UEFI kurulumdan sonra dosya sistemi NTFS olması normal mi?

0

UEFI format attım Asus X555BP cihaza, tüm bölümleri sildim, tek ayrılmamış bölüm bıraktım formatlarken, yeni deyip uygula devam et kısmından format tamamlandı, cihaz çalışıyor şu an, fakat disk yönetiminden harddiske bakıyorum NTFS olarak görünüyor, GPT bölümleme yapılmamış, UEFI kurulum tamam ama harddisk NTFS....sorun yaratır mı yoksa bunu GPT'ye çevirmem mi gerekiyordu ??

zaytis07 zaytis07 (1)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Bölümün NTFS dosya biçimi ile formatlı olması normal ve zaten olması gerekendir. Yani bu manada senin Disk biçimlendirmende ve yapılandırmanda bir problem yok. UEFI ile NTFS ve GPT birbiriyle çelişmez, tersine birbirlerini tamamlarlar. Bunlar ayrı şeylerdir ama aynı zamanda birbirleriyle uyumludurlar (GPT bir disk yapılanmasıdır ve bu disk yapılanmasının karşıtı NTFS değil, MBR'dir. NTFS ise bir disk yapılanması olmayıp ister GPT, isterse MBR disk yapılandırmalı olsun PC'lerde disklerin / disk bölümlerinin en son ve en gelişmiş dosya sistemidir. Windows 7 öncesi işletim sistelerinde kullanılan FAT 32 dosya sisteminin yerini almış ve günümüz windows işletim sistemlerinin tek ve zorunlu uygulanan disk bölümleri dosya sistemi olmuştur.

    Disk Yönetiminde ayrılmamış bölümden yeni bir -basit- bölüm  oluşturabilirsin. Yani ikinci bir disk bölümü yapabilirsin (Ayrılmamış bölüm üzerinde sağ tık menüsünden yapılır).

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Yanıtınız için teşekkürler..bazı yerlerde formatlarken windows nereye yüklensin penceresi geldiğinde dos komutuyla diski convert GPT yapın gibisinden şeyler söylüyolardı, ben yapmadım, yapmalımıydım konusunda tereddütte kaldım, şu an cihaz çalışıyor fakat günde en az bir kere rastgele bir zamanda reset atıyor, bununla alakalı olabilir mi diye düşündüm ama sanırım değil herhalde.....teşekkürler tekrar.. zaytis07 6 yıl önce
    • Yapsaydın daha iyi idi. Zira GPT yapılanması MBR'den daha hızlı, daha problemsiz sistem oluşmasına etki yapar, daha fazla avantajlar sağlar ve zaten UEFI kurulumlarda GPT disk yapılandırması UEFI kurulumlar için gereklidir (UEFI kurulumların tamalayıcısıdırda denilebilir). Aksi disk yapılandırılmalarında (MBR) UEFI sistem ve arabirim özellikleri ile avantajlarından tam faydalınamaz @zaytis07 temmuz 6 yıl önce
    • Önerilerin için teşekkürler, dikkate alacağım.... zaytis07 6 yıl önce
    • Bir şey değil, kolay gelsin @zaytis07 temmuz 6 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol