Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key

0

Bilgisayarı açtığımda ekrana Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatası geliyor ve bilgisayar açılmıyor.

Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatasının çözümü nedir?

hakan hakan (15394)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatasının çözümü nedir?

    Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatası bilgisayarınız hardiski görmüyor veya görse bile yüklü işletim sistemi bulamıyor demektir.

    Bilgisayarın açılış düğmesine bastığınızda, bilgisayarınız ilk olarak POST denen bir dizi test işlemini gerçekleştirir.  Bu testlerde bellek yani RAM, bilgisayara bağlı diskler vb kontrol edilir. Bir sorun varsa ekrana hata mesajı verilir.

    Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatası böyle bir hatadır. Bilgisayarınızın BIOS yazılımı bilgisayarınızı tarıyor fakat işletim sistemi yüklü bir sabitdisk bulamıyor, veya birden fazla disk varsa açılış önceliği verilmiş disk işletim sistemi içermiyor, içeriyorsa bile açılış bölümü hasar görmüş olabilir olduğundan hata veriyor.

    Bir bilgisayarda birden fazla sabitdisk bulunabilir. Standart bir bilgisayarda 4 adet sabitdisk bağlantı yuvası olur.  Bu sebepten bilgisayarınıza açılışı hangi sabitdiskten yapmasını söylemeniz gerekir.

    Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatasının çözümü:

    1. Öncelikle bilgisayara USB bellek, USB harici disk takılımı kontrol edin

    Bilgisayarınız daha önce normal bir şekilde açılıyor ve bir anda Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatası almaya başladıysanız öncelikle bilgisayarınıza USB bellek veya USB harici disk takılımı bunu kontrol edin. Bilgisayara takılan USB cihazlar açılış önceliğinden dolayı sorun çıkarıyor olabilir. Belleği çıkartın ve bilgiayarı yeniden başlatın. Sorunun sebebi bir USB bellek ise o zaman bilgisayar normal bir şekilde açılacaktır.

    2. Bilgisayarınızı hareket ettirdiniz mi?

    Bilgisayarınızı hareket ettirdiyseniz sabitdisk yani harddisk yerinden oynamış olabilir. Bu durumda bilgisayar hdd'yi göremeyecektir. 

    Bu durumda eğer masaüstü bilgiayar kullanıyorsanız kasayı açın ve hardiske gelen veri kablosu ve güç kablosunu kontrol edin. Aynı zamanda anakarta bağlantı noktalarını elinizle kontrol edin. Yerinden oynamış olabilir hafifçe sıkılaştırın.

    Bilgisayarınız laptop  yani dizüstü ise o zaman yine aynı şekilde bilgisayarınızın sabitdiske erişim noktasını açın ve yerinden oynama var mı kontrol edin.

    3. Bağlantılar normal görünüyor fakat bilgisayar açılmıyor

    Bu durumda bilgisayarın BIOS bölümüne girip açılış önceliği yazan yeri bulmanız gerekiyor.  Boot / Açılış bölümü her BIOS yazılımda farklı olabilir. Aşağıda örnek bir açılış önceliği menüsü mevcut

    açılış önceliği

    Bu menüden açılış önceliğini HDD (Hard Drive) olarak değiştirmeniz gerekecektir. BIOS pilinin oynaması, zayıflaması bu tür sorunlara yol açabilir.

    4.  Her şey nomal görünüyor fakat yine de Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatası alıyorum

    Bu durumda olası ihtimal işletim sistemi zarar görmüş veya HDD yani sabitdiskin bozulmuş olmasıdır. Öncelikle bilgisayarı bir Windows kurulum diski ile açmak ve işletim sistemini onarmayı deneyebilirsiniz.

    HDD'nin bozulma ihtimaline karşılık diskinizi başka bir bilgisayara ikincil disk olarak bağlamayı deneyebilirsiniz. Başka bir bilgisayarda ikincil disk olarak çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. 

    Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatası farklı nedenlerden olabilis yukarda olası sebepleri bulacaksınız. Bunları sırası ile denerseniz çözüme ulaşabilirsiniz.

     

     

    hakan hakan (15394)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol