slmgr /xpr komutu nedir? slmgr /xpr ne için kullanılır?

0

Komut İsteminde slmgr /xpr komutu ne işe yarar?

Slmgr /xpr komutuyla hangi bilgileri öğrenebilirim?

CMD'ye slmgr /xpr komutu yazdığımda çıkan bilgiler ne anlama geliyor?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    slmgr /xpr komutu nedir?

    CMD'de slmgr /xpr komutu sayesinde bilgisayarınızda yüklü olan Windows'un lisans durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Genellikle Windows'un orijinal olup olmadığını kontrol etmek amacıyla slmgr /xpr komutunu kullanırız. Bu komut, Windows lisansımızın orijinal olup olmadığı konusunda bizi aydınlatır.

    slmgr /xpr komutunu nasıl kullanırım?

    Bütün Windows sürümlerinde geçerli olmak üzere, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

    1. Adım: Bilgisayarınızın arama kutusuna (yani başlat menüsüne) cmd yazın ve Komut İstemi'ne sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır'ı seçin.

    cmd komut istemi

    2. Adım: Açılan CMD ekranına şunu yazın:

    slmgr /xpr

    3. Adım: Şimdi karşınıza küçük bir pencere gelecek. Burada Windows'unuzun lisans durumu hakkında bilgi görürsünüz. Mesela aşağıda gördüğünüz gibi bende,

    Windows Professional Edition
    Makina kalıcı olarak etkinleştirildi

    yazıyor.

    slmgr /xpr

    Sizde burada "Makina kalıcı olarak etkinleştirildi" yerine farklı şeyler yazabilir. Şimdi bu slmgr /xpr komutunu uyguladıktan sonra çıkan sonuçların ne anlama geldiği konusunda bilgi vereyim.

    1-) Makina kalıcı olarak etkinleştirildi:

    Bu uyarı, %99 ihtimalle Windows lisansınızın orijinal olduğunu gösterir. Çünkü korsan Windows'larda genellikle hep bi lisans süresi olur. Mesela "etkinleştirme şu tarihte sona erecek" gibi bir uyarı verir. Aslında bazı kişiler korsanı bile süresiz yapmayı başarıyorlar ama genelde korsan Windows'lar sürelidir. Bu sebepten "makina kalıcı olarak etkinleştirildi" uyarısı çıkıyorsa Windows lisansınız orijinaldir diyebiliriz.

    2-) Toplu etkinleştirme "......" tarihinde sona erecek:

    Bu uyarı çıkıyorsa Windows lisansınız orijinal değildir. Muhtemelen en son bi bilgisayarcıda format attırdınız, bilgisayarcı da size korsan Windows yükledi. Veya herhangi bir şekilde Windows yüklendi ardından crack yazılımlarıyla korsan yapıldı. Sonuç itibariyle "toplu etkinleştirme sona erecek" uyarısı alıyorsanız bilgisayarınızda o an yüklü olan Windows lisansı orijinal değildir.

    Eğer elinizde orijinal bir Windows lisansı varsa veya bilgisayarınız laptopsa CMD'ye şu komutu yazın:

    slui.exe 4

    Yazdıktan sonra Windows lisansınızı etkinleştirmeniz konusunda sizi yönlendirecek. İlgili yönergeleri takip ederek telefonla Microsoft'tan destek alabilirsiniz.

    3-) Windows bildirim modunda:

    slmgr /xpr yazdıktan sonra böyle bir uyarı çıktıysa, Windows etkinleşmeyi bekliyor demektir. Bu uyarı da aynı şekilde korsan Windows'lar da görülür genelde. Korsan Windows'ların bi süresi vardır demiştim ya, işte muhtemelen sizdeki Windows'un süresi doldu ve bu yüzden Windows bildirim moduna geçti.

    "Windows bildirim modunda" demek, kısacası "benim lisansım artık geçersiz, bana geçerli olan yeni bi lisans gir" anlamına geliyor.

    Hali hazırda orijinal bir Windows lisansınız varsa veya bilgisayarınız laptopsa (laptoplarda Windows lisansı BIOS'a gömülü olur) CMD'ye şu komutu yazın:

    slui.exe 4

    Yazdıktan sonra Windows lisansınızı etkinleştirmeniz konusunda sizi yönlendirecek. İlgili yönergeleri takip ederek telefonla Microsoft'tan destek alabilirsiniz.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol