overclock nedir

0

overclock mudur nedir ne işe yarar yapması kolaymı tavsiye edilirmi 

efecan375 efecan375 (9)
9 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    Efecan! Overclock kelime anlamı "hız aşırtma"dır. Donanımlara ve daha çok işlemciler ile ekran kartlarına uygulanır. Ama hiç kolay olmadığı gibi oldukça risklidir ve donanımların hepsi overclock uygulamasına müsait değildir (Müsait olanlar genellikle ürün bilgileri içerisinde açıklanır).

    Başka ne sormuştun? Tavsiye edermiyim? Şimdilik değil. Önce overclock hususlarında ve genel olarak PC'ler ile bilgilerini, tecrübeni artır, belki ondan sonra.. Hatta o zaman bile tavsiye edilebilirmi, düşünmek lazım (1- Donanımın normalden çok ısınması olabilir ve soğutma için ayrı bir masraf gerekebilir. Böyle oluncada ekonomik açıdan fazla avantajı olmayabilir. 2- Overlock uygulanan donanımlar genel kullanım ömründen kaybederler; daha kısa ömürlü olurlar. 3- Overlock başarlı olur diye bir garanti yoktur, tersine risklidir; uygulanan donanımı kullanılmaz hale getirebilir. Küçük bir hata buna sebep olabilir.).

    temmuz temmuz (12505)
    9 yıl önce cevaplandı

      0

      Overclock donanımı tavsiye edilen sınırları dışında çalışmaya zorlamaktır.

      Örneğin işlemciler  (CPU) gücü 3.0GHz ise bunu overclock ederek 3.2GHz hızında çalıştırabilirsin. Bu durum sağlıklı mı? Hayır değil.  Overclock yapılan donanımların ömrü kısalır. 

      Intel bir işlemci ürettiğinde işlemcisinin 3.0GHz yerine neden çalışabildiği halde 3.2 GHz ile satmıyor? 

      Çünkü bu aradaki pay hata payıdır. İşlemci en stabil, en düzgün  3GHz hızında çalışabiliyor demektir. Sen işlemcini overclock edersen evet bik miktar hız elde edersin ama bu başka hatalara yol açar. İlk başta aşırı ısınır. Daha iyi soğutman gerekir.  Ve sen aradaki 0.2 GHZ hızı fark etmezsin bile.

      Bunu asansörler gibi düşünebilirsin. Örneğin asansörün içinde azami 450KG yazıyorsa bu asansör 600KG'a kadar taşır. Bu asansörün düzgün çalışması için en fazla 450KG yük yüklenmelidir. 500KG yüklenirse ne olur? Asansör çökmez ama zorlanmaya başlar. Sürekli 500KG taşırsan asansörün ömrü kısalır ve bir zaman sonra çöker.

      cemkara cemkara (4215)
      9 yıl önce cevaplandı

        0

        tamamdır anladım  teşekkür ederim 

        efecan375 efecan375 (9)
        9 yıl önce cevaplandı

          üyelik gerektirir

          Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

          Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
          uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol