Türkiye'de faaliyete geçişimizin 94. yılında herkese 150TL ve 10GB cepten internet

0

Facebook'ta şöyle bir reklam gördüm:

Maximum Mobil - Türkiye'de faaliyete geçişimizin 94. yılında sizlere özel formu dolduran herkese 150TL ve 10GB cepten internet!

Bunun doğruluk payı nedir? İş bankası ve maximum mobil herkese 150 TL, 10 GB internet mi veriyor?

maximum-150tl-10gb-hediye

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    "Türkiye'de faaliyete geçişimizin 94. yılında herkese 150TL ve 10GB cepten internet" reklamı gerçek mi?

    Şu sıralar Facebook'ta dolaşan bu reklamın Maximum ve İş Bankası ile uzaktan yakından alakası yok. İş bankası adına yapılan bu "faaliyete geçişimizin 94. yılında herkese 150TL ve 10GB cepten internet" reklamı apaçık bir dolandırıcılık girişimidir.

    İş bankasının sosyal medya sayfalarında ve internet sitesinde 150TL veya 10GB internet ile alakalı hiçbir duyuru yapılmamış. Eğer gerçekten iş bankası böyle bir kampanya yapıyor olsaydı bunu mutlaka kendi resmi kanallarından duyururdu. Ama gerçek olmadığından dolayı iş bankasının sosyal medya sayfalarında ve internet sitesinde böyle bir kampanya göremiyoruz.

    Bu phishing saldırıları son zamanlarda aldı başını gidiyor. Bilhassa bankacılık üzerinden bu saldırıları gerçekleştirmeye çalışıyorlar, çünkü orada soyacak adam daha çok. Siz siz olun, herhangi bir yerde İş Bankası adına 150TL ve 10GB cepten internet verdiği yönünde reklamlar görürseniz hiçbir şekilde inanmayın ve linklere de tıklamayın.

    Sadece İş Bankası için geçerli değil, herhangi bir kurum olabilir. Bir kampanya reklamı görürseniz mutlaka onu yaptığı iddia edilen kurumun çağrı merkezini arayıp bilgi almayı alışkanlık haline getirmenizde fayda var.

    Bir phishing saldırısında,

    • Sınırlı sayıda
    • Şu tarihe kadar
    • Paylaşan kişilere
    • tüm müşterilerimize

    gibi bir an önce sizi harekete geçirecek cezbedici ifadeler seçilir. Amaç bir an önce istedikleri şeyi yapmanızı zorlamaktır.

    Phishing saldırıları nasıl yapılıyor?

    Oltalama yöntemi de denen phishing saldırıları sayesinde adım adım sizi şu şekilde soymaya çalışıyorlar:

    1. Haberdeki linke tıklıyorsunuz. Bu çok önemli. Eğer linke tıklamazsanız amaçlarına ulaşamazlar. Tıkladığınız zaman karşınıza çıkan site İş Bankası'ın orijinal sitesiyle birebir aynı fakat aslında hiçbir alakaları yok.
    2. Girdiğiniz sahte sitede sizden internet bankacılığı bilgilerinizi girmeniz isteniyor ve giriyorsunuz. Tabii girdiğiniz bilgiler saldırıyı düzenleyen kişilerin de eline geçiyor.
    3. Bir sonraki aşamada telefonunuza SMS doğrulama kodu geliyor ve istenen yere giriyorsunuz. Eş zamanlı olarak yine saldırıyı düzenleyen kişiler de gelen SMS'i görmüş oluyor ve asıl internet bankacılığı hesabınıza onlar giriyor.
    4. Daha sonra saldırganlar sizin gerçek internet bankacılığınıza giriş yapıyor.
    5. Bir sonraki adımda ilk önce bildirimleri kapatıyorlar ki kendi hesaplarına paraları aktardıkları zaman size bildirim gitmesin.
    6. Daha sonra sizin hesabınızda ne var ne yok her şeyi kendi hesaplarına aktarıyorlar.

    İşte sizi bu şekilde tamamen soyuyorlar. Bundan kaybettiğiniz paraları kurtaramama ihtimaliniz çok yüksek. Dediğim gibi sosyal medyada bu tarz haberler görürseniz kesinlikle inanmayın ve hiçbir linke tıklamayın.

    Phishing hakkında daha detaylı bilgi almak ve saldırılardan nasıl korunacağınızı öğrenmek için Phishing nedir? linkine tıklayabilirsiniz.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol