Trojan:Script/Wacatac.B!ml virüsü nedir? tehlikeli mi?

0

Microsoft Defender Windows Güvenliği açmak istediğim bir txt dosyası için Trojan:Script/Wacatac.B!ml uyarısı verdi. txt dosyasını masaüstüne bile kaydetmek istesem Trojan:Script/Wacatac.B!ml  virüsü uyarısı veriyor. Dosyayı açamıyorum. Trojan:Script/Wacatac.B!ml  virüsü nedir? Trojan:Script/Wacatac.B!ml  virüsü tehlikeli bir virüs mü?

Anonim Anonim (156)
3 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    Trojan:Script/Wacatac.B!ml bir tür truva atı.  Truva atı ya da Trojan aynı şey.  Trojan türü virüsler her zaman en zararlı virüslerin başında gelir.

    Trojanlar genelde parola çalmak gibi amaçlar için kullanılırlar. Aynı zamanda arkaplanda çalışarak bir uzaktan birinin bilgisayarın kontrolünü ele geçirmesi için bir delik bırakabilirler. 

    Trojan:Script/Wacatac.B!ml gibi trojanlar genel olarak şunları yapabilir:

    • Bilgisayarlardaki parola, kredi kartı gibi önemli bilgileri çalabilirler
    • Bilgisayarda bastığın her tuşu kayıt altına alarak keylogger gibi çalılabilirler. Bastığın tuşları kaydererek uzaktaki saldırgana gönderebilirler
    • Bilgisayar hareketlerini çalabilirler: hangi sitelere girdin, hangi programları açıyorsun, bilgisalayarda yaptığın tüm işlemleri kayıt altına alıp çalabilirler
    • Ekran görüntüsü alabilirler
    • Bilgisayarında arkaplanda çalışarak siber saldırılar için kullanılabilirler. Mesela bilgisayara bulaşmış bir trojan o bilgisayarı Zombi bilgisayara çevrebilir. Böylece o bilgisayarı siber saldırılarda DDOS saldırılarında kullanabilirler

    Trojan:Script/Wacatac.B!ml trojanı da benzer hareketler yapar.  Neyseki Microsot Defender Trojan:Script/Wacatac.B!ml virüsünü tanır ve temizler.

     Uyarıyı dikkate alman önemli. 

    txt uzantısı düz metin uzantısıdır. Normalde çalıştırılabilir, tek başına çalışabilir bir uzantı değildir.  Fakat dosyanın gerçekten txt olduğundan emin olmalısın. bazen dosya adı şu şekilde olur. BeniOku.Txt.Exe  burada aslında dosyanın türü txt değildir. Dosya aslında bir exe dosyasıdır yani çalıştırılabilir bir dosyadır ve exe dosyalarına virüs bulaşır.

    Eğer dosya gerçekten bir .txt dosyasıyla Microsoft Defender yanlış uyarı veriyor olabilir ya da dosyanın içeriğindeki bazı metinler yüzünden bu uyarıyı veriyor olabilir.

    hakan hakan (15424)
    3 yıl önce cevaplandı

    0

    Trojan:Script/Wacatac.B!ml diğer adıylada Wacatac diyede bilinir.

    Trojan nedir?

    Trojan virüsleri cihazınıza bulaştığı zaman arka planda çalışır ve bilgisayarınıza zarar verir veya bilgilerinizi çalar. Bilgisayarınızı yeniden başlatsanızda Trojan virüsleri bilgisayarınız açıldığı zamanda çalışmaya devam eder.

    Trojan virüsleri çoğu zaman korsan yazılımlardan veya spam e-posta lardan bulaşır yani spam maillerinizdeki linklerinden.

    Trojan:Script/Wacatac.B!ml ne gibi zararlar verir bilgisayarıma?

    • Kredi kartı bilgilerinizi çalabilir.
    • Şifrelerinizi çalabilir.
    • Sizin yazdıklarınızı takip edebilir.

    Binevi görevi trojan gibi birşey fakat cihazınızada zarar verebilir yani sistem dosylarına.

    Peki nasıl silebilirim Trojan:Script/Wacatac.B!ml virüsünü?

    Bazen Windows defender'in sizleri virüslere karşı koruduğunu sansanızda bazı virüsleri silemiyor yani okadarda etkili bir yazılım değil. Virüslere karşı sizleri koruyabilecek yazılımlar var fakat deneme sürümlerinde sizleri gerçek zamanlı korumuyorlar. 

    Gerçek zamanlı koruma nedir?

    Gerçek zamanlı koruma sizin indirdiklerinizi ve girdiğiniz siteleri takip eder yani indirdiğiniz programları tarar ve size virüs olup olmadığını gösterir, eğer indirdiğiniz program virüs ise sizi uyarır.

    Peki gerçek zamanlı korumayı nasıl aktif edebilirim?

    Bir çok antivirüs programının ücretli sürümünde bu koruma aktif edilebiliyor yani ücret ödeyip aktif edebilirsiniz.

    Trojan:Script/Wacatac.B!ml virüsünü temizlemek için mallwarebytes veya kaspersky'ı kullanabilirsiniz.

    darkcrak darkcrak (5168)
    3 yıl önce cevaplandı

      0

      Aynı durum bende de oldu. Txt dosyası için Defender Wacatac virüsü tespit etti. Defender veritabanında bir sorun var. False positive yani yanlış tespit yapıyor. Dosyada virüs yok. Defender saçmalıyor. Bir kaç gün sonra Microsoft bu sorunu giderir diye düşünüyorum.

      murat murat (12492)
      3 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol