PC açıldıktan hemen sonra kapanıyor

0

benım bılgısayarım son zamanlarda sıklıkla acıldıktan hemen sonra bazende bellı bır sure gectıkten sonra elektırık kesıntısı olmus gıbı bırden kapanıyor nadırende normal kapanmadan calısıyor bunun nedenı ne olabılır? bılgısayarım toshıba dız ustu ve 11-12 senelık.... 

serkan8000 serkan8000 (1)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Bu soruna bir virüs yazılımı neden olabileceği gibi donanımsal bir problemde olabilir. Görev yöneticinizi ve başlangıç öğelerinizi kontrol edin sistem gereksinimleri (driver yazılımları) dışındaki tüm uygulamaları sonlandırın ve devre dışı bırakın.

    Buna ek olarak Intel nesili işlemcilerde aşırı ısıya karşı koruma mevcuttur. İşlemci 80-100 derece sıcaklığına ulaştığında otomatik sistemi kapatır ve ısı düşmedikçe devamlı sistemi yeniden başlatır. Bilgisayarınız çok eski dolayısıyla işlemci yalıtkanlığı kötü seviyededir. Yalıtkanlık kötü olunca işlemci çabuk ısınır.

    İşlemci neden ısınır?

    Bunun birçok nedeni olabilir. Fakat en sık görülen nedenler şunlardır;

    - Tozlanma: İşlemci üzerinde soğutucu fan bulunur. Bu soğutucu tozlandığı zaman işlemcinizin ısısını düşüremez ve böylelikle cihazı kullandıkça ısı artışı gözlenir. Bunun sonucunda yukarıda bahsettiğim işlem gerçekleşir.

    - Yazılım: Bazı yazılımlar donanımı çok zorlar. İşlemciyi, belleği veya ekran kartını gereksiz meşgul eder. Böyle bir durum karşısında da ısı artışı gerçekleşir ve cihazda donanım bozukluğu derecesine kadar zarar verebilir.

    Neler yapmalıyım?

    - Öncelikle sorunun neyden kaynaklandığını tespit etmeniz gerekmektedir. Görev yöneticisinde işlemlere bakarak hangi yazılımın ne kadar donanımı kullandığını tespit edebilir ve o uygulamayı durdurabilirsiniz. 

    - İşlemci, çekirdek ısılarını kontrol ediniz. Aşağıdaki linkteki yazılım ile kontrolü gerçekleştirebilirsiniz. 

    http://www.alcpu.com/CoreTemp/

    Bu yazılımı indirip çalıştırın. Bir müddet açık kalsın ve açık kaldığı sırada normal bilgisayar kullanım işlemlerinizi gerçekleştirin. Belirli aralıklarla işlemci-çekirdek ısılarını kontrol ediniz. 60 ve üzeri bir ısı gördüğünüz vakit sorunun işlemciden kaynaklandığını farkedebilirsiniz.

    - Temizlik: Cihazınızın içini bir kompresör vasıtasıyla mutlaka temizleyin. Soğutucular mutlaka temizlenmelidir. Temizlenme sonrası işlemcinin çabuk soğutulabilmesi için işlemci üzerine termal macun (az miktar) kullanın. 

    Yeterli bilginiz yoksa, mutlaka teknik servise başvurun. Yapacağınız herhangi bir hata sonucu daha büyük donanım sorunlarına neden olabilir. Kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim..

    beytullahakyuz beytullahakyuz (181)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol