SSD'ler program çalışma performansını ne kadar etkiler?

1

Yeni bir bilgisayar almaya param yetmedigi için elimdeki bilgisayarın performansını arttırmayı hedefliyorum. Başlangıç seviyesinde Photoshop ve Premiere Pro kullanıyorum laptobumda 4 GB RAM var 8 GB yükselteceğim bir de SSD taksam programla çalışırken ne kadar etkiler?  

gedavet gedavet (23)
3 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    SSD programların açılma ve bilgisayarın açılma hızını arttırır. HDD ve SSD'yi kıyaslayacak olursam.

    SSD:

    SSD hem hızlı hemde içerisinde disk olmadığı için okuma ve yazma işlemi daha hızlı oluyor.

    HDD:

    HDD'lerde hem disk var ve hemde okuma ve yazma işlemi daha yavaş SSD'ye göre.

    SDD alman bilgisayarını hızlandırır ayrıca uygulamaların çökme olmaz ve uygulamaların açılmasıda daha kısa sürer. Evet bilgisayarının RAM'ı düşükmüş fakat bana sorarsan 8 GB RAM yerine 16 GB RAM almanda fayda var. 

    darkcrak darkcrak (5168)
    3 yıl önce cevaplandı

    • Maalesef 8 GB RAM destekliyor. Çalışırken kasma ve takılma sorunları yaşıyorum. SSD'nin bu konuda faydası olup olmayacağını merak ettim ama RAM önemli anladığım kadarıyla. gedavet 3 yıl önce
    • RAM önemli fakat 8 GB ram'da yeter sana ama RAM'ın amacı arka planda daha fazla uygulama açabilmeni sağlar kısacası @gedavet darkcrak 3 yıl önce
    • 16 GB RAM dememdeki amaç hazır almışken daha yükseğini al ama 8 GB'da yeter sana. darkcrak 3 yıl önce
    • SSD bilgisayarının daha stabil çalışmasını sağlar. @gedavet darkcrak 3 yıl önce
    • Bilgiler için teşekkür ederim @darkarc gedavet 3 yıl önce
    • Rica ederim @gedavet darkcrak 3 yıl önce

    0

    SSD : Solid State Drive yani katıhal disk demektir. Sistemin açılış süresi, oyunların loading süresi, eğer oyun kurulumu yapıyorsan oyun kurulumu süresi, oyunların açılış süreleri, render süreleri gibi işlemleri hızlandırmasını sağlar. SSD teknolojisinde Sata SSD, M2 SSD, Nvme SSD gibi SSD Türleri mevcuttur.

    Sata SSD'ler kısacası Serial ATA slotuna takılan 2,5" katıhal diskler SATA 3 portunun maksimum 6 GB/s olmasına rağmen 560 MB/s'i geçemiyorlar, yani SSD'ler maksimum 560 MB/s hıza sahip.

    M2 SSD'ler de SATA ve NVMe arayüzleri vardır, SATA M2 SSD maksimum 600 MB/s destekler, NVMe ise maksimum 8 GB/s hız sunar.

    Yukarıda ki disk SATA arayüzüne sahip M2 SSD. Yani Maksimum 545 MB/s hızına sahip. Modelden modele hızlar değişiklik gösterebiliyor. Ucunda görüldüğü üzere 2 tane çentik noktası var, sağa doğru bakarsanız görürsünüz, bu SATA M2 olduğunu gösteriyor.

    Yukarıda ki disk ise NVMe arayüzüne sahip M2 SSD. NVMe M2 SSD'ler maksimum 8 GB/s hız sunar.

    Ben de ki NVMe SSD bu, Yazma ve okuma hızlarını görebilirsin, 1 GB/s+ yazma ve 1,5 GB/s+ okuma hızı var.

    Aşağıda ki de diğer diskim olan 1 TB 7200 RPM HDD, 150 MB/s yazma ve okuma hızına sahip, buna yüklü oyunlar çok da olmasa da geç açılıp loading ekranları uzun sürüyor.

    HDD'lerde TBW değeri diye bir şey yok yani istediğiniz kadar veri yazabilirsiniz ancak SSD'ler de ise bu durum farklıdır, her SSD'nin kendine göre TBW değeri vardır bu SSD'nin sağlığı ile doğru orantılıdır, TBW doldukça SSD'nizin sağlığı düşecektir, eğer çok veri yaazan birisiyseniz 300 TBW ve üzeri TBW değerine sahip SSD'ler tercih etmenizi öneririm.

    Bazı SSD'lerin TBW Değerleri;

    Kingston A400:

    • 120 GB = 40 TBW,
    • 240 GB = 80 TBW,
    • 480 GB = 160 TBW,
    • 960 GB = 300 TBW,
    • 1,92 GB = 600 TBW değerine sahip.

    Corsair MP510:

    • 240 GB = 400 TBW,
    • 480 GB = 800 TBW,
    • 960 GB = 1,700 TBW,
    • 1920 GB = 3,120 TBW değerine sahip.


    SSD Takarsan performans artışı görülebilir ama ne kadar görülür bilmiyorum sonuçta Photoshop ve Premiere kullanıyorsun, tavsiyem eğer Dizüstü bilgisayarın 16 GB RAM destekliyorsa elinde ki 4 GB'ı satıp 8+8 almalısın, Premiere ve Photoshop'ta RAM önemli, 4 GB RAM yeteceğini zannetmiyorum.

    hydra hydra (3800)
    3 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol