.Reha Ve Kurtardığım Dosyalar

0

Öncelikle herkese merhaba. Kişisel bilgisayarıma torrent yoluyla Pritebay'den indirdiğim İnternet Dowland Menager programı ile birlikte birden bire her türlü virüs bulaştı(miner, trojen, backdoor) ve bilgisayarda  indirme yapmama indirirse kurmama vb izin vermiyordu kuzenimin flash belleğinde hazır bulunan Kaspersky programını flash üzerinden kurup çalıştırdım yüzlerce virüs buldu ve sildi bunların aralarında fotoğraf dosyalarımın kopyalarında bulunanlarda vardı. Birden bire her şey kitlendi ama fotoğraf dosyalarımın kopyaları kitlenmedi sonra ben büyük ve en önemli kısmını flash bellek yoluyla bilgisayardan çıkardım. Kalan fotoğrafları bir başka flashbellek ile alırken bilgisayar mavi ekran verdi ve şu anda sıfırlamak veya format atmaktan başka bir seçenek sunmuyor. 

Belirtmeliyimki bilgisayarımda sadece oyun oynadığım ve legal yollardan dizi film izlediğim için herhangi bir anti virüs programı kurulu değildi ve ben bu konulardan cidden anlamıyorum.

Fotoğrafları içine attığım flashbelleği kuzenimin laptopuna bağlamayı ve oraya ondan sonra da taşınabilir hdd ye aktarmayı düşünüyorum. Laptopa flash belleği takmadan ne gibi önlemler almam hangi programları indirmem gerekiyor? Önlemler alındıktan sonra bu virüsün flash belleği taktığım bilgisayara geçme şansı varmı? Fotoğraflar aralarında varsa zararlı yazılımlardan arınıp başka bir belleğe geçirildikten sonra kitlenebiliyormu? Bilgisayarı sıfırlamalımıyım yoksa format mı atmalıyım? Sıfırlarsam veya format atarsam virüsün kalma olasılığı varmı? @alattin

mirkan mirkan (1)
4 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Laptopa flash belleği takmadan ne gibi önlemler almam hangi programları indirmem gerekiyor?

    Fidye yazılımları teknik olarak virüs değildir. Yani başka sürücü, dosya ve klasörlere kendini kopyalamaz bulaşmak gibi bir eylemde bulunmazlar. Bu sebepten Flash belleği laptop'a bağlaman herhangi bir soruna yol açmaz. USB belleğe virüs bulaşmaz.

    Önlemler alındıktan sonra bu virüsün flash belleği taktığım bilgisayara geçme şansı varmı?

    Fidye yazılımı USB belleğe bulaşmaz. Önlem almana gerek yok.

    Fotoğraflar aralarında varsa zararlı yazılımlardan arınıp başka bir belleğe geçirildikten sonra kitlenebiliyormu?

    Şifrelenen dosyalar ile birlikte fidye yazılımını usb belleğe kopyalayamazsın. Fidye yazılımı dosyalarını şifreliyor ve görevini tamamlıyor. Sadece bazı fidye yazılımları bulaştığı bilgisayardaki parolaları çalabiliyor. Fidye yazılımlarının amacı sistemi bozmak ve zarar vermek değil. Aksine sistemin çalışır durumda olması işlerine yarıyor. Amaçları sizden para sızdırmak.

    Bilgisayarı sıfırlamalımıyım yoksa format mı atmalıyım? Sıfırlarsam veya format atarsam virüsün kalma olasılığı varmı?

    Bilgisayarı sıfırladığında ya da formatladığın fidye  yazılımı bilgisayardan silinir. İkisinden birini yapabilirsin.  Format elbette daha kesin bir yöntemdir.

    alattin alattin (16999)
    4 yıl önce cevaplandı

    • Cevabınız için teşekkürler. Usb korkumun sebebi fidye notunu tüm olaylar sırasında bilgisayarda takılı kalan bir usb de bulmam. Fidye yazılımından korunmak in önereceğiniz program var mı? mirkan 4 yıl önce
    • @mirkan Fidye virüsü bulaştığında bilgisayara o an bağlı USB bellek ve harici sürücüleri de şifreler. Bu bildiğimiz bir davranış. Ransomware korumalı Malwarebytes ya da emsisoft gibi bir yazılım satın alabilirsin. alattin 4 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol