WannaCry Format ile geçermi?

0

Merhaba;

Bilgisayarımda özel bir dosya resim vb. yok. Bulaşsa illa fidye ödemek zorundamıyız?

toprak34 toprak34 (2026)
6 yıl önce sordu

    Toplam 4 Cevap


    0

    Eğer şifrelenmiş dosyalarının (fotağraflar, videolar vb) şifre çözüm anahtarını fidyecilerden talep etmezsen veya onların ücret taleplerine hiç karşılık vermezsen, mesele olmaz. Bildiğin yolda devam edersin. Kaybettiklerin sadece sence çok önemli olmayan bazı dosyaların olacaktır.

    Edit:

    Wannarcry ile alakalı olarak @alattin şunları ifade ediyor:

    "Wannacry diğer fidye virüslerinden farklı. Diğerleri dosyaları şifreledikten sonra etkisiz kalırken bu senin bilgisayarın üzerinden kendini bulaştıracak başka bilgisayarlar arıyor. Yani aktif kalıyor. Format ile elbette temizlenir. Format ile temizlenmeyen virüs yoktur. Elbette doğru şekilde atılırsa. Sen formatı virüslü kurulum medyası üzerinden yaparsan sonra formattan formatla bile virüs geçmedi dersin.."

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

    • @temmuz yani format ile geçiyor değil mi? Format dediğim ayarlar dan sıfırla seçeneği. toprak34 6 yıl önce
    • bu konularda uzman degılım ancak o fidye her ne ise adı...exe yı tetıklemen gerekiyor sanırım...yanı bana oldu bırdaha olmaz dusuncesı olmamalı...yanılmıyorum İnsallah researcher09 6 yıl önce
    • @toprak34 Wannacry diğer fidye virüslerinden farklı. Diğerleri dosyaları şifreledikten sonra etkisiz kalırken bu senin bilgisayarın üzerinden kendini bulaştıracak başka bilgisayarlar arıyor. Yani aktif kalıyor. Format ile elbette temizlenir. Format ile temizlenmeyen virüs yoktur. Elbette doğru şekilde atılırsa. Sen formatı virüslü kurulum medyası üzerinden yaparsan sonra formattan formatla bile virüs geçmedi dersin. @researcher09 herhangi bir şey tıklamana gerek yok. Benim yazdığım Wannacry nasıl yayılır çözümünü okumanızda fayda var. alattin 6 yıl önce
    • tsklr ... researcher09 6 yıl önce

    1

    Format ile geçmeyen virüs yoktur. Format dediğiniz şey bilgisayardaki işletim sistemine ait tüm verilerin silinmesidir. Hatta dosya sistemi de bu aşamada yeniden oluşturulur.  Bu sebepten doğru şekilde format atılırsa wannacry filan kalmaz.

    Wannacry bilgisayara bulaştığında dosyaları şifreler ve kendine has bir kaç dosya oluşturur. Şifrelenen dosyalar senin için önemli değilse format atabilir veya wannacry'ı tanıyan bir antivirüs programı ile bilgisayarı taratabilirsin.

    hakan hakan (15424)
    6 yıl önce cevaplandı

      0

      BIOS'a falan bulaşan virüsler vardı eskiden. Onlardan sanıyorlar galiba WannaCry'yi. Ama diğer işletim sistemlerine de yayılmaya başlamış anlaşılan. Dikkatli olunması gereken bir mesele. Apple ile Microsoft kullanıcıları yakın bir zamanda güvende olacaktır bence. Ama bu virüsün bulaşma ihtimali Android'de de varsa sorun orada başlıyor. Android yazılımsal destek konusunda iyi değil bence. Linux'a da bulaştığını varsayarsak; Linux kullanıcıları nasıl korunacak? Galiba şu anda en güvenlisi Windows 10.

      kalemlik100 kalemlik100 (14)
      6 yıl önce cevaplandı

        -2

        Merhabalar,Şuanda Sistem Olarak En Güvenlisi Windows 10.

        WanneCry Virüsü Format İle Geçmez.Bulaştıysa Sistem Bitmiştir.Bilgisayari Çöpe Atabilirsiniz

        safadam safadam (-84)
        6 yıl önce cevaplandı

        • @safadam emin olmadığın konularda cevap yazmaman gerekir. Bu şekilde kullanıcıları yanıltıyorsun. hakan 6 yıl önce
        • @safadam sonuna by @safadam yazman hiç hoş durmuyor. Yani göze güzel gözükmüyor. Zaten kimin yazdığı görülüyor. toprak34 6 yıl önce
        • Ben eminim Ama : ) safadam 6 yıl önce
        • @safadam Bulaştı da mı Eminsin? Forumlarda araştırdım format ile geçiyor. toprak34 6 yıl önce
        • Hayır Format İle geçmiyor safadam 6 yıl önce
        • İstersen anlatayım : ) safadam 6 yıl önce
        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol