TexAittir BiP virüsü nedir?

0

Modlu BiP olduğu söylenen TexAittir uygulaması nedir?

TexAittir virüs mü?

TexAittir virüsü tam olarak nedir?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    TexAittir uygulaması "modlu bip" olarak da biliniyor. Bu uygulama ilk başlarda "telefonu çökertti, virüs, sakın indirmeyin" diyerek yayılmıştı, ama sonradan virüs olmadığı, telefonlara hiçbir zararı olmadığı ve tamamen troll amaçlı olduğu anlaşıldı. Yani TexAittir uygulaması virüs değil.

    Tex Aittir nedir? Telefonlarımıza ne yapıyor?

    Bildiğiniz üzere Turkcell'in Sürpriz Nokta uygulamasında Fake GPS uygulamaları ile sahte konum yaparak hileyle hediye kazanıyor bazı insanlar. Ancak Turkcell bunu kısa bir süre önce fixledi (düzeltti). Yani artık sürpriz nokta'da sahte konum yapılmıyor.

    Bu Tex Aittir uygulaması ise "modlu bip" olarak yayılmaya başlandı, ve Sürpriz Nokta'da sahte konumun bununla yapılabileceği söylendi. Ama sosyal medyada özellikle Facebook'ta çeşitli gruplarda TexAittir'i yükleyen bazı kişiler, uygulamayı yükledikten sonra tabiri caizse başlarına pişmiş tavuğun başına gelmeyen şeylerin geldiğini yazdılar. Örneğin telefonu kapanıp hiç açılmayanlar, telefonundan fotoğrafları silinenlerin olması gibi. Yani TexAittir uygulamasının aslında bir virüs olduğunu söylediler.

    Daha sonra da TexAittir uygulamasının aslında virüs olmadığı, tamamen troll amaçlı virüs dendiği anlaşıldı. Kafalarımız gerçekten allak bullak oldu, baya karışıklık yaşandı. Hatta korkusundan telefonunu sıfırlayanlar bile oldu.

    TexAittir virüs mü?

    TexAittir uygulaması son bilinene göre virüs değil. Farklı bir bilgi bulursam bu yazıyı güncelleyeceğim. Bu olayın takipçisi olacağım.

    TexAittir uygulamasının VirusTotal tarama sonuçları

    TexAittir uygulamasını VirusTotal sitesinde tarattım. Uygulama ESET, Emsisoft, Avira, Malwarebytes gibi bilinen güvenlik yazılımları tarafından temiz olarak algılandı. Yalnızca "Babable" diye bir program TexAittir'in PUP (Potansiyel Olarak İstenmeyen Program) olduğuna karar verdi ama uygulamanın modlanmış olduğunu düşünürsek bu da gayet doğal.

    Burada meselemiz "TexAittir uygulaması telefonu çökerten bir virüs mü yoksa değil mi?" bunu anlamak. Eğer gerçekten söylendiği gibi TexAittir uygulaması telefonu sapıtan bir virüs olsaydı, bu kesinlikle VirusTotal'de ayyuka çıkardı. Anlaşılan o ki TexAittir uygulaması gerçekten virüs değil.

    Buraya tıklayarak TexAittir VirusTotal tarama sonucuna bakabilirsiniz.

    TexAittir gibi uygulamaların virüslü olma ihtimali var mıdır?

    Her ne kadar TexAittir uygulamasının virüs olmadığı bilinse de, bu tarz uygulamalara hiçbir zaman %100 güven olmaz. Ben bu konudan bağımsız olarak şunu söylemek istiyorum, telefonunuzda mümkün olduğunca her zaman orijinal yazılım kullanın.

    Sadece buradaki TexAittir için geçerli değil. Mesela piyasada sayısızca "modlu whatsapp" adı altında uygulama dolaşıyor. Bunların da ne olduğu bellisizdir. Her zaman uygulamaların orijinalini kullanmanızı tavsiye ederim.

    NOT: Bu yazı düzenlendi. TexAittir uygulamasıyla ilgili yeni detaylar yazıya eklenmiştir.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol