VPN ping düşürür mü? VPN ile ping azalatmak mümkün mü?

0

Online oyunlarda karşılaşılan yüksek ping sorunu VPN ile azaltılabilir mi? VPN pingi azaltır mı arttırır mı? VPN ile daha düşük ping ile oyun oynamak mümkün mü?

hakan hakan (15424)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    VPN pingi düşürebilir de arttırabilir de. Öncelikle bu durumun nasıl gerçekleştiğini anlamak için VPN nedir, Ping nedir biraz bunları açıklayayım.

    VPN Nedir?

    VPN (Virtual Private Network / Sanal Özel Ağ) kelimelerinin baş harflerinden oluşur.  Nedir bu Özel Sanal Ağ? Şimdi bunu açıklayayım. VPN bir ağ ile başka bir ağ arasında güvenilir, şifreli bağlantı oluşturmaya yarayan bir teknolojidir. Daha anlaşılır olarak VPN nedir anlatayım. Bir VPN bilgisayarınızı, telefon ya da tabletimizi güvenli şekilde internet üzerindeki bir başka ağa bağlar.

    VPN nasıl çalışır?

    Öncelikle bilgisayar, tablet ya da telefona VPN uygulaması kurduğunuzu düşünelim. VPN uygulaması sizin oluşturacağınız tüm veriyi şifrelemeye başlar. Örneğin Chrome tarayıcı adres satırına uzmanim.net yazdığınız ve enter tuşuna bastınız.  Bu normalde sizin internet servis sağlayıcınız üzerinden uzmanim.net sunucusuna düz yazı olarak iletilir. Yani aynen yazdığınız gibi.  VPN bu bilgiyi "Pxqp4t2mYRR3S/adbSDEpLwnJiDuwUYVdMWYZSViwuMCRjl4QA9RkrjvJblcbTttSRsor1nusoQ36cX3Npj4TUgA1cdgzSHGv8dnR0cjEAMo63uVi1yoeKdZkUJ1Fv3p0qwkhENb+4ci5Dh/Ew4aCBPZ7m1RvstjQ/uhysxnptw=" gibi şifreler. Bu veri artık şifrelidir ve internet servis sağlayıcını da dahil olmak üzere sizin bu verinizi, hangi siteye girmek istediğinizi bilemez. Daha sonra bu veri VPN kanalı üzerinden VPN sunucuya iletilir. VPN sunucu sizin adınıza uzmanim.net sitesine istekte bulunur. Uzmanim.net web sitesinin yolladığı cevabı alır, şifreler ve yine VPN kanalı üzerinden sizin bilgisayarınıza yollar.

    VPN nasıl çalışır?

     

    VPN çalışırken istek yapılan sunucuya çok farklı ülkeler üzerinden ulaşabilir.

    Ping nedir?

    Ping belirli bir boyuttaki verinin bir server yani sunucuya iletilmesi ve bu sunucunun o isteğe cevap vermesi sırasında geçen zamanı ifade eden terimdir.

    Ping aslında bir test yöntemidir. 32 byte uzunluğunda bir veri test edilmek istenen sunucuya gönderilir. Sunucu da buna cevap verir. Örneğin 20ms gibi bir süre.

    Ping, basitçe online oyunlarda, internette bilgisayarımızda yaşadığımız gecikmeyi ölçmeye yarayan bir yöntemdir.

    Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Chrome tarayıcısı adres satırına uzmanim.net adresini yazdınız ve enter tuşuna bastınız. Siz enter tuşuna basınca "uzmanim.net sunucusuna git ve sayfaları getir" şeklinde bir istek oluşur. Bu istek uzmanim.net sunucusuna gelir. Sunucu isteği alır ve istenilen sayfayı bilgisayar, tablet veya telefon gibi istekte bulunan cihaza gönderir. İşte bu aşamada bir zaman geçer. Bu zaman milisaniyeler civarındadır.
    ping nedir

    Ping süresi uzadıkça işlemler yavaşlar. Oyunlarda lag, donma gibi sorunlar ortaya çıkar. Ping sadece oyunlara özgü bir durum değildir. Bir web sitesine bağlantıda da ping süresi çok uzun olabilir.  Ping süresi mili saniye olarak ölçülür.  Örneğin istanbul lokasyonlu bir Türk Telekom internet servis sağlayıcı kullanan bir kişinin uzmanim.net sunucusuna ping süresi 7-9 milisaniye civarındadır. Bu süre çeşitli sebeplerden uzayabilir. Örneğin kötü bir bağlantı ping süresini uzatacaktır.

    VPN ping süresini azaltır mı?

    Öncelikle ücretsiz VPN servisleri yoğun olduklarından, yavaş olduklarından ping süresini arttırırlar. Ücretli VPN servisleri pingi azaltabilir de yükseltebilir de. Burada önemli kriter VPN servisinin ülke olarak konumu, sunucu ve ağ alt yapısıdır.

    İnternet üzerinde veri farklı ülkeleri gezerek hedefine ulaşır. VPN bir sunucuya erişim yolunu kısaltabilir veya uzatabilir.  Örneğin oyun sunucunuz Avrupa'da VPN servisiniz Amerika'daysa VPN yüksek ihtimalle pinginizi yükseltecek ve kötü bir oyun tecrübesi yaşatacaktır. Bilgisayarınız önce ABD'de bulunan VPN sunucuya isteği iletecek, VPN sunucu Avrupa konumlu oyun sunucuya erişecek böylelikle verinin dolaşım yolu uzayacaktır. 

    VPN sunucu ile aranızdaki ping çok düşük, yani VPN sunucu konum olarak size çok yakın ve VPN sunucunun oyun sunucuya erişimi çok daha hızlıysa (sizin ağ bağlantınıza göre) bu durumda ping değeriniz düşecektir. 

     

    VPN ping süresini azaltır mı sorusunun cevabı bu sebepten hem evet hem hayır. Siz eğer profesyonel oyuncuysanız ya da oyunlarda daha iyi ping değeri almak için VPN denemek istiyorsanız öncelikle VPN hizmetinin konumlarını kontrol etmelisiniz. Oynadığınız oyun ve bo oyunun sunucuları hangi konumlarda (ülke) bunları incelemeli buna göre VPN kullanmayı tercih etmelisiniz.  Her VPN uygulaması deneme için size imkan sağlar. Bir VPN almadan önce mutlaka ping sürelerini deneme süresinde kontrol edin.

    hakan hakan (15424)
    5 yıl önce cevaplandı

    • @alattin in katkılarıyla hazırlanmıştır. hakan 5 yıl önce
    • @necefov faydası olur umarım. hakan 5 yıl önce
    • Peki onere biliveyniz bir vpn uygulaması varmı hocam ? necefov 5 yıl önce
    • Server Avrupa necefov 5 yıl önce
    • @necefov NordVPN deneyebilirsin. 5287 sunucu 62 ülke desteği var. hakan 5 yıl önce
    • Denicem teşekkur ederim yardımlarınız için necefov 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol