Tp Link W9970 Modem Hız sınırlaması yapmak

0

Modemime bağlanan cihazlara hız limiti nasıl koyarım ?

Tp Link W9970 Hız sınırlaması yapmak?

Tp Link W9970 modem hız kısıtlaması nasıl yapılır?

Tp Link W9970 Download, indirme hız kısıtlaması yapmak?

Tp Link W9970 Upload, yükleme hız kısıtlaması yapmak?

ismailsarp ismailsarp (6010)
7 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    1

    Hız kısıtlaması neden yapılır?

    Hız kısıtlamasının temel amacı modeme bağlı bir cihazın interneti yoğun kullanımı sonucunda diğer kullanıcıları mağdur etmesi sonucunda gerçekleşir.Örneğin komşunuza internetinizin şifresini verdiğinizde, komşunuz internet üzerinden torrent kullarak aşırı indirme yapar ve tüm internet trafiğini kendine kullanır.Bu sebeple diğer kullanıcılar internet üzerinde aşırı ping ve yavaşlıklar yaşarlar.Bu yavaşlıklar genelde veri paketlerinde hasar ve eksiklikler de getirir.Bu yüzden bazı internet sitelerine veya internet gerektiren uygulamalara (mobilde olabilir) girilirken internet yokmuş tarzında uyarılar alabilirsiniz.Örneğin Instagramda akış yenilemedi uyarısını alabilirsiniz.

    Modemler üzerindeki Hız Kısıtlama ayarları QOS menüsü altından yapılır.

    Kimi modemler hız kısıtlamasını direkt sayı cinsinden girmeye izin verirken kimlerinde ise;

    • Cihazlar arasında önceliği değiştirme ve bu sayede istenilen cihaza interneti öncelikli olarak vermek
    • Cihaza yüzdelik dilimler ile internet kısıtlamak

    gibi seçenekler bulunur.Sizde kullandığınız modemin özelliğini göre bu seçeneklerden biri ile hız kısıtlamasını uygulayabilirsiniz.

    Aşağıdaki anlatım TP Link W9970 modem için yapılmıştır.Diğer modemlerde de genel mantık aynı şekilde olacaktır.

    Tp Link W9970 modem hız kısıtlaması nasıl yapılır?

    Turk Telekom abonelerine tahattüt veya maddi karşılık ile verilen Tp Link W9970 model modemlerinde hız kısıtlaması yapılabilir.Modem üzerindeki QoS ayarlarını kullanarak IP bazında hız sınırlaması yapabilirsiniz.Hangi IP adresinin ne kadar indirme veya yükleme yapacağına karar verebilir, bunların öncelik sıralamalarını değiştirerek birbirlerine üstünlük sağlayabilirsiniz.

    Hız kısıtlama ayarlarına ulaşmak için ilk olarak modemin arayüzüne girilmesi gerekir.Aşağıdaki adımları izleyerek hız kısıtlaması yapabilirsiniz.

    1. TP Link modemler varsayılan olarak 192.168.1.1 Varsayılan IP Geçidi ile gelirler.Bu sebeple herhangi bir web tarayıcı üzerinden 192.168.1.1 yazılarak modem arayüzüne ulaşabilirsiniz.
    2. Karşınıza çıkan kullanıcı adı ve şifre ekranına kullanıcı adı: admin şifre: turktelekom yazarak devam ediniz.
    3. Sol taraftaki menüden QoS ayarını bulun ve tıklayın.Alt menüde yer alan Temel Ayarlar üzerine tıklayın.
    4. Gönderme Hızı için QoS Etkinleştir ve İndirme Hızı için QoS Etkinleştir her iki başlık içinde alt tarafta yer alan Planlayıcı Algoritma türünü Trafik Kontrolü olarak seçin ve Kaydet'e basın.
    5. Temel ayarlar menüsünde gördüğünüz Toplam Bant Genişliği kısmı bizim kişiye özel hız kısıtlaması yapacağımız bölüm değildir.Buradaki bölüm tüm modemin kullanacağı hızı belirler.Buraya gönderme ve indirme hızları için maksimum hızlarınızı yazın.Kutucuğun yanında belirtilecektir.
    6. Temel ayarlar bölümünde işimizi bitirdikten sonra QoS altındaki Band Genişliği Kontrolü bölümüne gelin.Burada Yeni Ekle diyerek bir kural oluşturacağız.Yeni Ekle tıkladıktan sonra IP aralığı kısmına kısıtlamak istediğimiz kişinin IP adresini yazmamız gerekiyor.Bu sebeple kısıtlama yapılacak bilgisayar,telefon veya aygıtların IP adreslerini bilmeniz gerekir. (Modem arayüzü üzerinden DHCP Sunucusu->İstemci Listesi diyerek modeme bağlı tüm cihazların ip adreslerini bulabilirsiniz.) Kısıtlanılacak IP örnek olarak 192.168.1.10 ise IP Aralık kısmına 192.168.1.9-192.168.1.11 yazılabilir.Port kısmına ise 1-65535 yazabilirsiniz.Bu sayede kural tüm portları kapsayacak.Ardından İndirme (Download) veya Yükleme (Upload) kısıtlanacak hız değerini ilgili boşluklara yazın. Hız kbps cinsinden yazılmalıdır.Bu nedenle 1 mbit= 1024 kbps olacaktır. örneğin 5 mbit hız kısıtlaması için 5*1024= 5120 kbps yazılmalıdır.Minimum değeri kendiniz belirleyebilirsiniz.
    7. Kısıtlama ayarını yaptıktan sonra Tekrar QoS altındaki Temel Ayarlar bölümüne gelin ve Download veya Upload bazlı yaptığınız kısıtlama çeşidine göre QoS etkinleştirin. (Bizim örneğimizde İndirme Hızı için QoS etkinleştir seçilecektir)

     

    Tüm bu işlemlerin ardından kısıtlama yaptığınız IP adresi, Band Genişliği ekranında belirlediğiniz Maksimum hızın üzerine çıkamayacaktır.Kısıtlamaları birkaç IP içinde aynı şekilde ekleyebilir ve internetinizi paylaştırabilirsiniz.Ayrıca IP bazlı kısıtlama yapıldığından Kullanıcılara Manuel IP vermeniz daha mantıklı olacaktır.Bu sayede kullanıcıların IP leri değişmeyecek ve bu sayede eklediğiniz kuralları düzenlemeniz gerekmeyecek.

    Modem üzerinden Mac adresine göre IP yönlendirilmesi de yapılabilir.Bu sayede şu MAC adresine sahip bir cihaz şu IP adresini alsın ayarı yapılabilir.Bunu modem arayüzünden DHCP Sunucusu->Adres rezarvasyonu yolu izlenerek yapılabilir.

     

    Direkt hız kısıtlaması olmayan Farklı Modem kullananıcıları ne yapabilir?

    Farklı modem kullanan kullanıclar Modem arayüzlerindeki QOS ayarlarını kullanarak hız kısıtlaması yapabilirler.Hız kısıtlaması modemden modeme farklılaşabilir.Direkt hız ayarlaması olmayan modemlerde genelde;

    • Cihazlar arasında önceliği değiştirme ve bu sayede istenilen cihaza interneti öncelikli olarak vermek
    • Cihaza yüzdelik dilimler ile internet kısıtlamak

    gibi seçenekler bulunur.Bu ayarlar aracılığı ile diğer tüm modemlere hız kısıtlaması uygulanabilir.

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    7 yıl önce cevaplandı

      0

      Bant genişliği kontrolü altında Protokol ve Öncelik seçenekleri var bunlar nedir neleri seçmem gerekecektir bilgi verirmisiniz ? 

      Online oyunlar ms ping olmaması açısından ayarları ne yapmam gerekmektedir hız ayarlarını çünkü modemi 2 kişi kullanıyoruz ayrı ayrı .

      Detaylı bilgi verirseniz sevinirim

      hsyn079 hsyn079 (1)
      7 yıl önce cevaplandı

      • @hsyn079 protokol ayarları ile oynamanız yararınıza değil zararınıza olur, zira protokoller internetin hızı yerine daha kapsamlı bir engel koyacaklardır.Bu açıdan protol olarak kısıtlı birisi bazı uygulamaları bilgisayarında hiç çalıştıramayabilir. Bu açıdan protokol kısmını hız kısıtlama için kullanmamanız daha doğru olur.Öncelik ise ağa bağlı iki bilgisayar arasında modemin öncelikli olarak hangi bilgisayarı tercih edeceğini belirleyecektir.Örneğin iki kişi indirme yaptığında, öncelik 1 olan kişinin hızı diğerine göre yüksek olacaktır.Öncelik kısmında yine hız kısıtlaması vardır ancak tam anlamıyla karşıdaki kişinin internetine müdahale anlamına gelmeyecektir.Örneğin karşıdaki kişi sürekli bir torrent indirme yaparken siz yine oyunda ping sorunları yaşayabilirsiniz.Öncelik 1 deki kullanıcı sadece diğerine göre biraz daha şanslı olacaktır.Karşıdaki kişi kötü niyetli biri ve durmadan indirme yapan biri ise öncelik ile bu sorunu çözemeyeceksinizdir. Oyun oynadığınız zamanlarda modemde hem kendinize öncelik 1 kuralını atayabilir, hemde karşıdaki kişinin internetini belirli bir oranda kısıtlayabilirsiniz bu sayede pinginizi bir değerde sabit tutacaksınız.Hız kısıtlamasını hangi değerde uygulayacağınızı test ederek bulabilirsiniz. ismailsarp 7 yıl önce

      0

      Sırf Teşekkür edebilmek için Kayıt oldum. Önemli bir konuyu  güzel bir biçimde açıklamışsınız ben de buradan bakarak yaptım umarım işe yarıyordur.

      Teşekkürler.

      7light 7light (1)
      6 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol