu o.c geri aldım çünkü 80 dereceleri gördü oyunda sonra geri aldıktan sonrada 80 dereceleri gördü bu normal bir sıcaklık mı yani kısaca 80 derece yük altındayken normal mi ve o.c neden ömrünü kısaltıyor ? ahmet5847 5 yıl önce
    • Overclock sonrası sıcaklılar mutlaka bir ölçüde artar ve bu sebeple ilave soğutma tedbirleri alınır, alınması gerekir. Overclock, donanımın normal kapasitesinin üzerinde performans artışı elde etmek için zorlanmasıdır (en genelinde üzerinde uygulanan voltaj artırılır) ve kapasitesi üzerinde zorlanan nesnelerin fazladan yıpranması kaçınılmazdır; bu bir tabiat kanunudur. Sıcaklıkların 80 dereceleri görmesi üst sınırlardır ve dahada artması problemlere yol açacaktır. Eğer donanım bir zarar görmediyse kasa içi temizlik, termal macun yenilemesi ve ilave soğutucu tedbirler ile bu sıcaklık değerleri düşürülebilir. temmuz 5 yıl önce
    • @temmuz cevabın için teşekkürler hocam ahmet5847 5 yıl önce
    • Bir şey değil @ahmet5847 Kolay gelsin. temmuz 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol