Sistem boşta işlemi nedir? %99 CPU kullanım sorunu

0

Windows 10 görev yöneticisinde Ayrıntılar sekmesinde Sistem Boşta işlemi CPU %99 yazıyor.

Sistem boşta işlemi nedir?

acemiadam acemiadam (220)
5 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Sistemi boşta işlemi, işlemcinin o an ne kadarlık kısmının boşta yani kullanılmadığını gösterir. Aslında yüksek olması kötü bir şey değil. Aksine ne kadar yüksekse o kadar iyi diyebiliriz. Sana o an boşta kalan sistem değerlerini gösteriyor. Nasıl ki bir şey sistemi kullanınca yüzde ile ifade ediliyorsa, aynı şekilde kullanılmayan kısımlarda bu şekilde ifade edilebilir.

    Sistem boşta işlemi %90 ise CPU %90 boş, yani o derece rahat demektir. %90 boş demek, %10 kullanılıyor demek. CPU'nun %10 kullanılıyor olması da son derece muazzam bir değer.

    Sen bilgisayarında kasılma, takılma, yavaşlama var mı ona bak. Eğer anormal giden bir şeyler yoksa böyle şeylere takılma fazla.

    Sistem boşta işlemi bende de mesela hep %80-90 arasında seyreliyor. Ama bilgisayarımda tek bir kasılma meydana gelmiyor. Tabii ben SSD kullanıyorum orası ayrı bir konu ama, en azından sistem boşta işlemi yüzünden bilgisayarımda hiçbir kasılma falan olmadığını biliyorum.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

    • teşekkür ederim cevap için acemiadam 5 yıl önce

    0

    Bugüne kadar hiç dikkat etmemiştim, ya da senin yazdığın manada algılamamıştım.

    Sistem boşta işlemi yanlış anlaşılan bir ifade. Sistem boşta işlemi diye bir işlem yok aslında. Burada anlatılmak istenen sistemin CPU'sunun %99'u kullanılmıyor. Yani senin bilgisayarında şuanda CPU kullanım oranı %1

    Dikkat edersen sistem boşta işleminde PID sıfır görünür. Yani atanmış bir işlem kimliği de yok. Ayrıca sistem boşta işlemini sağ tuşla tıkladığında görevi sonlandır gibi işlevlerin çalışmadığını göreceksin.

    Sistem boşta işlemi sadece kullanılmayan CPU oranını gösteren bir ifade.

    hakan hakan (15394)
    5 yıl önce cevaplandı

    • teşekkür ederim hakan abi acemiadam 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol