SSD Alırsam hızında fark olur mu?

2

Bilgisayarımı 2019 ocak ayında aldım, ilk başlarda çok hızlıydı ama bu yıl (mart 2020) birden bire (aslında 14 martta br güncelleme sonrası) çok geç açılmaya başladı (kronometre ile ölçtüm ve..1 saat civarı sürdü hep). Güncellemeyi kaldırmaya çalıştım ama olmadı ve Ağustosta istemesem de format attım. Başta düzeldi gibi oldu 1-2 dakikada açılmaya başladı (benim için çok iyi) ama şimdi yeniden 7-10 dk civarı sürüyor açılması.

Anladığım kadarıyla benim bilgisayar HDD, devri geçtiğini söyleyenler çok var. Bu yüzden SSD'ye geçmek istiyorum. Fakat fazla bilgim yok bu HDD, SSD konularında.

SSD'ye geçince hafızam, RAM vs azalır mı? After Effects kullanıyorum bir iş için, neredeyse her gün, yani bu hafıza, RAM benim için önemli ve SSD'nin kaldırması gerekiyor bu programları. Oyun da oynamak istiyorum ama bilgisayar daha kötü olur diye indiremiyorum maalesef.

Hangi SSD'yi almam lazım acaba yardım eder misiniz? 

Bilgisayar bilgileri aşağıda yer alıyor;

  • Markası/Modeli: Lenovo IdeaPad 330
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 2500U with Radeon Vega Mobile Gfx 2.00 GHz
  • Yüklü Bellek (RAM): 12,0 GB (kullanılabilir miktar: 11,6 GB)
  • Sistem türü: 64 bit İşletim Sistemi, x64 tabanlı işlemci
  • Hafıza: 1TB
  • İşletim Sistemi: Windows 10
bellmiy bellmiy (11)
3 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    SSD'ye geçince neden RAM azalsın? Evet sistem açılış hızında gözle görülür bir fark olur SSD'de. HDD devri geçti ama hâlâ kullanılabilir senin HDD'de bir sorun vardır. Net bütçe belirtir misin? Ona göre iyi bir SSD önereyim, kaç GB'lık olacak?

    Samsung bu işin öncülerinden, uzun ömürlü. Samsung'un 3 Farklı SSD'sini kullandım, aşağıdaki SSD'nin 250 GB modelini de kullandım gayet performanslı ve ömürü uzun bir SSD. SSD'ler Hard Disk'ler gibi veriyi üzerine silip yazmıyor, HDD'ler de TBW denilen olay yokken SSD'ler de bu var ve SSD'nin ömrünü diğer bilgiler  ve TBW belirliyor. After Effect kullanıyorsun tahminen biraz fazla veri yazıyorsun bu yüzden alacağın SSD'nin TBW değerinin fazla olmasında yarar var.

    Fiyatı düşmüş, 550 TL'ye alınabilecek en iyi Sata SSD'ler den.

    hydra hydra (3800)
    3 yıl önce cevaplandı

    • işte ssd ve hdd konusunda çok fazla bir bilgim yok demiştim :') . Yani SSDler ne kadar pahalıdır bilmiyorum ama bütçe olarak (eğer çok iyi bir değişim olacaksa bilgisayarda) 500TL'ye kadar çıkabilirim. Benim bilgisayarım şu an 1TB... GB olarak çok az olsun istemiyorum.. 300-500 GB civarı olsa güzel olabilir tabi. bellmiy 3 yıl önce
    • 500 TL başlanıgç için güzel bir miktar. Cevabımı tekrar düzenleyeceğim. @bellmiy hydra 3 yıl önce

    0

    Öncelikle böyle uzun uzun yazdığım için sana teşekkür etmek istiyorum.  Genelde arkadaşlar  klavyede yazma özürlüdür. Parmakları yorulsun istemez ama 10 sayfa cevap verilsin ister. 

    SSD'ye geçtiğimde eski günlerine lanet edeceksin.  Bilgisayarda performans artışını bu kadar hissedebileceğin başka bir doanım yok. 

    SSD ile HDD arasındaki fark eşek ile otomobil arasındaki fark gibidir. HDD bilgisayarın eşeğidir. Çünkü mekaniktir. Bir işlem yapması için dönmesi gerekir. Mekanik olan her şey elektronik olana göre daha yavaştır.

    Windows 10 gibi modern işletim sistemleri için SSD olmazsa olmazdır. İyi bir SSD tüm donanımı daha verimli kullanmanı sağlar. 

    After Effects gibi büyük dosyalar ile çalışmak gereken uygulamalar için SSD candır. @hydra nın önerdiği SSD iyidir. Alabilirsin.  Sonra bize dua edersin. 

    murat murat (12492)
    3 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol