RTÜK YouTube'u denetleyecek mi? RTÜK internet denetim hakkında bilgi verir misiniz?

0

RTÜK internet denetimi nasıl olacak? YouTube gibi servislerde paylaşmak için lisans mı almak zorunda kalacağız ben anlamadım.

RTÜK internet yayıncılığı denetim hakkında bilgi verir misiniz?

sevgikilinc sevgikilinc (22)
6 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    1

    Asıl maksat siyasal muhtevalı sansür ve muhalefeti iyiden iyiye susturmaktır @ismailsarp. Bunu yaparlarkende Adnan Hocanın youtube üzerinden "kedicikleriyle" donsözlü - mansözlü yayınlarını bahane ettiler ve kullandılar. Esasen bu Adnan Hoca yayınlarıda -bana göre- muvazaalı. Belkide bu siyasal iktidarın Adnan Hoca ile bir gizli anlaşmasaydı, sansür için bir bahane ve uygun şartların oluşturulması üretimiydi. Kimbilir..

    Bu kanunu çıkarırlarken Adnan Hocanın "kedicikleri" ile videolar çekerek programlar yapması ve bu programları kendisine ait A9 televizyonu yerine youtube üzerinden yayınlaması, bunları son zamanlarda sıklıkla yapması üzerine bu tür ahlaka mugayir yayınların youtube suistimali ile yapılabilmesi örneğinden (bana göre bahanesinden) yola çıkmışlardı. Onların gerekçesine göre bu çeşit programların RTÜK denetimleri sebebiyle kendi televizyon kanalında yayınlamayıp denetime tabi olmayan youtube üzerinden yapılabilmesiydi. Ama bu kanunun çıkarılması evresinde toplumsal tepkilerle karşılaşılması üzerine facebook, youtube vb gibi sosyal medya kanun kapsamı dışında bırakıldı.

    Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kanuna göre bireysel iletişim ile görsel işitsel muhteva paylaşılabilen video paylaşım ve sosyal medya platformları gibi kullanıcıların görsel işitsel muhteva yükleyebildiği platformlar ve yer sağlayıcıları bu kanun kapsamında olmayacak.

    Dün itibariyle (27 Mart) resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kanun maddeleri alttaki görseldeki gibidir:

     

    Sözcü Gazetesi web sayfasında internet denetimini düzenleyen torba yasa 7. maddesi haberi altta görülmektedir (28 Mart):

     

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Hocam bu yazdıklarınızın hepsi doğru olabilir ama yanlış da olabilir, bunu bilebileceğimizi sanmıyorum. Bana kalırsa RTUK biraz daha fazla para ve vergi toplayabilmek adına bu şekilde bir uygulama başlatacak. ismailsarp 6 yıl önce
    • Ben seninle aynı göz ile bakmıyorum ve bunu bilebiliriz. Neden bilemeyelimki? Üstelik tüm yaşananları ve gelişmeleri birlikte değerlendirdikten sonra.. Burası konuyu tartışmaya müsait bir platform değil, yoksa tartışabilirdik yada üzerine sohbetler yapabilirdik :) @ismailsarp temmuz 6 yıl önce
    • Mesajım muhtevasında bazı düzeltmeler yaptım, yeniden düzenledim. Mesajımın ilk halinde çıkacak olan kanunun youtube dahil tüm sosyal medyayıda kapsayacağını ileri sürmüştüm. Ama sonradan yanılmış olduğumu gördüm ve anladım. Kanunun ilk gündeme gelmesinde görsel ve yazılı basında bunun sosyal medya kapsamlı düşünüldüğü iddia edilmekte ve tarışılmaktaydı. Beni yanıltan bu oldu. Belki istemeden birilerini yanlış bilgilendirdim, kusuruma bakılmasın. temmuz 6 yıl önce
    • @sevgikilinc @ismailsarp @farurhenho temmuz 6 yıl önce
    • en detaylı açıklamayı siz yaptığınız için sizi çözüm kabul ediyorum @temmuz bey sevgikilinc 6 yıl önce
    • "Çözüm kabul" bana değil, cevaptan faydalanma ihtimali olan başkalarına (diğer site takipçilerine) olacaktır. Burada herkes başkalarına faydalı olabilmek için elinden geleni yapmalıdır. Yazdıklarımdan faydalanabildiğine sevindim :) @sevgikilinc temmuz 6 yıl önce

    0

    RTÜK YouTube gibi platformları denetleyemez bunun imkanı yok. Netflix, Puhu TV gibi platformları denetleyecek. RTÜK bu gibi kuruluşların tv deki kanallara haksız rekabet içerdiklerini düşündüğünden denetleme uygulayacağını söylüyor.

    YouTube denin denetlenmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Zira YouTube beye video yüklemenin bir kıstası yok, herkes yükleyebilir.

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Haksız rekabeti önleme gerekçesi çok çelişkili vede çokta komik (traji komik). Ama ne yazıkki toplumun yarısı bu zırvalara hala inanabiliyor. Halbuki yazılı ve görsel tüm medyada rekabeti yok ederek tekelleşmeye gidenlerin kimler olduğu ortada. Üstelik bunu senin benim, halkın vergilerinden beslenen TRT gibi bir medya ağınıda fütursuzca kullanarak yapıyorlarken.. temmuz 6 yıl önce

    0

    RTÜK internet denetimi tam olarak şu şekilde gerçekleşecek:

    Tıpkı Kanal D, atv, Show TV gibi yayın kuruluşlarının Türkiye'de yayın yapabilmek için RTÜK'ten lisans (yani izin) almak zorunda olması gibi; Netflix, Puhu TV gibi internet televizyonculuğu yapan kuruluşlar da aynı şekilde yayın yapabilmek için RTÜK'ten izin almak zorunda kalacaklar. 

    Fakat bu denetim olayı YouTube için geçerli değil. Çünkü YouTube bir yayın kuruluşu değil, herkesin kendi içeriğini üretebileceği bir video platformu. Bunun takibini ne RTÜK, ne de bir başka kurum yapamaz. 

    omercik omercik (9418)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol