"sistemimiz bilgisayar ağınızdan gelen sıra dışı bir trafik algıladı" nedir?

0

Yakın zamanda, mobildeyken "Sistemimiz, bilgisayar ağınızdan gelen sıra dışı bir trafik algıladı. Bu sayfa, gelen isteği gönderen kişinin bir robot değil, gerçekten siz olduğunuzu denetlemek içindir." yazısı çıktı ve yukarda "Ben robot değilim" kutucuğu ve CAPTCHA sorusu çıktı, kutuyu işaretleyip soruyu yanıtladıktan sonra devam edebildim vs nedeni ne olabilir acaba? Bir de,ekran görüntüsü aldığım saat örneğin 20.00 yken, bu yazının olduğu sayfada IP adresi, saat, Url açıklamaları oluyor ya, orda saat 17.00 görünüyor o da dikkatimi çekti. Diğer bir ayrıntı da; o gün wifi şifremizi başka bir telefona daha girmiştik ve aynı anda toplamda 3-4 kişi interneti kullanıyorduk. Sebebi olabilir mi bilmiyorumda. 

tutor tutor (17)
1 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    "sistemimiz bilgisayar ağınızdan gelen sıra dışı bir trafik algıladı" bir Google Captcha uyarısı. 

    Örneğin VPN yazılımı kullanıyorsan, aynı IP adresi üzerinden birden fazla kullanıcı o an Google.com'a erişiyorsa, Google bu hareketleri BOT olarak algılayabilir.

    Bazen de bu uyarıya almana sebep internet servis sağlayıcın olabilir. Örneğin bir dönem Türk.Net kullanıcıları sistemimiz bilgisayar ağınızdan gelen sıra dışı bir trafik algıladı uyarısını bolca alıyorlardı.  Bunun sebebi servis sağlayıcının yetersiz IP adresi yüzünden kullanıcıların bir bölümünü aynı IP adresi üzerinden internete çıkartması idi.  Servis sağlayıcılar zaman zaman PROXY  gibi hizmetler üzerinden kullanıcılarını internete bağlayabiliyorlar. Bu durumda Google gibi bot korumasına sahip sistemler bu hareketleri bot olarak algılayabiliyorlar.

    Genelde sistemimiz bilgisayar ağınızdan gelen sıra dışı bir trafik algıladı uyarısı almanın sebebi işte yukarıda bahsettiğim gibi tek bir ip adresi üzerinden bir çok kullanıcının işlem yapması olabiliyor.

    Modemi açtığın zaman internet servis sağlayıcına bağlanır ve bağlandığında tek, gerçek bir ip adresi alır. Bu modem tarafından kullanılır. Modeme kablolu ya da kablosuz bağlanan kullanıcılar genelde 192.168.*.* ile başlayan yerel ip adresleri kullanır. Modemi her kapatıp açtığında IP adresin değişir (ip adresin statik değilse, bunu satın alman gerekir)

    Senin de dediğin gibi o gün yoğun internet kullanımı, birden fazla kullanıcının aynı zamanda google üzerinde işlem yapıyor olması sistemimiz bilgisayar ağınızdan gelen sıra dışı bir trafik algıladı uyarısı almana sebep olabilir.  sistemimiz bilgisayar ağınızdan gelen sıra dışı bir trafik algıladı önemli bir uyarı değil. Captcha sayesinde Google siteye girenlerin BOT olup olmadıklarını kontrol eder.

    alattin alattin (16984)
    1 yıl önce cevaplandı

    • Anladım teşekkür ederim, peki genel ama bağlantılı bir soru soracağım örneğin ağa bağlanan telefonlardan birinde virüs varsa bu, wifi için bir tehlike arz eder mi? Wifi şifresini değiştirmek gerekir mi veya ne sıklıkla değişmesini önerirsiniz tutor 1 yıl önce
    • @tutor Bu ağ üzerinden yayılmaya çalışan bir virüs ise ve ağda güvenlik açığı olan bilgisayarlar varsa sorun teşkil eder. Mobil cihazlar için bir sorun teşkil etmez. ağ üzerindeki Windows bilgisayarlar güncel ise herhangi bir sorun oluşmaz. Genelde eski sürüm ve güncel olmayan Windows sürümlerini tehdit eden ağ üzerinden yayılan virüsler mevcut. Wi-Fi şifresini güvenlik amaçlı ara ara değiştirebilirsin. Ağına çok fazla yabancı, arkadaş cihaz bağlanıyorsa bağlantı işleri bittikten sonra değiştirebilirsin. Sadece sen ve bildiğin cihazlar kullanıyorsa parolanı sık sık değiştirmene gerek yok. alattin 1 yıl önce
    • Geçenlerde Windows'a yine güncelleştirme gelmişti, yapmıştım ama o günden sonra mı önce miydi hatırlayamıyorum. Bir şey yapmamı öneriyor musunuz bu durumda? O gün bilgisayar da kapalıydı sanırım. (Bilgisayarda Kaspersky ücretsiz sürüm kullanıyorum) tutor 1 yıl önce
    • @tutor herhangi bir şey yapmana gerek yok. Bahsettiğim virüsler genelde Windows XP gibi sistemleri etkiliyor. Daha güncel bir sistem kullandığını düşünüyorum. alattin 1 yıl önce
    • Tamamdır, çok teşekkür ederim tutor 1 yıl önce
    • Rica ederim @tutor alattin 1 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol