Takeown komutu nedir? Takeown komutu ne işe yarar?

0

Komut İstemindeki takeown komutu nedir? Takeown komutuyla neler yapılabilir?

CMD takeown komutu ne işe yarar? Takeown komutunun kullanımı hakkında bilgi verir misiniz?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    3

    Komut İsteminde (CMD) takeown komutu ne işe yarar??

    Takeown komutu, Windows işletim sisteminde tek bir dosyanın, klasörün ve alt klasörlerin sahipliğini almanıza sağlar. Daha basitçe anlatacak olursam, bir dosyayı silmeye, taşımaya/kopyalamaya veya açmaya çalışırken "bu klasöre erişim izniniz reddedildi" gibi hatalar alıyorsanız bunu takeown komutu ile çözebilirsiniz.

    Takeown komutu nasıl kullanılır?

    Eğer CMD komutlarının mantığını genel olarak biliyorsanız takeown komutunu çok kolay bir şekilde kullanırsınız. Fakat Komut İstemine yabancıysanız ilk başlarda zorluk çekmeniz muhtemeldir.

    İlk önce takeown komutu ile beraber kullanılması gereken parametrelerden bahsedeyim. Takeown komutunun aldığı parametreler ve işlevleri:

    • /a: Dosyanın/klasörün sahipliğini Administrators grubuna verir. Bu sayede yönetici yetkisi olan bütün kullanıcılar artık o dosya veya klasöre erişebilirler. Üzerinde her türlü değişikliği yapabilirler.
    • /r: Sahipliği alırken tüm klasör ve alt klasörleri de dahil eder. 
    • /d Y: Takeown komutunu bitirip entera bastığınız zaman otomatik olarak onaylanmasını sağlar. CMD sizden ek olarak onay istemez.
    • /f: Özel olarak bir yol belirtmek için kullanılır. Örneğin masaüstündeki "videolar" klasörünün sahipliğini almak istediğinizde bunu kullanacaksınız.

    NOT: Sadece /f parametresini kullanırsanız (daha doğrusu /a paramatresini kullanmazsanız diyeyim) belirttiğiniz klasörün sahipliği bilgisayarda o an açık olan kullanıcı hesabına geçer. Administrators grubuna geçmez.

    Takeown komutunun kullanım örnekleri

    Benim bilgisayarımdaki kullanıcı oturumunun ismi farurhenho. Masaüstümde uzmanim.net diye bir klasör ve bu klasörün içinde de gereksinimler diye bir alt klasör var. Şimdi bu klasör ve alt klasör üzerinden yola çıkarak takeown komutunun kullanımına dair çeşitli örnekler vereceğim.

    Öncelikle sahipliğini almak istediğim dosyaya/klasöre, elim bilgisayarın shift tuşuna basılıyken sağ tıkladım ve gelen seçenekler arasından "Yol olarak kopyala"yı seçtim. Böylece o klasörün yolunu kopyalamış oldum. Şimdi Komut İstemini (CMD) yönetici olarak çalıştırarak işe başlıyorum. Komut istemi yönetici olarak nasıl çalıştırılır?

    Ben istiyorum ki masaüstündeki uzmanim.net klasörünün sahipliği sadece benim yani farurhenho kullanıcısının olsun. Bütün Administrators grubunun olmasın.

    Bunu şu komutla yapabilirim:

    takeown /f C:\Users\farurhenho\Desktop\uzmanim.net

    Gördüğünüz üzere takeown komutundan sonra sadece /f parametresini girdim. Böylece uzmanim.net klasörünün sahipliğini kendi kullanıcı hesabıma vermiş oldum.

    Fakat bu yetersiz. Çünkü uzmanim.net klasörünün içinde başka alt klasörler de var demiştim, onların da sahipliğini almam gerekiyor.

    Bunun için şu komutu yazıyorum:

    takeown /r /d Y /f C:\Users\farurhenho\Desktop\uzmanim.net

    Evet işte şimdi istediğimi yapmış oldum. Takeown komutundan sonra /r parametresini girerek "klasör içindeki bütün klasörleri de dahil et" dedim, /d Y parametresini kullanarak "tamam onaylıyorum" dedim ve işlem başarıyla tamamlanmış oldu.

    Şimdi de farklı bir şey yapmak istiyorum. Masaüstündeki uzmanim.net klasörünün sahipliğini bu sefer Administrators grubuna vereceğim.

    Bunu şu şekilde yapabilirim:

    takeown /a /r /d Y /f C:\Users\farurhenho\Desktop\uzmanim.net

    Evet işte takeown komutundan sonra /a parametresini girerek "uzmanim.net klasörünün sahipliği Administrators grubuna geçsin" demiş oldum.

    Yukarıdaki örneklerden de anlayacağınız gibi takeown komutunun kullanımı genel olarak bu şekile. Sizin burada yapmanız gereken tek şey "C:\Users\farurhenho\Desktop\uzmanim.net" yolunu kendi isteğinize göre değiştirmek olacak. Atıyorum D: sürücüsünün sahipliğini olduğu gibi Administrators grubuna vermek istiyorsunuz, o zaman şu komutu yazmanız gerekecek:

    takeown /a /r /d Y /f D:\

    Dosyanın veya klasörün adında boşluk varsa ne yapmalıyım?

    Bu önemli bir konu. CMD'de ne olursa olsun adında boşluk olan bir dosyayı belirtmek için o yolu tırnak içine almanız gerekir.

    Örnek veriyorum masaüstünüzde "bebek fotolarım" diye bir klasör var. Bu klasörün yolunu CMD'de şu şekilde kullanmalısınız:

    takeown /a /r /d Y /f "C:\Users\farurhenho\Desktop\bebek fotolarım"

    Gördüğünüz gibi klasörün yolunu tırnak içine aldım. Böyle yapmazsanız CMD'de ERROR: Invalid argument/option hatası alırsınız.

    Takeown komutuyla alakalı merak ettiğiniz, yapamadığınız bir şey olursa uzmanim.net'e sor linkine tıklayarak bize sorabilirsiniz.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

    • Çok iyi olmuş alattin 5 yıl önce
    • Evet, bencede iyi olmuş. Fakat hangi hallerde sahiplik almanın bu yoluna gidilir? Neden windows araclariyla değilde dos komutlarıyla bu yapılır. Bir kolaylık veya sürat elde etmek için tercihmidir yoksa zorunlu hallerdemi bu yola başvurulur? Bazan bu sahiplik alma neden windows araclariyla yapilamaz? Muhtevaya bunlarda ilave edilebilseydi çok daha iyi ve öğretici olabilirdi. Biraz fazla uzayabilirdi konu ama eğer maksat en fazla doyurucu bilgi vermek ve öğretmek olursa.. Belki bu yine yapılabilir, konuya ilave şeklinde veya yeni bir başlık altında.. Belki @alattin desteği ve katkısı ile de (Bunu en iyi o yapabilir. Zira asıl ustamız odur). Benimki sadece bir görüş ve tekliftir; karar @farurhenho ve @alattin 'in.. :) temmuz 5 yıl önce
    • Onu da @alattin desteğiyle yapalım @temmuz hocam :) omercik 5 yıl önce

    2

    Bilindiği üzere Windows NTFS dosya sisteminde dosya ve klasörlerde sahiplik denilen bir kavram vardır. Sahip, bir dosya veya klasöre erişime izin verebilir veya engelleyebilir.  Bazı durumlarda, örneğin NTFS olan bir diskin bilgisayardan sökülüp başka bir bilgisayara takılması gibi, klasör ve dosyaların sahipliği ile ilgili hatalar oluşabilir.

    İşte bu gibi durumlarda Takeown komutu, bir dosya ya da klasörün sahipliğini alarak başka bir kullanıcıya verebilir.

    Komut satırı üzerinden yapılan işlemler her zaman daha hızlıdır.  Takeown komutu asıl toplu işlem dosyaları  (batch file) içindir.  Sistem yöneticileri çoğu zaman işlemleri toplu işlem dosyaları üzerinden gerçekleştirir. Toplu işlem dosyaları, içinde komutlar bulunan basit programlar gibi düşünülebilir. Yani siz bir toplu işlem dosyası oluşturarak bir bilgisayar her açıldığında disk kontrolü yapsın, diskte boş alan var mı kontrol etsin, sonra da bunu yöneticiye göndersin gibi bir toplu işlem dosyası oluşturabilirsiniz. 

    Windows işletim sisteminde, özellikle yönetici araçlarının çoğu hem grafik hem de komut arayüzü üzerinden gerçekleştirilebilir. Genelde bu tür komutlar sistem yöneticileri ve toplu işlem dosyaları için işletim sistemine entegre edilir.

    @temmuz @farurhenho  bu da ek bilgi olarak burada bulunsun.  Umarım @temmuz hocamın sorularına cevap olmuştur.

    Ek:

    Öncelikle her disk değiştirildiğinde, ya da bir disk ikincil disk olarak bağlandığında erişim engellendi gibi bir hata ile mutlaka karşılaşılır gibi bir durum yok. Bu durum bazı şartlar oluştuğunda ortaya çıkıyor.

    "bu klasöre erişim izniniz reddedildi", "Erişim engellendi" gibi hatalar genelde şu gibi durumlarda ortaya çıkar:

    • NTFS olan fakat işletim sistemi farklı bir diski söküp başka bir bilgiayara ikincil disk olarak taktığınızda. Yani işletim sistemi ve sürüm farklılıklarında. Burada genelde eski bilgisayardan sökülen disk daha önce işletim sistemi barındıran disktir. Dolayısı ile erişilmek istenen klasörlerin bazılarında eski sisteme ait sistem kullanıcısının sahipliği söz konusudur.
    • NTFS dosya sistemindeki bozulmalarda
    • Bilgisayarda oturum açılan kullanıcının yönetici olmaması durumunda 
    • Bazı durumlarda sürücü BitLocker ile şifrelenmiş olabilir.
    • Harici disklerde: Eğer erişim engellendi hatası harici bir diskte alınıyorsa, harici disk uygun olmayan şekilerde sökülüp takılıyorsa dosya sistemi zarar görmüş olabilir.
    • Eskiden oluyordu, bu aralar pek rastlamadım, harici disk USB üzerinden yeterince güç alamadığında. 

    Şimdlik aklıma gelenler bu kadar @temmuz hocam dilerim faydalı olmuştur.

    alattin alattin (16999)
    5 yıl önce cevaplandı

    • Bu son bilgiler ("Ek" altındakiler) şahsen beni aydınlattı. Ayrıca bende zaten bu mihvalde düşünmekteydim (benzer şekillerde). Öyle sanıyorum diğer uzmanım net üyeleri içinde bu bilgiler faydalı olacaktır. Tekrar teşekkür ediyorum @alattin temmuz 5 yıl önce

    0

    Sağol @alattin. Bu sağol sana, hem kendim için hem diğer uzmanım.net kullanıcıları için..

    Birde sana buradan sormak istiyorum, PC'lerde disk değiştirmelerde dosyaların eski diskten yeni diske aktarılmasında klasöre veya dosyalara erişim izninin reddedilmesi herhalde bir mutlak vaka değil, öylemi yada öyle değilmi? Yani bazı aktarma girişimlerinde bu tür hata raporları ve transfer engellemeleri olabilyor ama bazı hallerdede hiçbir şekilde bu engellerle karşılaşılmıyor; transferler normal şekillerde yapılabiliyor olmalı. Mesela benim laptop'ımda yaptığım disk değişiminden sonra (SSD'ye geçmiştim) böyle bir problem yada engel ile karşılaşmamıştım. Hala bu çıkardığım diskin içindeki dosyaları orada yedek olarak tutuyor ve  ihtiyaç halinde -bir disk kutusu ile laptop'a harici bağlayarak- oradan sistemime dosya transferlerini hiçbir engelle ve hata mesajıyla karşılaşmadan yapabiliyorum. 

    Bu hususta bildiklerini ve düşündüklerinide öğrenmek isteriz. Birde bu engel ve hata mesajının sebeplerini biraz daha açabilirsen..

    Çok şey istemiyorum değilmi?!

    Lütfen.. :)

    temmuz temmuz (12505)
    5 yıl önce cevaplandı

    • Bildiğim bir şey varsa bunu paylaşmayı severim :) alattin 5 yıl önce
    • Buna ne şüphe :) Sağolasın @alattin temmuz 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol