rar uzantısı nedir? rar uzantılı dosya nasıl açılır?

0

.rar uzantılı dosya nedir?

.rar uzantılı dosyalar nasıl açılır?

.rar uzantılı dosya oluşturabilir miyim?

 

damlakoc damlakoc (1391)
8 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    .rar uzantılı dosya nedir?

    .rar uzantısınına sahip dosyalar RAR dosyaları olarak adlandırılır. RAR dosyası sıkıştırılmış bir dosyadır. .rar uzantılı bir dosya sıkıştırılmış bir dosyayı temsil eder. 

    Dosyaları sıkıştırmak, dosyaları taşımayı, kopyalamayı daha kolay hale getirir. Sıkıştırılmış yani .rar uzantılı bir dosya, orjinal haline kıyasla çok daha hızlı şekilde aktarılır. Çünkü sıkıştırılmış dosyanın boyutu orjinal halinden daha küçüktür.

    Birden fazla klasörü ve dosyayı bir klasörde sıkıştırabilirsiniz. Bu şekilde hem daha küçük boyutlu bir klasöre sahip olursunuz hem de tüm dosyalarınız birleşmiş olur. Aynı zamanda bilgisayarınızın diskinde daha az yer kaplaması için de dosyaları sıkıştırabilirsiniz. Örneğin film arşivinizi sıkıştırarak bilgisayarınızda çok daha az yer kaplamasını sağlayabilirsiniz.

    .rar uzantılı dosyalar nasıl açılır?

    Bir arkadaşınız size .rar uzantılı dosya gönderdiğinde veya internet üzerinden .rar uzantılı bir dosya indirdiğinizde, bu RAR  dosyasını nasıl açacağınızı bilemeyebilirsiniz.

    RAR dosyalarını açmak için bir programa ihtiyacınız vardır. Windows yerel olarak RAR dosyalarını desteklemez. Ancak bu işi yapan pek çok yazılım mevcut.

    Windows .rar uzantılı dosyalar nasıl açılır?

    Windows üzerinde .rar dosyalarını açmak için kullanabileceğiniz pek çok program mevcut.

    Windows için kullanabileceğin .rar uzantılı dosya açma programlarından önerebileceğim 7zip'dir. 7zip programı kolay ve hızlı olmasıyla kullanışlı bir programdır. 

    Aşağıdaki linklerden 32 Bit Windows ve 64 bit Windows için ayrı ayrı 7Zip programını indirebilirsiniz.

    32 bit 7Zip indir

    64 bit 7Zip indir 

    7Zip programının kullanımı ve daha detaylı anlatım için 7zip nedir? linkini inceleyebilirsiniz.

    Kullanabileceğiniz bir başka .rar uzantılı dosya açma programı WinRAR

    WinRAR programını WinRAR indir linkinden indirebilirsiniz.

    Kurulumu oldukça kolaydır. .rar uzantılı dosyayı açmak için WinRAR içinden klasörü bulun ve sağ tıklayın. Açılan menüde Belirtilen Klasöre Çıkart seçeneğine tıklayarak konum seçin. RAR dosyanız açılacaktır. 
    Veya .rar uzantılı dosya seçili iken üst menüde bulunan Dizine Çıkart seçeneğine tıklayarak da aynı işlemi yapabilirsiniz.

    Mac .rar uzantılı dosyalar nasıl açılır?

    Mac üzerinde .rar uzantılı dosyaları açmak için en kullanışlı ve hızlısı UnRarX programıdır. UnRarX RAR dosyalarını açmaya olanak sağlasa da maalesef RAR dosyaları oluşturmanıza yaramıyor.

    UnRarX indir linlinden UnRarX programını indirebilirsiniz.

    Kurulumu oldukça kolaydır. .rar uzantılı dosyaları açmak için dosyaları UnRarX'in içine sürüklemeniz yeterli. Hızlı bir şekilde RAR dosyalarını arşivden çıkartacaktır.

    RAR dosyası nasıl oluşturulur?

    Windows üzerinde RAR dosyası oluşturmak için yine WinRAR programını kullanabilirsiniz. WinRAR ile .rar uzantılı dosya oluşturmak için, sıkıştırmak istediğiniz klasöre sağ tıklayın. Açılan menüde Arşive Ekle seçeneği ile klasörünüzün sıkıştırılmış halini oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda Arşive Ekle ve eposta gönder gibi seçenekler de bize kolaylık sağlar.

     

    damlakoc damlakoc (1391)
    8 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol