Turkcell T40 Android cihazıma root atmanın yararları ve zararları nelerdir?

0

Merhaba Turkcell T40 modeli telefona sahibim ve root atmak istiyorum ama rootun yararlarını veya zararları hakkında beni bilgilendirebilir misiniz ? Teşekkürler.

Not: Root atmayı biliyorum sadece yararları ve zararları var mı merakım budur.

canx canx (3)
8 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Root nedir?
    Linux işletim sistemlerinde de Administrator'un karşılığı Root hesabıdır. Root yetkileri olmayan bir kullanıcı cihaz üzerinde standart olarak gelen hiç bir şeyi değiştiremez. Telefonlarımızda da telefon üreticileri Root yetkisini fabrika çıkışlı vermiyorlar ve telefona tam kontrol sağlamamızı engelliyorlar. Peki Android'de neden Linux'deki terimler kullanılıyor derseniz, Android Linux tabanlı bir işletim sistemi.

    Root Atmanın Yararları 

    1. Cihazınızla beraber gelen standart arayüzü beğenmiyorsanız telefonunuza ya da tabletinize özelleştirilmiş ROM kurabilirsiniz. 
    2. Cihazınızdaki temel kök dosyalara erişebilir, ES File Explorer veya benzeri dosya yöneticisi ile istediğiniz dosyada değişiklik yapabilirsiniz.
    3. Cihazınızda ekran ayarları, işlemci, arayüz, titreşim, kısayol gibi bütün ayarları Xposed modülleri gibi uygulamalarla özelleştirebilirsiniz. 
    4. Root yetkisi isteyen uygulamaları kullanabilirsiniz. Örneğin standart bir Android cihazda Titanium Backup gibi uygulamar çalışmaz iken siz root yetkisine sahip olduğunuz için bütün cihazınızın yedeğini alabiliyorsunuz.
    5. Arkaplanda gereksiz yere çalışan üretici firmaların servisleri ve en çok operatör telefonlarında gördüğümüz standart olarak çok sayıda gereksiz uygulama barındıran cihazlarda bu çöplüğünü root yetkisi sayesinde temizleyebilirsiniz.
    6. Telefon belleğinde olan uygulamaları SD karta root yetkisi sayesinde taşıyabilirsiniz.
    7. 3. kişilerin geliştirmiş olduğu Custom Recovery bir nevi telefon ve tabletlerin BIOS bölümünü değiştirebilir ve yeni özellikler kazandırabilirsiniz.
    8. Arkaplanda gereksiz yere çalışan uygulamaları kısıtlayabilir veya tamamen kapatabilirsiniz.
    9. Yasaklanan internet sitelerine root yetkisi zorunluluğu olan VPN uygulamaları sayesinde erişebilirsiniz.
    10. Arayüzde bulunan temaları veya ikonları dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

    Root Atmanın Zararları

    1. Telefonunuzun veya tabletinizin yazılımına direk müdahale yapıldığı için bir çok üretici bu işlem sonuncunda cihazı garanti dışı bırakabilir.
    2. Root edilmiş bir telefonu servise göndermeden önce un-root denilen yöntemle eski haline getirmek mümkün. Cihaz un-root işleminden sonra garanti kapsamına tekrardan girecektir.
    3. Root işlemi genelde basit ve sorunsuz bir işlem olsa da, deneyimsiz ve dikkatsizseniz telefona kalıcı zarar verebilirsiniz.

    Kısacası adımları doğru ve bilinçli uyguladığınız sürece Android cihazınıza root yetkisi vermek kesinlikle zararlı bir işlem değildir. Aksine araştırmacı, meraklı ve uğraşmayı seven bir kullanıcının çok fazla özelliğe sahip olmasını sağlayan bir yönetici hesabıdır.

     

     

     

    brsozl brsozl (1961)
    8 yıl önce cevaplandı

    • Peki izninizle bir şey daha sormak istiyorum.Telefona root atsam ondan sonra format attığım zaman eski haline döner mi yoksa ilk un-root etmem mi gerekir ? canx 8 yıl önce
    • Öncelikle un-root etmeniz gerekir. Ayrıca cevabımı doğru bulduysanız cevabın yanındaki onaylama butonunu işaretlerseniz soru onaylanır ve diğer kullanıcılar yararlanabilir. brsozl 8 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol