Smart defrag nedir, nasıl kullanılır?

0

Bu bilgisayar programıyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorum ayarlar bölümü ile alakalı birçok bilmediğim çoğunlıkla kısımlar var bundan dolayı bu soruyu sormak için karar verdim. Ne kadar etkili ? Ne kadar sağlıklı ? yada Faydaları neler ? gibisinden birde kendi resmi web adresinden bununla ilgili kullanıcı klavuzunda bu ayarların nasıl yapıldığı nelere etki ettiği vs vs.. hepsini vermiş ama sayfa asıl dili ingilizce olduğundan türkçe çeviri yaptığımız zaman malesefki bozuk bir türkçe ortaya çıkıyor. Eğer isterseniz bu sorumun altına programla ilgili görüntüler atabilirim.

-Teşekkür Ederim

lucas77 lucas77 (199)
5 yıl önce sordu

  • Bunun videosunu çekeyim bugün alattin 5 yıl önce

Toplam 1 Cevap


0

IObit Smart Defrag yazılımı ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Smart Defrag Nedir? Smart Defrag Nasıl kullanılır?

Smart Defrag IOBit firmasının ücretsiz defrag yazılımıdır. Smart Defrag kullanımı kolay, basit bir disk optimizasyon programıdır. Smart Defrag diğer defrag programlarından farklı olarak kullanılan programları kullanma sıklığına göre diske yerleştirir.  Smart Defrag mekanik diskleri (HDD) defrag ederken SSD disklerde trim işlemi de gerçekleştirir. Bu sayede SSD disklerde disk erişim hızı ve disk ömrü uzatılır.  Smart Defrag, Windows 10 işletim sistem ile don derece uyum içinde çalışır. Windows 10 dosya yerleştirme algoritmasına göre özel olarak tasarlanmıştır.

Smart Defrag ayrıca

  • Disk sağlığını görüntüler
  • Oyunlar için disk Oyun optimizasyonu sağlar.
  • Açılış süresi optimizasyonu vardır.

IObit Smart Defrag sistem gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10
  • 200MB boş disk alanı
  • 1GHz veya üzeri işlemci

Smart Defrag ne iş yapar anlayabilmek için öncelikle Defrag kavramını bilmelisiniz.

Defrag nedir?

Defrag kısaca disk birleştirme olarak tanımlanır. İşletim sistemimiz dosyaları diskin üzerindeki dosya sistemine yerleştirir. Zamanla disk üzerinden dosya sildikçe dosya blokları arasında boşluklar oluşur. Disk içindeki veriler, boş alanlarla birlikte şu şekilde görselleştirilebilir:

Defrag

Görüntü Windows XP sistemden alınmış bir defraf görüntüsüdür. Burada gri alanlar boş alanları temsil eder. Yeşil alanlar dolu, yani dosya olan alanlardır. Kırmızı alanlar ise defrag edilmiş alanları ifade ediyor.

Disk üzerinde yazma, silme işlemlerinden sonra yukarıda görüldüğü gibi dosyalar arasında boş alanlar oluşur (gri). 

Defrag işleminde amaç bu boşlukları ortadan kaldırmaktır. Bu diske yeni bir dosya kopyalandığında eğer aradaki gri alanlar yeterliyse dosya o alana kopyalanır. Örneğin bu alanların toplam boyutu 2GB diyelim. Siz diske 4GB boyutunda bir film dosyası kopyalarsanız 2GB aradaki boşluklara diğer kalan boşluklara kopyalanır. Dosya parçalanarak farklı disk bölümlerine kaydedilir. Eski mekanik diskler (HDD) bu veriyi şu şekilde okur:

HDD çalışması

Yukarıda hareket eden parça bir HDD kafasıdır ve okuma işlemini yapar. Ortada dönen ve CD ye benzer plakalarda verilerin kaydedildiği alanlardır.

HDD üzerinde veriler ne kadar parçalı kaydedilirse disk kafası o kadar fazla hareket eder bu da diskin yavaşlamasına, verinin yavaş okumasıne sebep olur.

Defrag işlemi bu durumu en aza indirmek için yapılır. Disk üzerinde bulunan parçalanmış dosyalar birleştirilir, yine disk üzeri veri blokları arasındaki boşluklar ortadan kaldırılır. Normal diskler yani HDD için defrag önemli bir kavramdır.

Normalde Windows işletim sistemi zaten kendi içinde bir Defrag yazılımı barındırır.

IObit Smart Defrag Nasıl Kullanılır?

  1. Buradan IOBit Smart Defrag uygulamasını indirin: Smart Defrag indir
  2. Smart Defrag kurulumu basittir. Kurulumu yaparken sadece Advanced System Care gibi program önerilerini isteğe göre kabul edin veya reddedin.
  3. Smart Defrag açıldığında şu şekilde bir ekran ile karşılaşacaksınız:
    smart defrag ana ekran
    Smart Defrag HDD ve SSD disklere ayrı işlem yapar.
  4. İşlem yapmak istediğini HDD veya SSD'yi tıklayarak seçili duruma getirin.
  5. SSD için Düzenle, HDD için Akıllı birleştir butonuna basarsanız sizin için en iyi işlem otomatik olarak gerçekleştirilir.
  6. Akıllı birleştirin sağında bulunan oka tıklarsanız; Seçili disk HDD ise Akıllı birleştir butonuna bastığınızda şu şeçenekler çıkar:
    Smart Defrag HDD birleştirme
    Analiz Et: Bu seçenek disklerin parçalanma oranını analiz eder ve sizin için en uygun defrag yöntemini sunar.
    Hızlı Birleştir: Diskinizi olabildiğince hızlı şekilde birleştirir.
    Birleştir ve En iyile:  Bu seçenek parçalanmış dosyalarınızı birleştirmeye,  daha iyi disk performansı için disk üzerindeki tüm veri tamamen düzenlemeye yardımcı olur
    Büyük Dosyaları birleştir: Disk okuma yazma performansını arttırmak için parçalanmış büyük dosyaları birleştirir.
    Boş alanları birleştir: Diskteki boş alanları birleştirir.
    Birleştir ve Dosyaları Önceliklendir:(Yavaş): Diskten en iyi verimi alabilmeniz için disk üzerindeki verileri öncelik sırasına koyar. Bu işlem çok uzun sürebilir.
     
  7. Eğer seçili Disk SSD ise aşağıdaki gibi bir ekran gelir. Düzenle tıklandığında, Trim işlemi yapılır. SSD üzerinde artık bulunmayan verilerin, artık kullanılmayan verilerim silinmesini sağlar. Bu sayede SSD daha iyi performansla çalışır.
    Smart Defrag SSD
    Analiz Et: SSD durumunu analiz eder
    Düzenle ve Akıllı eniyile: SSD Diski Trim'ler. Bu işlem SSD performansını arttırır.

 

 

alattin alattin (16999)
5 yıl önce cevaplandı

üyelik gerektirir

Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol