0
Komut İstemindeki takeown komutu nedir? Takeown komutuyla neler yapılabilir?
CMD takeown komutu ne işe yarar? Takeown komutunun kullanımı hakkında bilgi verir misiniz?
3
Takeown komutu, Windows işletim sisteminde tek bir dosyanın, klasörün ve alt klasörlerin sahipliğini almanıza sağlar. Daha basitçe anlatacak olursam, bir dosyayı silmeye, taşımaya/kopyalamaya veya açmaya çalışırken "bu klasöre erişim izniniz reddedildi" gibi hatalar alıyorsanız bunu takeown komutu ile çözebilirsiniz.
Eğer CMD komutlarının mantığını genel olarak biliyorsanız takeown komutunu çok kolay bir şekilde kullanırsınız. Fakat Komut İstemine yabancıysanız ilk başlarda zorluk çekmeniz muhtemeldir.
İlk önce takeown komutu ile beraber kullanılması gereken parametrelerden bahsedeyim. Takeown komutunun aldığı parametreler ve işlevleri:
NOT: Sadece /f parametresini kullanırsanız (daha doğrusu /a paramatresini kullanmazsanız diyeyim) belirttiğiniz klasörün sahipliği bilgisayarda o an açık olan kullanıcı hesabına geçer. Administrators grubuna geçmez.
Benim bilgisayarımdaki kullanıcı oturumunun ismi farurhenho. Masaüstümde uzmanim.net diye bir klasör ve bu klasörün içinde de gereksinimler diye bir alt klasör var. Şimdi bu klasör ve alt klasör üzerinden yola çıkarak takeown komutunun kullanımına dair çeşitli örnekler vereceğim.
Öncelikle sahipliğini almak istediğim dosyaya/klasöre, elim bilgisayarın shift tuşuna basılıyken sağ tıkladım ve gelen seçenekler arasından "Yol olarak kopyala"yı seçtim. Böylece o klasörün yolunu kopyalamış oldum. Şimdi Komut İstemini (CMD) yönetici olarak çalıştırarak işe başlıyorum. Komut istemi yönetici olarak nasıl çalıştırılır?
Ben istiyorum ki masaüstündeki uzmanim.net klasörünün sahipliği sadece benim yani farurhenho kullanıcısının olsun. Bütün Administrators grubunun olmasın.
Bunu şu komutla yapabilirim:
takeown /f C:\Users\farurhenho\Desktop\uzmanim.net
Gördüğünüz üzere takeown komutundan sonra sadece /f parametresini girdim. Böylece uzmanim.net klasörünün sahipliğini kendi kullanıcı hesabıma vermiş oldum.
Fakat bu yetersiz. Çünkü uzmanim.net klasörünün içinde başka alt klasörler de var demiştim, onların da sahipliğini almam gerekiyor.
Bunun için şu komutu yazıyorum:
takeown /r /d Y /f C:\Users\farurhenho\Desktop\uzmanim.net
Evet işte şimdi istediğimi yapmış oldum. Takeown komutundan sonra /r parametresini girerek "klasör içindeki bütün klasörleri de dahil et" dedim, /d Y parametresini kullanarak "tamam onaylıyorum" dedim ve işlem başarıyla tamamlanmış oldu.
Şimdi de farklı bir şey yapmak istiyorum. Masaüstündeki uzmanim.net klasörünün sahipliğini bu sefer Administrators grubuna vereceğim.
Bunu şu şekilde yapabilirim:
takeown /a /r /d Y /f C:\Users\farurhenho\Desktop\uzmanim.net
Evet işte takeown komutundan sonra /a parametresini girerek "uzmanim.net klasörünün sahipliği Administrators grubuna geçsin" demiş oldum.
Yukarıdaki örneklerden de anlayacağınız gibi takeown komutunun kullanımı genel olarak bu şekile. Sizin burada yapmanız gereken tek şey "C:\Users\farurhenho\Desktop\uzmanim.net" yolunu kendi isteğinize göre değiştirmek olacak. Atıyorum D: sürücüsünün sahipliğini olduğu gibi Administrators grubuna vermek istiyorsunuz, o zaman şu komutu yazmanız gerekecek:
takeown /a /r /d Y /f D:\
Bu önemli bir konu. CMD'de ne olursa olsun adında boşluk olan bir dosyayı belirtmek için o yolu tırnak içine almanız gerekir.
Örnek veriyorum masaüstünüzde "bebek fotolarım" diye bir klasör var. Bu klasörün yolunu CMD'de şu şekilde kullanmalısınız:
takeown /a /r /d Y /f "C:\Users\farurhenho\Desktop\bebek fotolarım"
Gördüğünüz gibi klasörün yolunu tırnak içine aldım. Böyle yapmazsanız CMD'de ERROR: Invalid argument/option hatası alırsınız.
Takeown komutuyla alakalı merak ettiğiniz, yapamadığınız bir şey olursa uzmanim.net'e sor linkine tıklayarak bize sorabilirsiniz.
2
Bilindiği üzere Windows NTFS dosya sisteminde dosya ve klasörlerde sahiplik denilen bir kavram vardır. Sahip, bir dosya veya klasöre erişime izin verebilir veya engelleyebilir. Bazı durumlarda, örneğin NTFS olan bir diskin bilgisayardan sökülüp başka bir bilgisayara takılması gibi, klasör ve dosyaların sahipliği ile ilgili hatalar oluşabilir.
İşte bu gibi durumlarda Takeown komutu, bir dosya ya da klasörün sahipliğini alarak başka bir kullanıcıya verebilir.
Komut satırı üzerinden yapılan işlemler her zaman daha hızlıdır. Takeown komutu asıl toplu işlem dosyaları (batch file) içindir. Sistem yöneticileri çoğu zaman işlemleri toplu işlem dosyaları üzerinden gerçekleştirir. Toplu işlem dosyaları, içinde komutlar bulunan basit programlar gibi düşünülebilir. Yani siz bir toplu işlem dosyası oluşturarak bir bilgisayar her açıldığında disk kontrolü yapsın, diskte boş alan var mı kontrol etsin, sonra da bunu yöneticiye göndersin gibi bir toplu işlem dosyası oluşturabilirsiniz.
Windows işletim sisteminde, özellikle yönetici araçlarının çoğu hem grafik hem de komut arayüzü üzerinden gerçekleştirilebilir. Genelde bu tür komutlar sistem yöneticileri ve toplu işlem dosyaları için işletim sistemine entegre edilir.
@temmuz @farurhenho bu da ek bilgi olarak burada bulunsun. Umarım @temmuz hocamın sorularına cevap olmuştur.
Ek:
Öncelikle her disk değiştirildiğinde, ya da bir disk ikincil disk olarak bağlandığında erişim engellendi gibi bir hata ile mutlaka karşılaşılır gibi bir durum yok. Bu durum bazı şartlar oluştuğunda ortaya çıkıyor.
"bu klasöre erişim izniniz reddedildi", "Erişim engellendi" gibi hatalar genelde şu gibi durumlarda ortaya çıkar:
Şimdlik aklıma gelenler bu kadar @temmuz hocam dilerim faydalı olmuştur.
0
Sağol @alattin. Bu sağol sana, hem kendim için hem diğer uzmanım.net kullanıcıları için..
Birde sana buradan sormak istiyorum, PC'lerde disk değiştirmelerde dosyaların eski diskten yeni diske aktarılmasında klasöre veya dosyalara erişim izninin reddedilmesi herhalde bir mutlak vaka değil, öylemi yada öyle değilmi? Yani bazı aktarma girişimlerinde bu tür hata raporları ve transfer engellemeleri olabilyor ama bazı hallerdede hiçbir şekilde bu engellerle karşılaşılmıyor; transferler normal şekillerde yapılabiliyor olmalı. Mesela benim laptop'ımda yaptığım disk değişiminden sonra (SSD'ye geçmiştim) böyle bir problem yada engel ile karşılaşmamıştım. Hala bu çıkardığım diskin içindeki dosyaları orada yedek olarak tutuyor ve ihtiyaç halinde -bir disk kutusu ile laptop'a harici bağlayarak- oradan sistemime dosya transferlerini hiçbir engelle ve hata mesajıyla karşılaşmadan yapabiliyorum.
Bu hususta bildiklerini ve düşündüklerinide öğrenmek isteriz. Birde bu engel ve hata mesajının sebeplerini biraz daha açabilirsen..
Çok şey istemiyorum değilmi?!
Lütfen.. :)
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol