Sürücü güncellemeleri ve BIOS güncellemesi hakkında

0

Merhaba, ASUS H110M-K anakartına sahibim ASUS sitesine girip Destek>Sürücüler deyip İşletim sistemimi girip güncellemeleri kontrol ediyorum. LAN, AUDIO, BIOS gibi bir sürü şey mevcut BIOS güncellemeyi biliyorum. Fakat diğer orada olan şeyler zip dosyası şeklinde onları Windows Update kurmaz mı zaten? Tek tek indirmeli miyim? Genelde normal setup gibi kurulum mudur onlar? Ayrıca temiz format sonrası onları tekrar mı yapmam gerek (BIOS dahil) beni bilgilendirir misiniz? Teşekkürler.

151515 151515 (11)
6 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    BIOS Yazılımı hariç format sonrası bütün sürücüler ve yazılımlar yeniden yüklenir. BIOS yazılımı ise bir çeşit frimeware yazılımı gibidir, anakartta BİOS chip'i üzerine yazılır, işletim sisteminden bağımsızdır ve haliyle sistem formatından etkilenmezler, mevcudiyetleri aynı şekilde devam eder (Zaten format sırasında BIOS siliniyor olsaydı formatta devam etmez, PC'de açılmazdı).

    Donanım sürücüler farklıdır ve doğrudan sistemde sistemle (işletim sistemiyle) bağıntılı olarak yer alırlar; o işletim sisteminde donanımların uyumlu çalışmalarını sağlarlar. Böyle oluncada mevcut işletim sistemini tamamen kaldırma ve yeniden işletim sistemi yükleme faaliyeti olan PC'ye format atılması sonrası PC'de mevcut olan donanım sürücülerinin -yüklenen işletim sistemine uyumlu- yeniden yüklemek gerekecektir (Önceki yüklenmiş olan sürücülerin tamamı format ile kaldırılan işletim sistemiyle/windowsla birlikte kaldırılmışlardır; yok olmuşlardır). Yoksa bu donanımlar çalışmaz ve haliyle işletim sistemi kullanılamaz.

    Bazı sürücüler exe (çalıştırılabilir dosya, setup) olarak gelir, bazıları ise farklıdırlar ve bir klasör içerisinde sürücü dosyaları gurubu olurlar. Yani ikinci gruptakiler sisteme bir exe dosyasının çalıştırılması ile yüklenemezler. Bunlar sürücü yüklemesi sırasında yükleme arabirimine (sen bunu "programına" gibi anla) dosyaların adresi/alakalı sürücü klasörü gösterilerek yüklenebilirler.

    Windows güncellemeleri işletim sistemine ve PC'de mevcut sürücülerinin yapılarına, marka ve modellerine göre donanım sürücülerini kendilerinden yüklerler veya yüklemezler. Windows güncellemeleri donanım sürücüleri mutlaka bulur ve yükler diye bir şey yok. Yükledikleri sürücelerde çoğunlukla genel ve geleneksel sürücüler olur. Bu sürücülerde donanımları çalıştırırlar ama her donanımı kendi üreticisinin (veya satıcısının) resmi destek sitelerinden download yaparak yüklemek daha sağlıklı olur, donanımların daha stabil, daha performanslı ve problemsiz çalışmasını sağlarlar.

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Sağ olun temmuz hocam. Valla 3 uzman yazmış en iyi cevap seçme hakkım yok ayrım yapmamam yani. Siz başlığa çözüldü yazsanız daha iyi olur. Hepinizin ellerine sağlık. :) 151515 6 yıl önce
    • "Çözüldü" yazılmaz. Site kuralları ve işleyişi bakımından yazılmaz. En çok faydalandığını cevap olarak kabul edersin, diğer ikisinide yukarı oylarsın, olur biter. Nasıl çözüm? :) @151515 temmuz 6 yıl önce
    • Bu arada, bizim aramızda bir yarış falan yok. Öyle algılamamalısın. Bir çoğu (üyelerimiz) öyle gibi sanıyor :) @151515 temmuz 6 yıl önce
    • Diğer arkadaşlara + oyu verdim ama Güvenilirlik seviyeniz yetersiz. Hatası çıktı. Yine buradan yazıyorum sağ olsunlar. 151515 6 yıl önce
    • Ben senin yerine onları yukarı oylayacağım, merak etme :) @151515 temmuz 6 yıl önce
    • Tamam oldumu? İyi akşamlar :) @151515 temmuz 6 yıl önce
    • Oldu ağ olun. :) İyi akşamlar. 151515 6 yıl önce
    • klavye basamadım oda karanlıkta :D 151515 6 yıl önce
    • sağ olun :) olacaktı o 151515 6 yıl önce

    1

    Eğer modern bir Windows sürürmü kullanıyorsan, örneğin Windows 10, aslında oradaki sürücülerin çoğu Windows Update üzerinden gelir, yüklenir.

    Eğer ağa bağlanabiliyor, bilgisayarından ses geliyor, ekranda görüntü ve renkler ile sorun yaşamıyorsan sürücüleri Asus sitesinden indirip kurmana gerek yok.

    Ama yine de kurmak istersen o .zip dosyalarının içinde setup, install gibi kurulum dosyaları vardır. Onları çift tıklayarak kurulumlarını yapabilirsin.

    Ayrıca evet, tek tek indirmen gerekiyor. Her biri ayrı bir donanım için sürücüdür. Güncellemek istersen tek tek indirp zipten çıkartıp kurman lazım.

    hakan hakan (15409)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Teşekkür ederim. 151515 6 yıl önce

    1

    NOT: Ben sadece BIOS güncellemesi üzerinde durmuşum nedense :) @hakan hocamın cevabıyla birlikte okuyabilirsiniz.

    BIOS kurulumlarının ben Windows Update üzerinden yapıldığını görmedim ama yapılabildiğini duymuştum. Ancak bunun birkaç soruna yol açtığı ve bilgisayarın tam olarak güncellenmediği için tekrar tekrar kendini bir önceki sürüme döndürmesi gibi sonuçlar olabiliyormuş. BIOS güncellemesinin en iyi yolu bana göre BIOS ortamında yapılan güncelleştirmedir. Anakartınızın üretici sitesine girin ve Sürücüler bölümünden BIOS u seçin. BIOS sürümlerinden en son çıkan sürümü indirebilirsiniz.İndirdiğiniz rar veya zip dosyasını dizine çıkartın. Uzantısı windows tarafından açılamayan bir dosya ile karşılaşacaksınızıdır.Bu sebeple BIOS güncellemesi normal bir setup gibi kurulmayacaktır. Çıkarttığınız uzantısı farklı olan dosyayı bir USB belleğin içine atın. USB belleği formatlamanız yada farklı bir konuma atmanız vs gerekmez. USB belleğin içinde herhangi bir yere atmanız yeterlidir.

    Bundan sonraki güncelleme işlemini aşağıdaki konudaki örnek bir Asus anakartına bakarak yapabilirsiniz.

    Asus anakartlarda BIOS güncelleme nasıl yapılır ?

     

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Teşekkür ederim. @hakan hocamın da yazısını okudum. Sağ olun ikinizde. :) 151515 6 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol