Sony M4 Aqua telefona en uygun Stock ROM hangisidir?

0

Merhaba dostlar, Sony M4 Aqua model telefonumda hafıza sorunundan dolayı telefonu kullanamaz hale geldim. Daha sonra bir SD kart ile hafızayı birleştirdim. Bu işlem ilk zamanlar iş gördü daha fazla uygulama yükleyebiliyordum. Ancak bir süre sonra birleştirilmiş hafıza da yetmez oldu. 

Resim: https://i.hizliresim.com/qJ9J6d.jpg

Birleştirilmiş SD kartta yer olmasına rağmen dahili dolu gözüküyor ve programlar kullanılamıyor. Facebook, WhatsApp gibi uyguamalar kullanılamaz hale geliyor.

Bu sebepten telefona Stock ROM yüklemeyi düşünüyorum. Belki bu sayede bir çok uygulamayı SD kartta kullanırım ve sistem büyüklüğü daha az olursa dahili hafızada daha çok yerim olur diye düşünüyorum.

Şimdi sorum şu, hangi Stock ROM'u yüklemeliyim, en iyi performans hangisinde vardır? Beklentim sistem fazla hafıza yemesin, tamamen Türkçe olsun ve standart programları kullanırken sorun yaşamayayım (Facebook, WhatsApp, Snapchat, Instagram vs)

Bu konuda yardımcı olursanız gerçekten çok mutlu olurum.

Bu arada adına Stock ROM dedim ama Custom ROM'da olabilir emin değilim, anlamışsınızdır..

aserifkuzu aserifkuzu (188)
6 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    Merhaba telefonu abim kullandığından size kendi gözlemlerimle cevap vereyim.

    Öncelikle aynı sorunu biz de yaşadık ve yaşıyoruz. Telefonunun resmi olarak iki sürümü mevcut bildiğim kadarıyla bunlar 5.X (lollipop) ve 6.X (marshmallow) sürümleri.

    Telefonunun 5.X sürümünde yani satın alınarak geldiği sürümde, hafıza birleştirme durumu desteklenmiyor. Bu sebeple bu sürümde malesef bir zaman sonra hafıza problemi yaşayacaksınız ve çözemeyeceksinizdir.Bunu çok sık şekilde yaşadık ve çözüm malesef bulunmuyor.

    Bir zaman sonra YouTube üzerinde hafıza birleştirme yöntemini gördüm ve uygulamak için telefonu 6.X sürümüne yükselttim.Yükseltme işlemini bilgisayar üzerinden yapmak durumundasınız, çünkü telefon üzerinden yazılım güncelleme resmi olarak verilmedi, ancak bilgisayar üzerinden resmi olarak verildi. 6 Sürümü ardından çeşitli java komutlarıyla telefon hafızasını sd kart ile birleştireceksiniz. Aslında bu bir birleştirme değil telefonun kendi hafızasının yanında bir hafıza daha görünenecek ve o da sd kart olarak gözükecek. Bir nevi bilgisayarın D kısmı olacak. Bu sorunu çözermi diye soracak olursanız, tam olarak çözmez ancak kısmi olarak çözecek. Yüklemek istediğiniz bazı uygulamalar otomatik olarak sd karta artık yüklenebilecek. Ayrıca sizde yerel hafızadan sd karta veri alabiliyor durumda olacaksınız. Ancak sd kart üzerinde yüklenmiş uygulamalarınız verimli olarak çalışmayabilir. Zira abimin telefonunda class 10 hafıza kartı olmasına karşın, sd karta yüklü olan facebook uygulaması olmaması gereken şekilde donuyor, geç yükleniyor ve bazende durdurulma hatası veriyor. Bu durumda orjinal gibi olmasını beklemeyin. Ancak yine de hafıza sorunu bir nebze olsun çözülüyor ve normalde yüklemeyeceğeniz miktarda uygulama yükleyebilir hale geliyorsunuz.

    Şimdi siz 5.X sürümünde hafıza sorunu yaşayacak ve birleştirme işlemi için mecburen 6.X sürümüne güncelleyeceksiniz. 6.X sürümünde bir zaman sonra tekrar hafıza sorunu yaşayacaksınız. Bunun sebebi ise yüklemek istediğiniz uygulamalar yine yerel hafızayı seçecek ve siz bunu değiştiremeyeceksiniz. Bazı uygulamalar ise sd kartı seçebiliyor. Bunun nasıl belirleneceğini sanırım ROOT olmadan yapamayacaksınız.

    Size yöntemleri denemiş biri olarak söylüyorum. Çok uygulama kullanmıyorsanız 6.X sürümüne güncelleyin ve bir nebze rahatlayarak kullanmaya devam edin. Ancak çok uygulamanız varsa 6.X sürümü ile birlikte ROOT yetkilerini de alın ve sd karta yüklenecek uygulama sayısını arttırın.

    Ancak her halükarda 8 GB yerel hafıza size sorun çıkartmaya devam edecek gibi görünüyor.

    Ayrıca Xda forumlarındaki özelleştirilmiş ROM lara ulaşmak için buraya tıklayın.

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    6 yıl önce cevaplandı

    • @ismailsarp öncelikle teşekkür ederim. Şuan ki geldiğim durum aslında tam tarif ettiğin durum. Yani telefonu bilgisayardan 6X'e yükselttimve class 10 olan bir hafıza kartı ile hafızaları birleştirdim. Aynı dediğin gibi bana daha çok uygulama yükleme şansı verdi ama bir yerde artık tıkandı. SD kartta yer olmasına rağmen bazı uygulamaları SD karta taşıyamadığımdan Dahili hafızayı doldurdular ve yeni bir uygulama yükleyemez oldum, güncellemeleri yapamaz oldum. Şimdi düşünce acaba sistemi Fazla yer kaplamayan sistem dahilinde gereksiz program bulundurmayan, istediğim programları SD'ye atmayı sağlayabilecek bir Custom ROM varmıdır? Cyanogenmod gibi mesela? aserifkuzu 6 yıl önce
    • Bir ara xda forumlarına bakındım. M4 Aqua için özelleştirilmiş ROM lar mevcut. Ancak bunları deneme imkanı bulamadım. Zira telefon benim olsaydı muhtemelen denemiş olurdum.Bu yüzden test etmeniz gerekiyor. Test ettiğinizde ise bizi de bilgilendirirseniz memnun oluruz. @aserifkuzu ismailsarp 6 yıl önce
    • ROM ları bu adreste bulabilirsiniz --> https://forum.xda-developers.com/m4-aqua/development ismailsarp 6 yıl önce
    • Teşekkür ederim @ismailsarp deneyebilirsem burda paylaşırım aserifkuzu 6 yıl önce
    • Rica ederim @aserifkuzu umarım çözümü bulursunuz. ismailsarp 6 yıl önce

    0

    Google'ın Android'le beraber gelen (kullanıcıya faydası olsun ya da olmasın) uygulamaları sistemde çok fazla yer kaplıyor. Yapmak ister misin bilmem ama telefonunu rootlayarak işine yaramayan sistem uygulamalarını kaldırabilirsin. Ben babamın telefonuna aynısını yaptım, Play Store dahil çoğu uygulamayı sistemden tamamen sildim. Zaten internet bilmez, gereği de yok.. Alan israfı sadece.. 

    omercik omercik (9418)
    6 yıl önce cevaplandı

    • @farurhenho sence gereksiz uygulamaları silsem bu yeterli olurmu. işin açıkçası telefonu eşim kullanıyor ve bilirsin kızlar için en önemli şey facebook, insta, whatsapp, vs ve bolca fotoğraf :) şuan güncelleme dahi yapamıyoruz. eğer Root ile sorun çözülür ise yaparım tabi. ancak yetersiz ise sistem hafızada çok yer kaplamayacak olan standart bir custom ROM ile sorunu çözmeyi düşünüyorum aserifkuzu 6 yıl önce
    • Yeterli olmaz açık söyliyim, Custom ROM arayışlarında başarılar dilerim o halde :) Deneyimlerini bizimle paylaşmayı unutma @aserifkuzu omercik 6 yıl önce

    0

    Arkadaş anlamıyorum Piyasada en iyi ROM lar Cyanogenmod, Dirty Unicorns, AOSP vs ama yorumlarda hep, ya camera çalışmıyor ya sms çalışmıyor, ya wifi çalışmıyor vs yazıyor millete altına; awesome, cool, finally filan yazmış ilginç?

    aserifkuzu aserifkuzu (188)
    6 yıl önce cevaplandı

    • bir deneyimi mi daha aktarayım. Android 6.X güncellemesi ardından Wifi sinyal kalitesi gözle görülür düştü ve performansı zayıfladı. Sanırım bu sizde de olmuştur. Ayrıca pil süresi de bizde kısalmıştı. 5.X sürümü Aqua için daha stabil gibi gözüküyor.Ancak hafıza sorunu malesef başa bela. ismailsarp 6 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol