Telefonda mesajların ve görüşmelerin dinlenmemesi için ne yapmalıyız?

0

Bir arkadaşımın telefonundaki hat başka birisinin üstüne yalnız şöyle bir durum var. Arkadaşım telefonlarının dinlendiğini ve mesajların ve çektiği görüntülerin takip edildiğinden şüpheleniyor bunun içinde ilk olarak şüphe duyduğu kişi telefonundaki hattın sahibinden süpheleniyor. Telefonumuzun dinlenmemesi için yada çektiğimiz görüntü yada gönderdiğimiz mesajların başka birinin eline geçmemesi için ne gibi üst düzey yada orta düzey önlemler almalıyız. En basitinden telefonlarımızın dinlendiğini yada mesajlarımızın başka birinin eline geçtiğini nasıl anlarız..

lucas77 lucas77 (199)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Akıllı bir telefonun içindeki bilgilerin çalınmasının telefondaki hat ile hiç bir ilgisi yoktur. Yani telefondaki hattın kimin üzerine olduğunun bir önemi yok.

    Android ya da IOS gibi bir işletim sistemine sahip telefonda bu tür bilgiler, yani mesaj, fotoğraf, video, arama kayıtları, lokasyon gibi bilgiler casus yazılımlar ile çalınır. Bilgisayarda olduğu gibi akıllı telefonlarda da casus yazılımlar mevcuttur.

    Eğer arkadaşın böyle bir durumdan şüpheleniyorsa, öncelikle telefonu sıfırlamalı. Bu sonradan yüklenen bir casus yazılımsa bu şekilde silinecektir. Ama işi kesin garantiye almak istiyorsa telefona ait temiz bir ROM bulmalı ve onu yüklemeli. Bu tam çözüm olur. Çünkü bazı casus yazılımlar telefon sıfırlansa da telefonda kalmaya devam eder.

    Bunları yapmadan önce ilk olarak telefon Android'se Google Play üzerinden Dr.Web indirerek telefonu taratabilir. Yine Malwarebytes ile de telefon taratılabilir. Yine NoRoot gibi bir firewall yazılımı ile interneti kullanan uygulamalar kontrol altına alınabilir.  Eğer bir bilgi çalma söz konusuysa bu bilginin internet üzerinden bir yerlere gönderilmesi gerekir. Firewall istenmeyen bağlantıları engelleyecektir.

    Linkler:

    murat murat (12492)
    5 yıl önce cevaplandı

    • murat (8339) Link atabilirmisiniz bu belirtiğiniz programların isimlerini google play store'dan bakıyorum bir sürü uygulama var aynı isimden oluşan lucas77 5 yıl önce
    • Birde NetGuard nasıl kullanılır ? lucas77 5 yıl önce
    • @lucas77 linkleri güncelledim. Firewall önerimi değiştirdim. Bunu daha kolay kullanabilirsin. murat 5 yıl önce
    • @murat NoRoot Firewall uygulaması nasıl kullanılır yada ne gibi amaçlar için kullanılır bunun için makale yazabilirmisiniz ? lucas77 5 yıl önce
    • Yazarım elbette. Yarın bunula ilgili bir şey paylaşırım @lucas77 murat 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol