WhatsApp'tan yayılan "6 GB internet kazanma şansı" mesajı gerçek mi?

0

WhatsApp'tan bir arkadaşım 6 GB internet kazanma şansı diye şöyle bir mesaj gönderdi:

6GB internet kazanma şansı
7 gün Vodofone, Turkcell ve TurkTelekom için 6GB internet kazanmak için anketimize katılın. 
https://bedava6gb.com

WhatsApp'tan gelen bu Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom 6 gb internet kazanma şansı mesajı gerçek mi yoksa aldatma mı?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    6 GB internet kazanma şansı mesajı nedir? Gerçekten internet hediyesi kazanacak mıyım?

    Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. WhatsApp üzerinden veya email yolu ile yayacağınız hiçbir iletiden otomatik olarak bir hediye kazanmazsınız. Bu teknik olarak zaten mümkün değildir. Firmalar bu tür anketlerden elde ettikleri verileri firmalara satarak para kazanırlar. Sizlere de bu anketleri ödül vaadi ile ücretsiz doldurturlar.

    WhatsApp ve diğer çeşitli mesajlaşma platformları üzerinden bir anket gönderiliyor ve bu anketi dolduran kullanıcıların 6 gb internet kazanma şansı yakalayabilecekleri iddia ediliyor. Bunca zamanlık tecrübe ve alenen kendini belli eden ince detayları da göz önünde bulundurarak "6 gb internet kazanma" mesajının kesinlikle yalan olduğunu söylemek istiyorum.

    Şimdi gelen mesajı ve siteyi kısaca inceleyelim:

    Öncelikle, her scam yazısında bahsettiğim gibi bu tarz durumlarda yapılması gereken ilk şey hediye veya kampanya düzenlediği iddia edilen firma/kurumun web sitesine ve sosyal medya sayfalarına bakmaktır. Çünkü bir firma kampanya düzenleyecek olsa bunu mutlaka sitesinde, sosyal medya sayfalarında duyurur. İnternetin günümüzde geldiği noktayı göz önünde bulundurduğumuzda bundan emin olabilirsiniz. Ben de mesajda belirtilen Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom'un hem web sitesine hem de sosyal medya sayfalarına baktım ama bahsi geçen "anket doldurarak 6 gb internet kazanma şansı" ile alakalı herhangi bir duyuru olmadığını gördüm. Aslında 6 gb internet kazanma şansı mesajlarının tamamen bir aldatmaca olduğu buradan bile anlaşılabilir.

    İkinci olarak, doldurulması istenen ankete "Hangi operatörü kullanıyorsunuz?" sorusu ile başlanmış. Anketteki şıklardan birinde bilerek yapılan bir hata var. Doğrusu Vodafone olması gereken kelimeyi Vodofone şeklinde yazmışlar. Bunun sebebi, olurda birisi dava açarsa "biz Vodafone demedik, Vodofone dedik" diye savunma yapabilmeleri için. Kendilerini uyanık zannedip arada böyle kelime oyunları yapabiliyorlar.

    Dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer nokta ise sitenin bıraktığı izlenim. Şimdi ilk önce Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom'un internet sitelerine bakın; sonra 6 gb internet kazanma şansı iddia eden bu siteye bakın. Operatörlerin sitelerindeki o kurumsallık havasını bu sahte sitede görebildiniz mi? Ben göremedim. Arkası gri olan bir web sayfası üzerine yeşil temalı bir anket gömmüşler hepsi bu. Sitenin herhangi bir yerinde bu kampanyanın operatörler tarafından düzenlendiğine bir bilgi vs. hiçbir şey bulunmuyor. Dolayısıyla bedava 6 gb internet kazanma adlı bu sitede kesinlikle o kurumsallık havası yok ve işin koca bir aldatmacadan ibaret olduğunun en büyük göstergelerinden biri budur.

    Son olarak fark ettiğim diğer detaylardan birisi de 6gb internet kazanma şansı sitesindeki (6479 paket kaldı) ibaresinin hiçbir zaman değişmemesi. Yani sırf onun düşüp düşmeyeceğini denemek için anketi sonuna kadar yaptım ama yine de değişmedi. Belli ki oraya formalite icabı insanları aldatmayaca inandırmak için kafadan bir rakam yazmışlar. Bu rakam ne yaparsanız yapın değişmiyor.

    Özetle söylemek isterim ki, WhatsApp'tan yayılan bu 6 gb internet kazanma şansı mesajı her yönüyle yalan ve aldatmacadan ibaret olduğunu belli ediyor. Kullanıcılardan ricamız, kendinizi bu tarz kötü niyetli kişilere asla kullandırtmayın. WhatsApp, Facebook, Messenger veya başka yerlerden gelen "6 gb internet kazanma şansı, 6 gb internet kazanmak için anketimize katılın" tarzındaki mesajlara hiçbir şekilde inanmayın ve açmadan direkt olarak silin.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol