.sql uzantılı dosya nasıl açılır?

0

.sql uzantısı nedir?

.sql uzantısına sahip dosyalar nasıl açılır?

hakan hakan (15394)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    .sql uzantısı nedir?

    .sql uzantısı SQL komutları içeren script dosyasıdır. SQL, (İngilizce "Structured Query Language", Türkçe: Yapılandırılmış Sorgu Dili) verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir veritabanı yönetim sistemidir. SQL, kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. [wiki]

    SQL yapısına sahip Veritabanı sorguları uzantısı .sql olan dosyalarda daha sonra çalıştırmak üzere saklanabilir. .sql uzantılı dosyalar birer metin dosyasıdır.

    Örnek bir .sql uzantılı dosya Not defteri ile açıldığında şu şekilde görüntülenir:
     

    USE [master]
    GO
    /****** Object:  Database [uzmanim.net]    Script Date: 24.03.2016 13:34:39 ******/
    CREATE DATABASE [uzmanimNet]
     CONTAINMENT = NONE
     ON  PRIMARY 
    ( NAME = N'uzmanimnet', FILENAME = N'C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL12.SQLEXPRESS\MSSQL\DATA\uzmanim.mdf' , SIZE = 5120KB , MAXSIZE = UNLIMITED, FILEGROWTH = 1024KB )
     LOG ON 
    ( NAME = N'uzmanimnet_log', FILENAME = N'C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL12.SQLEXPRESS\MSSQL\DATA\uzmanimnet_log.ldf' , SIZE = 1024KB , MAXSIZE = 2048GB , FILEGROWTH = 10%)
    GO

    .sql uzantısına sahip dosyalar nasıl açılır?

    .Sql dosyasında ne varmış sadece görüntülemek için:

    .sql uzantılı dosyaları görüntüleyebilmek için özel bir programa ihtiyaç yoktur. Amacını sadece .sql uzantılı dosyanın içeriğini görüntülemek ise o zaman Not  Defterini kullanabilirsiniz.  Not defteri boyutu büyük .sql dosyalarında hata verecektir.

    Not defteri dışında Microsoft Word gibi editörler ve hatta sürükleyerek tarayıcının (Chrome, Firefox) üzerine bıraktığınızda bile .sql dosyasını içindeki veriler görüntülenir.

    .sql dosyasındaki sorguları çalıştırmak için:

    .Sql uzantılı dosyalar veritabanı için sorgular içerir. bu sorgular Veritabanı yaratmak, bir kaydı görüntülemek, silmek gibi amaçlar içeriyor olabilir. 

    Bu durumda .sql uzantılı dosyayı görüntülemek yerine çalıştırmanız gerekir.  .Sql uzantılı dosyanın içindeki script kodları çalıştırmak için Microsoft Sql Server Management Studio yazılımını kullanabilirsiniz.

    Microsoft Sql Server Management Studio, ücretsiz ve .sql uzantılı dosya oluşturmanızı sağlayacak, .sql uzantılı dosya içeriğini görüntülemenizi, çalıştırmanızı sağlayacak araçlar içerir.

    Microsoft SQL Server Management Studio Express  yazılımını buradan indirebilirsiniz.

    hakan hakan (15394)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol