scam (aldatmaca) nedir?

0

Bilgisayar dilinde scam yani aldatmaca nedir?

Bir mesajın scam, aldatmaca olduğu nasıl anlaşılır?

alattin alattin (16999)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Scam nedir?

    Scam kelimesi ingilizce olup türkçeye aldatmaca olarak çevrilebilir. Bilgisayar dilinde scam, kullanıcıları kandırmaya yönelik, doğruluğu olmayan mesajlara denir. Scam mesajları oluşturanların kimliği ve nasıl yayılmaya başladığı genel olarak bilinmemektedir.

    Scam mesajlar, mail, Whatsapp, Facebook, Twitter gibi ortamlarda bolca karşımıza çıkar.

    Örnek bir scam mesaj:

    Hey, GRATIS isimli firmanın bu teklifiyle ilgilenebileceğini düşündüm. Yalnızca sınırlı bir süre için geçerli ve yalnızca birkaç yüz adet kupon kaldı. Ben kendiminkini aldım bu nedenle sen de hala yapabiliyorken kendininkini al  bu bağlantıya gitmen yeterli http://gratis-gift.site/ 

    Sitede 1250 TL Değerinde GRATIS Kuponu (987 Adet Kaldı) Kısa anketimize katılmak ve ücretsiz bir kuponu kazanmak üzere seçildiniz! Sadece 987 kuponu kaldı, bu nedenle acele edin teklif.

    Scam mesajlar, genel olarak kullanıcıya kolayca ödül veya para kazanmayı teklif ederler. Bunun karşılığında da mesajın başkalarına gönderilmesini, bir linkin tıklanmasını, bir formun doldurulmasını isterler.

    Scam mesajların bir diğer özelliği de genelde bir firmanın veya tanınmış bir kişinin adını kullanırlar.

    Bazı scam mesajlar sadece aldatmaca ve yalan bilgi içeriyorken bazıları bunun yanında kişilerin bilgilerini çalmaya yönelik eylemler içerir. Kişinin telefon numarası, email adresi gibi bilgiler yönlendirilen web siteleri ve formlar ile çalınır.

    Bir mesajın scam, aldatmaca olduğu nasıl anlaşılır?

    Unutmamanız gereken en önemli nokta, hiç bir şahıs veya firma size durduk yere ödül veya para vermez. Eğer bir akradaşınızdan bu tür bir mesaj alırsanız ve mesaj içinde tıklamanız istenilen bir link varsa bu linkin gerçek olup olmadığını, kampanya veya ödülün gerçekliğini sorgulamaız gerekir.

    Bunun içinde eğer scam mesaj bir kişi veya bir firma adına gönderilmişse bunu firmayı arayarak veya resmini web sitesini kontrol ederek teyit edebilirsiniz.

    Scam mesajlardan nasıl korunabilirim?

    Korunmaya, size farklı ortamlardan genel her mesaja inanmayarak başlayabilirsiniz. Gelen her mesajına şüpheyle bakmak ve internet üzerinden gerçekliğini araştırmak, mesajların icindeki linklere tıklamamak ve bu mesajları başkalarına yollamamak ilk yapmanız gerekenler. Yine böyle bir mesaj aldığınızda bu mesajı uzmanim.net'te paylaşarak doğruluğunu buradaki uzmanlardan teyit etmesini isteyebilirsiniz.

    alattin alattin (16999)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol