0
YouTube'un başlatmış olduğu #saveyourinternet kampanyası nedir?
YouTube neden #saveyourinternet kampanyası başlattı?
"Save your internet" ne demek?
0
YouTube, Avrupa Parlamentosu'nun yapmış olduğu yeni telif hakları yönetmeliğine karşı bizzat hedef göstererek eleştirel bir tavırla #saveyourinternet adlı bir akım başlattı.
Bu sayfaya Türkçe olarak buradan ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/intl/tr/saveyourinternet/
Öncelikle Avrupa Parlamentosu'nun yaptığı yeni düzenlemeye bakalım. YouTube'un da özellikle dikkatini çektiği 13. maddeye göre artık yüklenen fotoğraf, metin, videolardan onu yükleyen kişiler değil, platformların kendisi yani YouTube sorumlu olacak. Üstelik bu sadece YouTube'u değil; Facebook, Instagram, Twitter gibi bütün sosyal ağları kapsıyor.
Yüklenen içeriklerden platformların sorumlu olmasının anlamı şu: Örneğin benim YouTube'da bir vlog kanalım var. Her gün video paylaşıyorum, sokakta giderken falan çekim yapıyorum. Çekim yaptığım esnada sokaktaki bir cafede müzik çaldı. Ama benim bu müzikle alakam yok, tamamen tesadüf.
Normalde ne oluyordu? O müziğin sahibi isterse bana telif atıyordu sadece, sonra YouTube benim videomu siliyordu. Ama Avrupa Parlamentosu'nun yaptığı bu düzenleme sayesinde müziğin sahibi doğrudan YouTube'a dava açabilecek. Bu da YouTube'un her yıl milyarlarca euro tazminat ödemesi anlamına geliyor. Elbette ne YouTube, ne Facebook, bunu hiç kimse kaldıramaz. Bu boğuşulabilecek türden bir problem hiç değil.
Evet engelleyebiliyor. YouTube'un bu konuda yaptığı müthiş bir çalışma var. Ama bu yetersiz. İstatistiklere göre YouTube'a dakika başı 400 saatten fazla video yükleniyor. Yapay zekalar bu videolar arasında telifli içerik barındıranları bir yere kadar tespit edebilir. Her videoyu tek tek insanların denetlemesi gerekecek, bu da imkansız.
İşte YouTube da, başlattığı #saveyourinternet yani #internetinikurtar kampanyasıyla diyor ki:
Platforma yüklenmiş olan ve yüklenecek olan milyonlarca videoyu engellememiz gerekebilir. En büyük darbeyi içerik üreticileri alacaktır.
Daha basit anlatmak gerekirse: Avrupa Parlamentosu'nun yeni telif hakları yönetmeliği resmileştiği zaman "internet videoculuğu" diye bir şey kalmayacak. Çoğumuz TV'deki pisliklerden, haber kanallarının saçmalıklarından kaçıp kendimizi internete atıyoruz. En azından internet ortamında çok daha faydalı bireysel kanallar var, bunları takip edebiliyoruz. İşte bunlar tam olarak bitmese de sayıları ciddi oranda azalacak.
YouTube yüklenen her videoda telifli içerik olup olmadığını denetleyemeyeceğine göre ne yapacak? Mecburen o kanalları bir bir kapatacak. Sadece içerik sahiplerinin, şirketlerin, büyük kanalların video paylaşmasına müsaade edecek. Yani meydan o kaçtığımız içeriklere kalacak diyebilirim. Ama YouTube kendini böyle bir platform haline getirmek istemiyor.
Avrupa Parlamentosu'nun bu yönetmeliği daha resmileşmiş değil, bir oylama daha yapılacak. İşte YouTube bu süreçte kullanıcılardan, yani bizlerden destek istiyor. #saveyourinternet etiketiyle sosyal medya hesaplarında paylaşım yaparak bu yönetmeliği protesto etmemizi istiyor. Hedef bu yönetmeliğin geri çekilmesi.
Bakalım ileriki günlerde hep beraber göreceğiz. YouTube bile bizzat hedef göstererek eleştirdiğine göre bu yeni düzenleme gerçekten çok önemli sorunlara yol açabilir gibi duruyor.
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol