Reallocated Sector Count nedir ve Çözümü var mı?

0

Reallocated Sector Count nedir ve Çözümü var mı?

Harddiskimi HDTune gibi harddisk tarama programları ile tarattığımda Reallocated Sector Count kısmında "warning" ya da "failed" hataları görüyorum. Bu ne demektir. Harddiskim artık bozulmaya mı başladı ?

ismailsarp ismailsarp (6010)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Reallocated Sector Count nedir?

    Reallocated Sector Count Türkçe anlamıyla "Tahsis Edilen Sektör Sayımı" anlamına geliyor. Harddiskler üzerinde çok sayıda sektör bulunur. Bu sektörler zamanla çeşitli olaylar sonucunda ölebilir ve artık kullanılamaz hale gelebilirler. Bu sebeple harddisk üreticileri Reallocated Sector Count adında tabiri caizse yedek sektörleri bekletirler. Yedek sektörler harddisk üzerinde belirli sayıda olabilirler (Muhtemelen büyüklüğe göre değişebilen sayıda). Bu sayede ölü sektörler yerine yedek sektörler geçer ve harddiskiniz sorun yokmuş gibi çalışmaya devam eder.

    Harddiskimde Reallocated Sector Count ne kadar olduğnu veya kullanıldığını nasıl anlarım?

    Harddiskinizde Reallocated Sector Count sayısının ne nekadar olduğunu ve ne kadarının kullanıldığını çeşitli harddisk test programları ile görebilirsiniz. Örnek olarak HD Tune programını kullanabilirsiniz. HD Tune programını kurup çalıştırdığınızda Healty bölümünden hardidsk sağlık bilgilerinizi görebilirsiniz. Aşağıdaki kendi kullandığım ve çalışma hayatı her an bitebilecek bir harddisk örneği mevcut :)

    Fotoğraftaki bilgilerde Current (geçerli) yedek sektörlerden 118 adet kullanıldığı, Thresold (eşik) değerinin ise 140 adet olduğu bilgisi öngörülebilir. Bu durumda harddiskte 22 sektör sonrası yedek sektör kalmayacak ve bilgisayarda gözle görülür aşırı sorunlar başlamasına sebep olacaktır anlamı çıkarılabilir.

    Harddiskimde Reallocated Sector Count Çözümü var mı?

    Çeşitli uygulamalar ile harddiskteki bozuk sektörlerin kapatılacağı ve bu durumda çözüm sağlanacağını belirten yazılımlar mevcut. Bunlardan en basiti Windows içerisinde yer alan Chkdsk komutu olabilir. Ancak bu yazılımlar çoğu durumda mantıksal yani sanal bozuk sektörleri düzeltecektir. Ayrıca hard lewel format atmanın da sorunu düzelteceğini belirten yazılar mevcuttur. Ancak bu durumda da fiziksel olmayan sorunlar düzeltilecektir. Bizim durumumuz ise fiziksel sorunu içeren bir sorun. Bu sebeple her türlü çözüm işlemi boşa çıkacak ve harddiskin artık çalışma hayatını kaybedeceği gerçeğini değiştirmeyecektir.

    Ancak sadece test ve bir ihtimal diye düşünülerek çeşitli yazılımların kullanılması denenebilir. Zaten bozulacak bir harddisk üzerinde çeşitli testler yapılabilir. Ama bu durum kesinlikle güven vermeyecek ve hardiskin her an kullanılamaz durumda kalacağı gerçeğini değiştirmeyecektir. Bu durumda önemli verilerinizi bozuk harddisk üzerinde tutmayın !.

    Harddiskimde Reallocated Sector Count varsa ne yapmalıyım ?

    Böyle bir durumda eğer garantiniz varsa, harddiski garantiye yollayabilirsiniz. Eğer garanti bitmiş ise önemli ve kaybolduğunda sizi üzecek verilerinizi bu harddisk üzerinde kesinlikle tutmamanız tavsiye edilir. Bu harddiski geçiçi önemsiz dosyalar ve kaybolduğunda sizi üzmeyecek dosyalar için kullanmaya (ölene kadar) devam edebilirsiniz.

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol