rar uzantısı nedir? rar uzantılı dosyalar nasıl açılır?

0

rar uzantısı nedir?

rar uzantılı dosyalar nasıl açılır?

hakan hakan (15424)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    rar nedir?

    rar bir dosya sıkıştırma formatıdır. Winrar adlı program ile sıkıştırılan dosyalar .rar uzantısını alır.  Dijital ortamda dosyalar disk üzerinde belirli bir yer tutarlar. Dosyanın disk üzerinde kapladığı alanı azaltmak için dosyaları sıkıştırmak çok mantıklı bir işlemdir. Yine internet üzerinden indirilen dosyaların sıkıştırılarak sunucuya konulması dosya boyutunu azalttığı gibi indirme süresini de kısaltacaktır.

    Bilgisayar ortamında pek çok sıkıştırma formatı vardır. Bunların en başında zip ve rar gelir. rar ile sıkıştırılmış bir dosya .rar uzantısını alır.

    Farklı sıkıştırma formlatları da mevcuttur. Bunlar farklı sıkıştırma oranlarına sahiptir ve rar, zip kadar popüler değillerdir. He sıkıştırma formatının kendine has avantajları, dezavantajları vardır.

    En fazla 8,589,934,591 GB  boyutundaki bir dosyayı sıkıştırabilirsiniz (eğer bu boyutta bir dosya bulabilirseniz tabi)

     

    .rar dosyası nasıl açılır?

    .rar dosyasını açmak için illa Winrar programına gerek yoktur. Ücretsiz bir program olan 7zip ile kolayca rar dosyalarını açabilirsiniz.

    rar dosyası açma

    1. Buradan 7zip programını indirin ve kurun.

      32-bit Windows için 7zip indir
      64 bit Windows için 7zip indir
      Bilgisayarınız kaç bit bilmiyorsanız doğruda 32 bit olanı indirip kurabilirsiniz. Bir sorun olmaz.

    2. Kurulum bittikten sonra herhangi bir .rar dosyasını sağ tuşla tıklayın. Artık menüye bir 7zip seçeneği gelmiş olmalı.
      Buradan "Burada Çıkart" seçeneğini seçin.
      rar dosyası açma

    3. Bu seçenek rar dosyasının içindeki dosyaları, rar dosyasının bulunduğu konuma genişletecektir.

    Benim önerim genelde Buraya çıkart seçeneği yerine "..... klasörüne çıkart"  seçin. Bu seçenek dosya adı ile atnı bir klasör açacak ve sıkıştırılmış dosyaları bu klasörün içine aktaracak.

    Örneğin elinizde dosya.rar adlı bir sıkıştırılmış bir dosya varsa bu seçenek ile dosya adında bir klasör açılacak ve sıkıştırılmış dosya o klasöre çıkartılacaktır.

    rar dosyalarının içinde bir veya birden fazla dosya olabilir. Hatta rar dosyası içinde bir klasör de olabilir.  Bu sebepten bir klasör içine genişletmek daha iyi bir çözümdür.

    Bazı .rar dosyaları parola ile korunur. Açmak istediğinizde sizden parola istenir. Eğer bu rar dosyasını bir siteden indirdiyseniz o siteye tekrar bakın genelde indirme linkinin olduğu yerde rar parolası yazar. Genelde bu tür şifreli dosyalarda rar parolası site adı ile aynıdır. Örneğin uzmanim.net'ten bir rar indirdiyseniz ve rar dosyası parola ile korunuyorsa büyük ihtimalle dosya parolası uzmanim.net'tir.

    7Zip dışında en çok kullanılan rar dosyası açma programı Winrar'dır.  7Zip kullanmazsanız Winrar programını indirebilirsiniz:

    Winrar indir linkinden Winrar indirebilirsiniz.

    Normalde Winrar ücretli bir programdır ve deneme süreci boyunca kullanırsınız. Ama Winrar hiç bir zaman deneme sürümünü sonlandırmaz. Bu sebepten ücretsiz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. 

    hakan hakan (15424)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol