Torrent portları ne anlama geliyor? Port açmalı mıyım?

0

Merhaba arkadaşlar ve değerli uzmanım net çalışanları. 

Sormak istediğim şu.

Torrent'te 2 MB'e kadar çıkabiliyorum.

Buna rağmen port açmam gerekir mi?

Standart TTNET modem kullanıyorum.

Ürün kalitesi gayet iyi, bilgi edinmiştim.

Merak ettiğim, TTNET hala bazı torrent portlarını kapalı tutuyor olabilir mi?

Yani torrent portları tam olarak ne anlama geliyor?

Şu an sendeki tüm torrent portları açıktır, diyebilir misiniz bana?

Teşekkürler, kolay gelsin.

İlave: Daha önce ben de uzmanım net camiasındaydım ve birçok etkinlik kaydım olmuştu. :)

          Fakat Facebook'umu dondurduğum için yeni bir hesapla katıldım. :)

 

jottway jottway (2)
6 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    1

    Tekrar hoş geldin o zaman. Sorun gözden kaçmış. Bu gibi durumlarda sorunu düzenleyerek en başa çıkartabilirsin.

    Torrent portlarını anlayabilmek için önce port nedir oradan başlamak lazım. 

    Internet ortamında lletişim TCP/IP denen protokol ile yapılır. TCP protokolü de iletişimi port denen kapılar üzerinden yapar. Örneğin mail gönderimleri 25. porttan, herhangi web sitesine normal bağlantığında 80. porttan, güvenli bir web sitesine bağlandığında 443. nolu porttan veriler iletilir.  TCP protoloklünde 65535 tane port vardır.

    Torrent de bir iletişim ptorokolü. İletişimi portlar üzerinden yapıyor. O yüzden senin torrent kullanabilmen için bilgisayarında torrent için gerekli portlara izin vermen gerekir. Bunun için ek bir şey yapmana gerek yok.  O zaten otomatik olarak gerekli portları açar. Ama Torrent programları esnektir. İstediğin portu torrent için ayırabilirsin.

    TTNET torrent portlarını engelleyemez. Çünkü dilersen iletişim portunu değiştirebiliyorsun. Bunun için tüm portları engellemesi gerekebilir. Bu da çok büyük sorunlara yol açar.

    Örneğin Utorrent programında Connection bölümünden hangi portun açık olması gerektiğini belirleyebilirsin.

    Herhangi bir firewall yani güvenlik duvarı kullanmıyorsan ve modem üzerinden de portların açıksa bir sorun yaşamazsın. Ama modem veya bilgisayarda firewallu açarsan o zaman hangi portu kullanıyorsan buna izin vermen gerekir.

    Biraz geç de olsa ek:  @temmuz aşağıda cevaplamış. Yanlış anlamaları ortadan kaldırmak için ek yapıyorum.

    Torrent'te bazı kavramlar var: Seeder,  Leecher

    Seeder: Paylaşılan dosyanın tamamına sahip olan ve bu dosyayı paylaşan bilgisayar

    Leecher: Bir dosyayı indiren veya yükleyen bilgisayar. Bu bilgisayar indirilen dosyanın %100'üne sahip değildir.

    Bir de Peer diye bir kavram var bu daha genel bir kavram. Internette Torrent istemci (Utorrent) çalışan herhangi bir bilgisayara verilen ad.

    Sen herhangi bir yönlendirme, port açma işlemi yapmadan indirme yapabilirsin. Ama @temmuz'un bahsettiği port yönlendirme ve açma işlemlerini yaparsan bilgisayarın diğer Peer'ler ile daha iyi iletişime geçecektir. Senin bilgisayarını aktif hale getirecektir.

    Sende bir dosya varsa ve bunu seed ediyorsan yani dağıtıyorsan, diğer bilgisayarlar senin bilgisayarını daha kolay bulacak ve daha hızlı gönderim yapabileceksin. Aynı şekilde senin bilgi port yönlendirmesi yapan diğer kullanıcılardan da daha hızlı indirme yapabileceksin. Bu durum elbette kaynak sıkıntısı çekilen dosyalarda daha belirgin fark yaratacaktır. Seeder'ı çok olan dosyalarda pek fark yaratmayabilir.

    hakan hakan (15409)
    6 yıl önce cevaplandı

      1

      Portlar üzerine @hakan gerekli bilgileri net olarak ifade etmiş. Burada anlaşılmayan bir şey olmaması gerekir.

      Torrentler ve port kullanımları ile alakalıda genel bilgiler aktarılmış fakat bu husus bence eksik kalmış (veya yeterli açıklıkta izah edilmemiş) ki bu önemli bir noktadır ve mutlaka bununda belirtilmesi gerekir. O da torrent programında kullanılacak portun otomatik atanması veya program arabiriminden el ile girilmesi yeterli olmaz. Modem veya bilgisayarda kullanılan porta firewall izni vermekte yeterli olmaz bu portun torrent programı tarafından kullanılabilmesi için. Ayrıca ve mutlaka modemdende o portun açılması, torrent programının yüklü olduğu  PC  IP adresi gösterilerek port yönlendirilmesi gerekir. Yoksa utorrent programına atanan/girilen port adresi -firewall izni verilsede kullanılamaz. Yine @hakan belirtmiş, Utorrent programı otomatik port ataması yapar ama yaptığı bununla sınırlı kalır. Program ayrıca modem ayarlarına müdahe edemez, modem arabiriminde herhangi bir değişiklik yapamaz. Bu ancak kullanıcı tarafından yapılılabilir ve modem arabiriminde NAT/Port Yönlendirme ayarlarından gerçekleştirilir.

      Bilgisayarında torrent downloadları sırasında hızın 2 MB'a kadar çıktığını belirtiyorsun. İnternet bağlantı hızın nedir bilemiyorum ama hangi hız olursa olsun bu hız hiç küçümsenmeyecek (hatta gayette güzel olan) bir torrent download hızıdır. Normalde -yüksek bir internet bağlantı hızına sahip olunsa bile- torrent için modemde ilişkili bir port açılmazsa bu hızda torrent download'ı mümkün olmamalı diye düşünüyorum. Yoksa daha önce bu port açıldığı halde bunu hatılamıyor veya bilemiyormusun (Belki PC'yi ve programı kullanan bir başkasıda varsa ve o açtıysa). Ama sonuçta sen torrent downloadlarında bu performans ve hıza sahip isen herhangi bir alakalı ayara falan gitmene gerek olmaz; hiç bir değişiklik yapmadan devam edebilirsin. 

      Ve elbette modem arabiriminden torrent programın için bir port açılıp açılmadığınıda bizzat bakarak görebilirsin. Bunun için modem arabiriminde NAT/Port yönlendirme bölümüne (ayarlarına) bakılır. Torrent programı arabirimi "Bağlantılar" bölümünde yer alan atanmış yada belirlenmiş portun açık olup olmadığı modem arabirimi NAT/Port yönlendirme bölümünde görülecektir.

       

      temmuz temmuz (12505)
      6 yıl önce cevaplandı

        0

        arkadaşlar modemden port açmayı kastediyorum. yani firewall dan izin verme mevzusu da buna dahil. bende herşey default. hiç ellemedim. bir kontrol etsem olur mu sizce herşey acık mı diye?

        jottway jottway (2)
        6 yıl önce cevaplandı

        • Seni tutanmı var, elbette kontrol edersin. Eğer utorrent için port açık değilse ve açmak itersen mesajımın altına ilave ettiğim ekran görüntülerine bakarak bunu kolaylıkla yapabilirsin. Portu açtıktan (yönlendirmeyi tamamlandırdıktan) sonra sayfa altındaki "Kaydet" düğmesini tıklayarak modemi yeniden başlatmayı unutmamalısın. temmuz 6 yıl önce
        • Tamam dostum tesekkurler. Peki verdigin rakamlar temsili mi? Aynilarini girecegim.? jottway 6 yıl önce
        • Kendi ayarlarım onlar, belirtmiştim bunu. Örnek olsun diye vermiştim sana o görüntüleri. Senin PC IP adresini herhalde ben bilemem. Utorrent arabirimindeki ayarlarını ve oradan atadığın port numarasınıda bilemem. Bunları sen bilmeli ve/veya ayarlamalısın. Program arabiriminde port atamasını bende olduğu şekilde sende elbet 49000 olarak ayarlayabilirsin. Ama başka bir port numarasıda olabilir bu elbette. Buna sen karar verecek veya seçeceksin. Bunları öğrendikten ve yaptıktan sonra benim paylaştığım görüntülere bakarak, aynı yollardan port açıma işlemini/port yönlendirmesini yapabilirsin, kolay gelsin. @jottway temmuz 6 yıl önce
        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol