Turkish Airlines is Giving away everyone 2 Business Passes mesajı nedir?

0

WhatsApp'tan bir arkadaşım Turkish Airlines is Giving away everyone  2 Business Passes diye bir mesaj gönderdi. Gelen bu mesajın anlamı nedir acaba?

hey! Turkish Airlines is Giving away everyone  2 Business Passes ! get yours passes from here : http://www.turkishairlınes.com/tickets/ Enjoy and thanks me later.

"Turkish Airlines is Giving away everyone  2 Business Passes ! get yours passes from here" mesajının anlamı nedir tam olarak? Ne anlama geliyor?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    WhatsApp'tan yayılan bu mesaja göre; sözde Türk Hava Yolları herkese 2 adet Business Class bilet hediye ediyormuş ve hediyeyi kazanabilmek için mesajdaki linke tıklamalıymışız.

    Bu tür mesajlar hakkında her zaman şunu söyleriz: Yapılması gereken ilk şey, mesajdaki linki hiçbir şekilde aldırmayıp hediye verdiği iddia edilen kurum/kuruluşun resmi web sayfasına veya resmi sosyal medya kanallarına bakmaktır. Eğer gerçekten böyle bir hediye verme durumu söz konusuysa, o kuruluş bunu mutlaka sitesinde veya sosyal medya kanallarında yayınlar.

    Ben de hemen Türk Hava Yolları'nın sitesine ve sosyal medya kanallarına baktım. Ama "business class hediyesi" namına herhangi bir şey göremedim. Yani gelen bu mesajın yalan olduğu yavaş yavaş belli olmaya başladı.

    WhatsApp'tan yayılan bu mesajı ufak bir inceleyecek olursak:

    hey! Turkish Airlines is Giving away everyone  2 Business Passes ! get yours passes from here : http://www.turkishairlınes.com/tickets/ Enjoy and thanks me later.

    Mesajdaki linki kopyalayıp tarayıcının gizli sekmesine geçtim ve adres satırına yapıştırdım, sonra beni böyle bomboş ve saçma sapan bir sayfaya yönlendirdi:

    Yani buradan da anlaşılacağı üzere WhatsApp'tan yayılan bu mesaj scam den başka hiçbir şey değil. Bu tarz mesajlara scam yani aldatmaca deriz. Scam mesajlarını yayanların amacı sizleri kandırarak saçma sapan sitelere (genellikle reklamlara) tıklatmak ve sizin sırtınızdan para kazanmaktır. Kullanıcılardan ricamız, kendinizi böyle kötü emelli kişilere kullandırtmayın.

    Turkish Airlines is Giving away everyone  2 Business Passes mesajındaki linke tıkladım bir şey olur mu?

    Hayır olmaz. Scam mesajlar kullanıcıların telefonuna, bilgisayarına veya hesap şifrelerini ele geçirmeye yönelik değildir ancak bu, scam'lerin tehlikesiz olduğu anlamına da gelmez. Her ne olursa olsun size herhangi bir yerden gelen mesajı açmadan önce 50 kere düşünün, özellikle mesajda bir URL (link) varsa tıklamadan önce 50 kere daha düşünün. 

    Bir püf nokta vereyim, eğer bir linki gizli sekmeden açarsanız bir nebze de olsa tehlikeden korunmuş olursunuz. En azından açtığınız link hesap şifrelerinizi çalmaya çalışan bir virüs içeriyorsa, gizli sekmede açtığınız için size etki etmesi çok zorlaşır. Elbette unutmayın, %100 güvende olmak için linklere tıklamamalıyız.

    Ayrıca scam hakkında detaylı bilgi almak için scam (aldatmaca) nedir? konusunu okuyabilirsiniz.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol